Ανένδοτος ο Πολάκης στη χείρα φιλίας Κασσελάκη: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει» στην KE, διαμηνύει - Oλο το παρασκήνιο

Τα αντίθετα αποτελέσματα είχε η επιχείρηση κατευνασμού του βουλευτή Χανίων από την ηγεσία της Κουμουνδούρου - «Όσα έχω πει για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν μέχρι κεραίας»

Αμετακίνητος από τη θέση που εξέφρασε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αμφισβητώντας ανοιχτά τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε σήμερα ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, καθώς η επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν φαίνεται να στάθηκε ικανή, για να κάμψει τις ισχυρές αντιρρήσεις του.

Παρότι η Κουμουνδούρου επιχείρησε νωρίς το πρωί να αιφνιδιάσει εσωκομματικούς φίλους και εχθρούς, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την συνεδρίαση της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, ανακοινώνοντας την επιστροφή του κ. Πολάκη στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντούτοις η επιχείρηση κατευνασμού του Χανιώτη βουλευτή είχε μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Και αυτό, καθώς «το έκαναν χειρότερο για τον Πολάκη», όπως σχολίαζαν στελέχη με γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών, με το Χανιώτη βουλευτή να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τις σημερινές εξελίξεις, τη στιγμή που η μάχη των συσχετισμών προμηνύεται αμείλικτη, στη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

«Μετά από εισήγηση Κασσελάκη»

Την «επικίνδυνη αποστολή» για την Κουμουνδούρου κλήθηκε να υλοποιήσει ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, καθιστώντας τον κοινωνό της επιθυμίας του κ. Κασσελάκη να επιστρέψει ο διαγραφείς βουλευτής στην κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθόλου τυχαία, στην επιστολή αναγράφεται πως «μετά από εισήγηση του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», υπογραμμίζεται δηλαδή ισχυρά η προσωπική πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη να αποκαταστήσει τον Παύλο Πολάκη στα μάτια των κομματικών οπαδών του.

Το παρασκήνιο

Ελάχιστα λεπτά πριν, ο κ. Παππάς είχε καλέσει στο τηλέφωνο τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, σε μια συνομιλία διεκπεραιωτικού χαρακτήρα κι ενώ ο κ. Πολάκης δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται από την κίνηση καλής θέλησης του Στέφανου Κασσελάκη. Αντίθετα, σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο διαγραφείς μέχρι πρόσφατα βουλευτής έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν αλλάζει η πολιτική εκτίμηση που έχω κάνει για την ανάγκη δυναμικής αντιπολίτευσης. Ότι έχω πει ισχύει, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Κεντρική Επιτροπή». «Είστε μεγάλα παιδιά, είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω. Θα τα πούμε προγραμματικά και αξιακά στην ΚΕ. Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά λίγα λεπτά πριν», κατέληξε ο κ. Πολάκης.

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει»

Μάλιστα, ο Χανιώτης Βουλευτής επανήλθε λίγα λεπτά αργότερα με νέα διαδικτυακή ανάρτησή του, στην οποία επισήμανε με νόημα πως «όπως ειχα πει τη μερα της απαραδεκτης διαγραφης μου,μονο ο λαός διαγραφει ,ημουν ειμαι και θα ειμαι Συριζα!». «Οσα εχω πει για το πολιτικο προβλημα του Συριζα και την αναγκη υπαρξης δυνσμικης προγραμματικης και αποτελεσματικης αντιπολιτευσης που θα ριξει το Μητσοτακη ισχυουν μεχρι κεραιας και θα τα πούμε αναλυτικα και θα κανουμε ο,τι πρεπει στην Κεντρικη Επιτροπη του Σαββατοκυριακου !», κατέληξε ο κ. Πολάκης.

Επιχείρηση «αφοπλισμού»

Η αρνητική -και αμετακίνητη- στάση του κ. Πολάκη, ωστόσο, η οποία εκδηλώθηκε ακόμη πιο έντονα και αρκετά νωρίς σε σχέση με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της επανένταξής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μάλλον δεν αιφνιδίασε την Κουμουνδούρου. Το ίδιο, όπως μετέδωσε το protothema.gr, και οι διαδικτυακές αναρτήσεις του στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, στις οποίες έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «βαθιές αλλαγές» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, όμως, η Κουμουνδούρου δεν έχει παραιτηθεί από όλες τις εκκλήσεις φιλίας που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες προς το Χανιώτη βουλευτή, παρότι οι προθέσεις του δεν φαίνεται να είναι άγνωστες προς τα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τις οποίες δεν υπαναχώρησε, ούτε προφορικά, ούτε και γραπτά, το τελευταίο διάστημα.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης διαχώρισε την προηγούμενη εβδομάδα σε δηλώσεις του τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από τη διαγραφή του κ. Πολάκη, ενώ χείρα φιλίας προς το Χανιώτη Βουλευτή έτεινε και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «ένα πολύ είναι ένα πολύ αξιόλογο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά». Υπό αυτό το πρίσμα, η απόπειρα της Κουμουνδούρου να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά Πολάκη δεν είχε αποδέκτη μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, με δεδομένο ότι ο Χανιώτης βουλευτής ασκεί μεγάλη επιρροή στο εναπομείναν κομματικό ακροατήριο.

Στην προοπτική αυτή, η Κουμουνδούρου φαίνεται να επιχειρεί να «αφοπλίσει» τον κ. Πολάκη ενώπιον του κομματικού του κοινού, στερώντας του κρίσιμα επιχειρήματα, σε περίπτωση που ο ίδιος προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σε αυτή τη λογική περιλαμβάνεται τόσο η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, όσο και η σημερινή επανένταξη του κ. Πολάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγετική ομάδα να αποδυναμώνει τον ηγετικό βηματισμό του κ. Πολάκη ενώπιον των μελών του καθοδηγητικού οργάνου. Φρενάροντας, δηλαδή, τυχόν διαρροές από τους «Κασσελίστας» προς τους «Πολακίστας» στην Κεντρική Επιτροπή, όταν οι αιτίες της κρίσης μεταξύ των κυρίων Κασσελάκη και Πολάκη θα έχουν εν πολλοίς ικανοποιηθεί από μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση.

Επιπλέον, οι κινήσεις καλής θέλησης προς την πλευρά Πολάκη λειτουργούν και ως αναχώματα, καθώς δεν είναι κοινό μυστικό πως μεγάλο μέρος των «Κασσελίστας» έχουν εκφράσει στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου την ανάγκη να υπάρξει «σασμός» ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το Χανιώτη βουλευτή, ενώ υπέρ της επανένταξης του οποίου έχουν μιλήσει και δημόσια βουλευτές προσκείμενοι στον κ. Κασσελάκη, όπως η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ικανοποίηση των αιτημάτων του κ. Πολάκη θα μπορούσε μέχρι και να μπλοκάρει και την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του κ. Κασσελάκη, αλλά κυρίως το ενδεχόμενο να συμπαραταχθούν με αυτή οι «87», οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν δραστικά στην επικείμενη συνεδρίαση, μειώνοντας τις πιθανότητες να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 150 συν 1 θετικών ψήφων από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να σημάνει η ώρα αλλαγής της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κασσελάκης: Έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο TRT Βόλου, διεμήνυε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να στήσει κάλπες καθώς έχει τριετή θητεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αναφερόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίαζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, επισήμανε ότι αυτή «έχει την εξουσιοδότηση από τον εαυτό της, από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή πριν από μερικές εβδομάδες, να προχωρήσει σε μια εισήγηση καταστατικών αλλαγών προς το επικείμενο Συνέδριο, το οποίο το έχει η ίδια εξουσιοδοτήσει, και πάλι, και οργανώσει. Άρα λοιπόν, δεν πρόκειται να αποκλίνω από τον σκοπό τον οποίο έχουμε, ο οποίος είναι να φτιάξουμε ένα υπερσύγχρονο κόμμα που να δίνει τη φωνή και την κυρίαρχη εξουσία στα μέλη του κόμματος».

Ερωτηθείς για αν θα ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό».

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Η Gisele είχε φτάσει ένα βήμα πριν την αυτοκτονία όταν έμαθε για τους βιασμούς από τον άνδρα της

Αντίδραση Πολάκη: Δεν είμαι παιδάκι να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν, επιμένω ότι έχουμε πολιτικό πρόβλημα, θα τα πούμε στην Κ.Ε

Ο 19χρονος Κώστας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Λευκάδα επέστρεφε από διασκέδαση μαζί με φίλο του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr