Φρέντι Μπελέρης: Αποφυλακίζεται μετά από 16 μήνες - «Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Αλβανίας»

Φρέντι Μπελέρης: Αποφυλακίζεται μετά από 16 μήνες - «Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Αλβανίας»

Τι λέει στην πρώτη του δήλωση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου - «Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος»

freddy-beleri-xr
Δεκτό έκανε σήμερα το πρωτοδικείο του Φίερι στην Αλβανία το αίτημα του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρη, να αποφυλακιστεί.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο οποίος παρέμεινε για 16 μήνες στη φυλακή, είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα από τον περασμένο Ιούλιο όπως δικαιούται σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία αφού έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής του.

Μετά την απόφαση αυτή ο Φρέντι Μπελέρης θα μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του στην ευρωβουλή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ παρότι η εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα Μπελέρη, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν λόγο για την αποφυλάκισή του με μόνο περιοριστικό όρο να επικοινωνεί κάποιες φορές τον μήνα με τις αστυνομικές αρχές δεδομένου ότι θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ασκεί τα καθήκοντά του. Μετά την απόφαση του πρωτοδικείου στο Φίερι, ο Φρέντι Μπελέρης μεταφέρθηκε για τα διαδικαστικά στη φυλακή και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος περίπου στις 4 το απόγευμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τον κ. Μπελέρη θα περιμένουν έξω από τη φυλακή δεκάδες κάτοικοι της Χειμάρρας που ετοιμάζουν γιορτή για την αποφυλάκισή του.

Η πρώτη δήλωση Μπελέρη: Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εν τω μεταξύ στην πρώτη δήλωσή του μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης ο Φρέντι Μπελέρης δηλώνει πως είναι ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά όχι χαρούμενος.

Όπως λέει, «η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει», ενώ συμπληρώνει πως «ήμερα, θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χιμαρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι».

Ξεκαθαρίζει δε πως «είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς».

Δηλώνει τέλος, μεταξύ άλλων πως θα μπορεί πλέον να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής ασχολούμενος με τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Ολόκληρη η δήλωση του Φρέντι Μπελέρη:

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει. Είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς.

Αλλά και πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος. Σήμερα, θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χιμαρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που με την θαρραλέα απόφαση του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου. Και φυσικά τους στενούς μου φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Ήταν πάντα εκεί, δε θα το ξεχάσω.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

Αδελφός Μπελέρη: Ο λαός της Χειμάρρας πίστεψε στον Φρέντι

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος, έκανε λόγο για «ένα ευχάριστο γεγονός». «Βέβαία η δικαίωση θα είναι όταν θα δικαιωθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου θα αποδειχθεί η αθωότητά του. Ήταν τόσο πασιφανή η σκευωρία που στήθηκε από το καθεστώς Ράμα με μόνο στόχο να αρπάξουν το δημαρχείο Χειμάρρας» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το γλέντι θα το κάνει ο λαός της Χειμάρρας. Πίστεψε στον Φρέντι Μπελέρη, στην αθωότητά του» συμπλήρωσε ο αδελφός του ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το αλβανικό δικαστήριο είχε αναβάλει την εξέταση του αιτήματος επικαλούμενο διάφορες δικαιολογίες με την τελευταία αναβολή να δίνεται στα τέλη Ιουλίου με τους δικαστές να επικαλούνται τότε τις καλοκαιρινές άδειες.

Μαρινάκης: Χαιρετίζουμε την αποφυλάκιση Μπελέρη αλλά δεν ξεχνάμε τι έγινε τους προηγούμενους 16 μήνες

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την απόφαση αποφυλάκισης του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη.

Ωστόσο, όπως τόνισε ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «αυτό δεν σημαίνει ότι
θα ξεχάσουμε όσα συνέβησαν τους προηγούμενς 16 μήνες και τη βαρύτητά τους».

«Στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη η κυβέρνηση βλέπει την εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Πλέον η ελληνική μειονότητα έχει στην ευρωβουλή έναν εκπρόσωπό της που θα μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι ιερά» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης και κατέληξε για το θέμα:

«Χαιρετίζουμε την αποφυλάκιση αλλα δεν ξεχνάμε τι έγινε τους προηγούμενους 16 μήνες».

Ειδήσεις σήμερα:

Οι πρώτες φωτογραφίες από το πάρτι του γάμου του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Έρχεται μπόνους δύο μισθών σε 30.000 υπαλλήλους Δημοσίου και ΟΤΑ

Τον μαχαίρωσε στο κεφάλι ενώ διασκέδαζε - Αναστάτωση στη γιορτή της σαρδέλας στην Πρέβεζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης