ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα των Παθών για το κόμμα - Τα 4 σενάρια για την Κεντρική Επιτροπή μετά το «παρών» του Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα των Παθών για το κόμμα - Τα 4 σενάρια για την Κεντρική Επιτροπή μετά το «παρών» του Πολάκη

Αύριο συνεδρίαζει η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Σπίρτζη, στα τέλη της εβδομάδας η Πολιτική Γραμματεία παρόντος Πολάκη, το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή - Ο Κασσελάκης βάζει στο στόχαστρο τη «φρουρά Τσίπρα»

polakis-kasselakis-xr
«Εβδομάδα των παθών» ξεκινά από σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για την ενότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως για την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο… πληθυντικός Πολάκη

Και αυτό, γιατί με μια διαδικτυακή ανάρτηση πλατφόρμα χθες, ο διαγραφείς από την ΚΟ βουλευτής, Παύλος Πολάκης άσκησε σκληρή κριτική κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, προμηνύοντας ραγδαίες εξελίξεις για την Κουμουνδούρου. Κάνοντας λόγο για «αλλαγές στην ηγεσία», αλλά όχι για «αλλαγή ηγεσίας», όπως παρατήρησαν με ιδιαίτερο νόημα αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης έθεσε ένα πολιτικό πλαίσιο με απώτερο σκοπό μια «ισχυρη αντιπολιτευση που θα ριξει το Μητσοτακη», με ένα «συγκεκριμένο πρόγραμμα:
-Λαϊκά κατανοητό
-Κοινωνικά αναγκαίο
Κλείσιμο
-Σε σύγκρουση με τη διαπλοκή
-Με ελπίδα στη νέα γενιά!», όπως ο ίδιος τόνισε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη, «φωτογραφίζοντας» τη δημόσια παρουσία του, καθώς τον πολιτικό σκοπό του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί κατά τον κ. Πολάκη «ούτε η πολιτικη του ενος ανδρος αρχη που δεν εχει πολιτικο επιτελειο και σχεδιασμο,των ασυνδετων βιντεακιων στα σοσιαλ,της επίδειξης της προσωπικης ζωης ,των προσωπικων επιλογων και του πλουτου που ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ και οτιδηποτε σωστο εκφωνειται ως θεση γιατι ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!», όπως παρατήρησε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός.

polakis-anartisi-1


Αναλυτικά, η ανάρτηση Πολάκη:

Η χωρα χρειαζεται ισχυρη αντιπολιτευση που θα ριξει το Μητσοτακη που ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ απο την σκληρη πραγματικοτητα που βιωνει η πλειοψηφια της κοινωνιας (οσο και να τον φτιασιδωνουν τα χρηματοδοτουμενα συστημικα ΜΜΕ)

Μια ισχυρη αντιπολίτευση που θα εχει προοπτικη να γινει κυβερνηση με συγκεκριμενο προγραμμα :

-Λαικα κατανοητο
-Κοινωνικα αναγκαιο
-Σε συγκρουση με τη διαπλοκη
-Με ελπιδα στη νεα γενια!

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ!

Με αλλαγες στην ηγεσια ,με πλατια απευθυνση στις ζωντανες και προοδευτικες δυναμεις της κοινωνιας για αυτοοργανωση και πυκνωση των γραμμων του ,με ισχυρη καθημερινη παρουσια παντου σε ολα τα κοινωνικα μέτωπα!

Με ξεκαθαρες θεσεις

-απο τα εθνικα θεματα μεχρι το ισχυρο κοινωνικο κράτος με αξιοπρεπεις λειτουργους
-με αναστροφη της υποτιμησης της αξιας της εργασιας που εφεραν τα μνημονια
-με αλλαγη της κατευθυνσης των πορων του Ταμειου Ανακαμψης στην εργασία, στην αγροτικη παραγωγη και στις μικρομεσαιες επιχειρησεις
-με δημοσιο έλεγχο μιας τραπεζας,της ΔΕΗ και ενος διυλιστηριου
-με ΒΑΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στη Δικαιοσυνη που εχω περιγραψει
- με λυση υπερ του κοσμου και οχι των τραπεζων και των φαντς του ιδιωτικου χρεους

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ:

-Ουτε η πολιτικη του ενος ανδρος αρχη που δεν εχει πολιτικο επιτελειο και σχεδιασμο,των ασυνδετων βιντεακιων στα σοσιαλ,της επίδειξης της προσωπικης ζωης ,των προσωπικων επιλογων και του πλουτου που ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ και οτιδηποτε σωστο εκφωνειται ως θεση γιατι ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!

-Ουτε τα σχεδια καποιων να φυγουν απο βουλευτες του Συριζα για να δωσουν την εικονα διαλυσης που χρειαζεται για να καρπίσουν τα σεναρια της «κεντροαριστερας της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ»!!!

Οποιοι τολμησουν να το κανουν αυτο θα τιμωρηθουν και απο το λαο και απο την ιστορια,οπως εγινε και προσφατα με καποιους άλλους που πιστεψαν μετα τις εκλογες του Μαιου του 2023 «πως ηρθε η ωρα τους» ,εχασαν την προεδρια,διεσπασαν το ΣΥΡΙΖΑ και τελικα ο λαος τους κατεταξε στο πραγματικο τους μποι!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!

Θα ειμαι παρων!».

Πίεση στον Τσίπρα

Παρότι η Κουμουνδούρου δεν αιφνιδιάστηκε καθόλου, κατά πληροφορίες, από τη χθεσινή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, εντούτοις το μέτωπο που φέρεται να επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης δεν αφορά πρωτίστως το διαγραφέντα βουλευτή Χανίων, αλλά τους «87» της «φρουράς Τσίπρα».

Μιλώντας στην «Real News», ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν υπονοώντας ότι τον εκφράζουν», συμπληρώνοντας πως «όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης σε αρχηγό ομάδας. Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς «κύκλους» και «διαρροές». Καθαρά και ανοικτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα».

Για την Κουμουνδούρου, η παραπάνω αποστροφή του κ. Κασσελάκη δεν απευθύνεται αναγκαστικά στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα», δηλαδή στελέχη που έχουν ευθεία αναφορά στο φυσικό ηγέτη του χώρου και εκτιμάται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι την εργαλειοποιούν, στο όνομα της σιωπής του κ. Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασσελάκης «έδειξε» με άλλη μια αναφορά του το όριο των αντοχών του απέναντι στην «Κίνηση των 87», στους οποίους έχει αναφερθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, κλιμακώνοντας την σύγκρουση μαζί τους.

«Όλα ανοιχτά»

Κατόπιν αυτών, στελέχη των «87» θεωρούν ότι «όλα είναι ανοιχτά» αναφορικά με την στάση τους στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς, ωστόσο, να έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να πράξουν στα τέλη της εβδομάδας. Νωρίτερα, άλλωστε, θα κληθούν να διαχειριστούν την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή ή μη του Χρήστου Σπίρτζη, η οποία αναμένεται αύριο Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, μια ανάσα, δηλαδή, από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ακόμη και αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διαμηνύσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, στελέχη με γνώση όλων των δεδομένων θεωρούν πως δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση ούτε για τους ακραιφνείς «Κασσελίστας», με δεδομένο ότι για στελέχη, όπως ο νέος πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς ή η Ρένα Δούρου, της οποίας ο σύντροφος, Γιάννης Μπενίσης προΐσταται της Επιτροπής, υπήρξαν επί σειρά ετών σε κοινή πορεία με το Χρήστο Σπίρτζη, τις ημέρες δηλαδή της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Τα 4 σενάρια

Επιπλέον, τα πράγματα περιπλέκονται και από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας -και στην οποία μετέχει ο Παύλος Πολάκης- με δεδομένο ότι σε περίπτωση που οξυνθούν από τα… προεόρτια τα πνεύματα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πως θα καταλήξει η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ιδίως όταν δεν έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως η στάση κρίσιμων κρίκων στην αλυσίδα.

Μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε χθες πως «αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μια ακόμα προεδρική εκλογή, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή μου, μπορούν να θέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής», στα σενάρια που μελετούν όλες οι «φυλές» του κόμματος τις τελευταίες ώρες είναι αν:

  • · θα υπερισχύει το αίτημα για προσφυγή σε νέες κάλπες, το οποίο διατύπωσε πρώτη η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη,
  • · θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκης, ανοίγοντας την κούρσα για τη διαδοχή του,
  • · θα αμφισβητήσει μόνο το πολιτικό σχέδιο του κ. Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκης, ζητώντας να επικαιροποιηθεί η πολιτική πλατφόρμα του κόμματος ή
  • · θα κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας από άλλη τάση ή πρόσωπο – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής πλην του κ. Πολάκη.


Κλειδί το «επανιδρυτικό σχέδιο»

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, «πάνω από όλα είμαι στοχοπροσηλωμένος σε ένα επανιδρυτικό σχέδιο για ένα κόμμα σύγχρονο και ανοικτό» επισήμανε χθες ο κ. Κασσελάκης, υπενθυμίζοντας την πρόθεσή του να επιμείνει σε καταστατικές αλλαγές, ενώ σήκωσε παράλληλα και τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Ακολουθώντας το βηματισμό του κ. Πολάκη, ο οποίος καταφέρθηκε αρχικά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κριτική στις δύο πολιτικούς άσκησε ακολούθως και ο Στέφανος Κασσελάκης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, παρακολουθώντας κατά γράμμα τον αντιπολιτευτικό ρυθμό του διαγραφέντα βουλευτή Χανίων.

Και νέα κίνηση προσεχώς

Κι ενώ η κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον οριακή, σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί ένα πολιτικό κείμενο- προσκλητήριο που θα καλεί τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου «για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα».

Το κάλεσμα θα απευθύνεται «σε κάθε πολίτη, ή συλλογικότητα η κίνημα η κόμμα», ενώ το συνυπογράφουν στελέχη του ευρύτερου χώρου από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, θα απευθύνεται και στις παραγωγικές δυνάμεις με μια μοναδική προϋπόθεση «ο αντινεοφιλελευθερος προσανατολισμός και ο μονομετωπος αγωνας για τη συγκρότηση προοδευτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης», κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Στη βάση αυτής της λογικής, καλούνται όσοι συμφωνούν με το κείμενο πλαίσιο εν όλω ή εν μέρει, να εκφράσουν τη στήριξη και τη συμμετοχή σ’ αυτή τη προσπάθεια, «δεδομένου ότι το κείμενο αυτό αποτελεί πρόπλασμα και μέσα από αυτό επιδιώκεται η συνδιαμόρφωση του με όσους το επιλέγουν» καταλήγουν οι συντάκτες του, ενισχύοντας την ευρύτερη κινητικότητα στο χώρο.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε χθες να προλάβει τυχόν εξελίξεις στην προοπτική της «ενιαίας Κεντροαριστεράς», σχολιάζοντας πως «αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα-«κουρελού», που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του (ακόμα και σήμερα σημιτικού) ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς».

Ειδήσεις σήμερα:

Χέρι, χέρι στην κορυφή Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ - Επιστροφή στις νίκες για ΑΕΚ, γκέλα για Παναθηναϊκό - Δείτε τα 22 γκολ

Παραλύει το Ισραήλ από την απεργία μετά τους έξι νεκρούς ομήρους – Χιλιάδες στον δρόμο ζητούν από τον Νετανιάχου συμφωνία

Φωτογραφίες και βίντεο από τον γάμο του Αντετοκούνμπο και της αγαπημένης του Μαράια - Οι VIP καλεσμένοι και τα πάρτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης