ΔΕΘ: Οι τελευταίες πινελιές - Οι ασφαλιστικές εισφορές, το «ρετούς» στο τεκμήριο και το AirBnB

ΔΕΘ: Οι τελευταίες πινελιές - Οι ασφαλιστικές εισφορές, το «ρετούς» στο τεκμήριο και το AirBnB

Αναμένεται επίσης από τις Βρυξέλλες το οριστικό «πράσινο φως» για τη χρήση 1 δισ. κοινοτικών πόρων για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» με την εκκίνηση του προγράμματος να προσδιορίζεται στις αρχές του 2025

mitsotakis-deth-mak1
Αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ένας πυρετός προετοιμασιών ενόψει της ΔΕΘ, αν και φαίνεται ότι ως επί το πλείστον η περίμετρος των μέτρων έχει κλειδώσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τις τελευταίες παρεμβάσεις επί προσωπικού στην ομιλία του που σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής σεζόν και ο ίδιος φιλοδοξεί να αποτελέσει το εφαλτήριο ως πολιτικού restart, ενός αγώνα αντοχής με τριετή ορίζοντα ως τις κάλπες του 2027. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις αντανακλούν την απογοήτευση των πολιτών και στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε παρεμβάσεις που έχουν άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η συνεννόηση με τις Βρυξέλλες για ένα επιπρόσθετο ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες, με βάση την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, πάνω από τους τεθέντες στόχους.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται πιθανή μια «έκπληξη» ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι προαναγγελθέν ότι θα μειωθούν κατά 0,5%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί εν τέλει η μείωση να είναι 1%, μένει όμως να φανεί αν θα είναι μεμιάς ή σε δύο δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για ένα μέτρο ελάφρυνσης των βαρών των επιχειρήσεων και έστω και σημειακής ενίσχυσης των εισοδημάτων των μισθωτών.

Ως προς το τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών που σήκωσε πολλές διαμαρτυρίες και είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες να μην ψηφίσουν ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η κυβέρνηση εξετάζει σημειακές παρεμβάσεις, αλλά όχι ξήλωμα της παρέμβασης.

Κλείσιμο
Παρά τη δεδομένη (παρασκηνιακή) δυσανεξία κυβερνητικών στελεχών ως προς το μέτρο, το οικονομικό επιτελείο δεν παραγνωρίζει τα στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα που δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τις λίγες ενστάσεις επί του τεκμηρίου.

Προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι εξετάζονται «γεωγραφικές» ελαφρύνσεις, δηλαδή το τεκμήριο να μην ισχύει και για περιοχές με λίγο πάνω από 500 κατοίκους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και ένα «ρετούς» στις προσαυξήσεις, τόσο ως προς τον τζίρο της επιχείρησης όσο και ως προς το κόστος μισθοδοσίας (αρκετές ατομικές επιχειρήσεις έχουν εργαζομένους).

Αυτές τις μέρες αναμένεται επίσης από τις Βρυξέλλες το οριστικό «πράσινο φως» για τη χρήση 1 δισ. κοινοτικών πόρων για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» (τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από τις τράπεζες), με την εκκίνηση του προγράμματος να προσδιορίζεται στις αρχές του 2025. Επίσης, είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει περιορισμούς ως προς το AirBnB, με ειδική έμφαση σε «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή περιοχές κυρίως πέριξ του κέντρου της Αθήνας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυνμένες. Πέραν του όποιου «φρένου» επιλεγεί, πάντως, θα δοθούν και φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να «γυρίσουν» τα ακίνητα τους σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης, ώστε να έχουν μικρότερη επιβάρυνση εν σχέση με τη βραχυχρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό βάθρο για την Ελλάδα στη σφαιροβολία F32 των Παραολυμπιακών Αγώνων: Χρυσός ο Κωνσταντινίδης, χάλκινος ο Στεφανίδης - Δείτε βίντεο

Αναστάτωση σε παραλία της Κρήτης - Αιγύπτιος πήρε αγκαλιά μέσα στη θάλασσα 12χρονο κοριτσάκι

Αυτοκτόνησε αστυνομικός στον Νέο Βουτζά - Ήταν πατέρας τριών παιδιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης