ΠΑΣΟΚ: Στο Ζάππειο σήμερα οι υποψήφιοι αρχηγοί για την 3η του Σεπτέμβρη με το βλέμμα στα γκάλοπ

Στις 19:30 η εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ - Σε θέση μάχης οι επτά υποψήφιοι για την ηγεσία - Τι δείχνουν τα γκάλοπ

Ραντεβού στο Ζάππειο και στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έχουν σήμερα στις 19:30 το απόγευμα οι υποψήφιοι πρόεδροι, οι οποίοι προετοιμάζονται για τη μάχη του πρώτου γύρου στις 6 Οκτωβρίου.

Στη φετινή επέτειο, που συμπίπτει με την τελική ευθεία προς την κορυφαία αναμέτρηση για την εκλογή ηγεσίας, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι πρώην Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, κ. κ. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974. Θα μιλήσει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση.

Μπορεί η σημερινή εκδήλωση να μοιάζει και με μια άσκηση ενότητας, ωστόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» το προεκλογικό κλίμα, εν αναμονή και της κατάθεσης των απαιτούμενων υποστηρικτικών υπογραφών από τους υποψήφιους αρχηγούς στην αρμόδια Επιτροπή. Ο Αύγουστος αξιοποιήθηκε από τους υποψήφιους και τις υποψήφιες αρχηγούς για περιοδείες ανά την Ελλάδα, τις οποίες σκοπεύουν και να επαναλάβουν αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως και για τη σημερινή εκδήλωση, έτσι και για στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, έχει γίνει κινητοποίηση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ από τη Χαριλάου Τρικούπη. Κάλεσμα για τη σημερινή 3η του Σεπτέμβρη στο Ζάππειο έκανε χθες με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα και ο Χάρης Δούκας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος αρχηγός σε ανάρτησή του υπογραμμίζει ότι απευθύνει κάλεσμα «για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ενωμένοι και για να αντλήσουμε δύναμη από τις ρίζες μας, για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε να κάνουμε». Ο κ. Δούκας κλείνει το μήνυμά του με την επισήμανση ότι «ήρθε η ώρα της υπέρβασης και της νίκης», ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου από την ίδια ιστορική αίθουσα όπου στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε χθες ότι: «“Δυνατό ΠΑΣΟΚ σημαίνει δύναμη στη κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα!». Η σχετική εκδήλωση, που ξεκίνησε με ένα δυναμικό video αφιέρωμα στη σημαντική επέτειο, ήταν αφιερωμένη στη νέα γενιά και γι αυτό η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της ανέδειξε τα προβλήματα των νέων- ακολούθησε μάλιστα ανοιχτή συζήτηση με νέες και νέους που βρέθηκαν στην εκδήλωση και έθεσαν ερωτήματα. Στη δε ομιλία της η υποψήφια πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Σ΄αυτή την αίθουσα ακριβώς πριν από μισό αιώνα άναψε η σπίθα της αλλαγής και ανέτειλε ο ήλιος για όλους. Πέρασαν 50 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε με επιτεύγματα και με λάθη. Τα τελευταία 15 χρόνια ζούμε σε κρίσεις και η μεγαλύτερη διαφορά με το 1974 είναι ότι η νεολαία δεν βλέπει ευκαιρίες μπροστά της και δεν συμμετέχει. Σήμερα το πολιτικό μας σύστημα είναι σε ρευστοποίηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ – το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία για το μέλλον. Μπορεί να γίνει αύριο ισχυρή αντιπολίτευση και μεθαύριο κυβέρνηση. Για να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ Μεγάλο και Κυβερνών. Για μια Ελλάδα με δημοκρατία και ασφάλεια για όλους. Για μια Ελλάδα που Παράγει. Για μια Ελλάδα με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή. Για μια Ελλάδα πρωτοπόρα στον 21ο αιώνα. Για μια Ελλάδα των νέων που μένουν, επιστρέφουν, δημιουργούν και μεγαλουργούν.” Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, απευθυνόμενη ειδικότερα στους νέους που βρίσκονταν στην αίθουσα, σημείωσε:

“Καλείστε σήμερα να σπάσετε τα τείχη μιας αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής που θέλει τη νεολαία να ζει με επιδόματα, να βάλετε στην άκρη το “τίποτα δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα” – να πούμε όλοι μαζί ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. Αγαπούμε βαθειά την πατρίδα μας και τη θέλουμε δίκαιη, ευημερούσα και πρωτοπόρα. Μα κανείς δεν θα το κάνει για εμάς. Όμως πριν και πρώτα απ’ όλα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ μας και η ανάληψη της ευθύνης. Και αυτή την εμπιστοσύνη θέλω να ξαναχτίσω. Και αυτή την ευθύνη θέλω να υπηρετήσω και εγώ ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με ρεαλισμό και λογική, πίστη στα δικαιώματα και την ενότητα, με υψηλά ιδανικά και ανοιχτό κόμμα”.

Ανήμερα της επετείου των 50 ετών από την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, επέλεξε και ο Παύλος Γερουλάνος να μιλήσει (στις 12:00 το μεσημέρι) σε μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, στην Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό. Ο τίτλος της διαδικτυακής εκδήλωσης είναι «Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τότε, Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τώρα: Το σχέδιο για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Κατά τη διάρκειά της ο κ. Γερουλάνος θα παρουσιάσει το σχέδιό του και τα συγκεκριμένα βήματα για την πολιτική και οργανωτική Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο «ένα ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον πολιτικό του χώρο, Κίνημα έτοιμο να νικήσει και να αναλάβει τα ηνία της χώρας, ξανά, στις επόμενες εθνικές εκλογές». Όπως έχει υπογραμμίσει, βασική επιδίωξή του είναι η επικαιροποίηση των ιδεών του χθες, σε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν χαίρεται μόνο για τα 50 χρόνια που έζησε, αλλά θα κοιτάζει μπροστά και θα οραματίζεται τί μπορεί να προσφέρει, τα επόμενα πενήντα χρόνια. Περιγράφοντας το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ, ο κος Γερουλάνος έχει θέσει τρεις στόχους: Σχέδιο για τη χώρα, οργάνωση του κόμματος, ηγετική ομάδα που θα πείθει ότι αυτά που λέει, μπορεί να τα κάνει πράξη. Στη διαδικτυακή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Κινήματος για την 50η επέτειο, θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου από το Περιστέρι χθες είπε με αφρομή την επέτειο του ΠΑΣΟΚ ότι αποτελεί την πηγή έμπνευσης για μια νέα αρχή, ένα κάλεσμα να ανταποκριθούμε στην εθνική ανάγκη για μια ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ όχι σαν κόμμα μικρών βημάτων, συμβιβασμού με την ουσιαστική ακινησία γύρω από μικρά ποσοστά, αλλά ως κόμμα που θα πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει την χώρα. «Αφήνοντας πίσω σχήματα του παρελθόντος και κάθε ετεροπροσδιορισμό, αναδεικνύοντας τον βαθιά μεταρρυθμιστικό, αντι-λαϊκίστικο χαρακτήρα του, μη αναζητώντας λύσεις σε φαντασιακά σχήματα, μη πιστεύοντας ότι με σκεπτικά και τακτικές προηγούμενων δεκαετιών μπορούμε να εκφράσουμε την κοινωνία σήμερα και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους», υποστηρίζει η κυρία Γιαννακοπούλου και εκτιμά: «Τώρα είναι η πιο μεγάλη ώρα. Η πιο μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως δύναμη της Σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρύθμισης, του πατριωτισμού και της Κεντροαριστεράς, όπως πάντα ήταν, να αποτελέσει την δύναμη της ελπίδας και της νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.»

Ο Μιχάλης Κατρίνης που επιστρέφει από περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία δίνει έμφαση – με αφορμή την επέτειο- στη διαμόρφωση ενωτικού κλίματος για την επόμενη μέρα. Μιλώντας χθες στα Γρεβενά αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα και στις αναγκαίες πολιτικές, όπως:

-Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα που θα δημιουργήσει νέες δουλειές και θα κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους.

-Φορολογικά κίνητρα για νέους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους.

-Μέτρα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών και εξομοίωση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων οικογενειών με αυτά των πολύτεκνων.

-Ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για οικογένειες με παιδιά με εφαρμογή της κοινωνικής κατοικίας και όχι ημίμετρα.

-Μέτρα στήριξης και φορολογικές ελαφρύνσεις για την απόκτηση παιδιών σε γονείς με ηλικία έως 30 ετών.

Τι λένε τα γκάλοπ

Τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών έχουν πάντως στραμμένα τα βλέμματά τους και στα γκάλοπ της πρώτης φθινοπωρινής περιόδου. Το ερώτημα που τους απασχολεί αφορά στο δίδυμο που θα περάσει στο δεύτερο γύρο, ενώ είναι κοινή η παραδοχή ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Σε δημοσκόπηση της MRB για το OPEN και στην πρόθεση ψήφου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι προηγούνται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Συγκεκριμένα έλαβαν:
Νίκος Ανδρουλάκης – 25,5%
Χάρης Δούκας – 21,9%
Άννα Διαμαντοπούλου – 17,5%
Παύλος Γερουλάνος – 12,6%
Νάντια Γιαννακοπούλου – 4,9%
Μιχάλης Κατρίνης – 3,3%
Γιάννης Κανελλάκης – 0,9%
Άλλος – 8,8%
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,7%

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά αφορούν δυνητικούς ψηφοφόρους στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά αλλάζουν στους πολίτες που δήλωσαν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα:

Νίκος Ανδρουλάκης – 23,5%
Χάρης Δούκας – 22,6%
Άννα Διαμαντοπούλου – 17,2%
Παύλος Γερουλάνος – 15,5%
Νάντια Γιαννακοπούλου – 3,2%
Μιχάλης Κατρίνης – 3,7%
Γιάννης Κανελλάκης – 0,6%
Άλλος – 1,2%
Αδιευκρίνιστη ψήφος – 12,4%
Στην ερώτηση ποιον/ποια υποψήφιο/α θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών εάν περάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, οι πολίτες απάντησαν:

Νίκος Ανδρουλάκης – 41,5%
Χάρης Δούκας – 39,5%
Κανένας – 12,7%
ΔΞ/ΔΑ – 6,4

Ειδήσεις σήμερα:

Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Τρίτη – Μέχρι τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία, πού θα βρέξει

Ατύχημα στην αυτοκινητοπομπή του Τιμ Γουόλς – Δεν τραυματίστηκε ο υποψήφιος

Παιχνίδια θανάτου από τη Χαμάς: Οι όμηροι θα επιστρέψουν σε σάβανα αν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr