Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Με σύνθημα «κάθε μέρα μετράει» και προσανατολισμένες στην καθημερινότητα οι εξαγγελίες

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Με σύνθημα «κάθε μέρα μετράει» και προσανατολισμένες στην καθημερινότητα οι εξαγγελίες

Στρατηγική μακράς διαρκείας με «μικρές νίκες» χαράσσει η κυβέρνηση με εφαλτήριο την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

mitsotakis-deth-1
Οι τελευταίες εκκρεμότητες της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μοιάζουν πλέον να έχουν «κλείσει», ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βάζει σε αυτή τις ύστατες πινελιές. Το οικονομικό επιτελείο έχει παραδώσει τις τελικές του εισηγήσεις, ενώ ολοκληρώνεται και η συζήτηση με τις Βρυξέλλες για τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, επιπλέον των ήδη προβλεφθέντων 3 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει να «ξεκλειδώσουν» ορισμένες επιπρόσθετες παρεμβάσεις, όπως η πιο εμπροσθοβαρής μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025 έναντι του αρχικά προβλεφθέντος 0,5%.

Ευρύτερα, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο «κλειδώνουν» και τη στρατηγική που θα εγκαινιαστεί με αφορμή τη ΔΕΘ. Μια στρατηγική μακράς διαρκείας, με ορίζοντα τις κάλπες του 2027 και την επίγνωση ότι πλέον η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την αναμενόμενη φθορά της δεύτερης τετραετίας, αλλά και της δυσαρέσκειας κοινωνικών ομάδων από την ακρίβεια και άλλες επιλογές. Όπως έχει γράψει και άλλες φορές το protothema.gr, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι προσανατολισμένη στην καθημερινότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την από εδώ και πέρα προσέγγιση.

Το κεντρικό σύνθημα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «Κάθε μέρα μετράει». «Μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να αφήσουμε μέρα να πάει χαμένη», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που υπογραμμίζει ότι μια κυβέρνηση που παράγει πολιτικό έργο θα έχει και αναμενόμενη φθορά. «Ταμείο, όμως, θα κάνουμε στο τέλος της τετραετίας», επιμένει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι αμιγώς προσανατολισμένη σε τακτικές «μικρές νίκες». Έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ως κεντρική φιλοσοφία τη λογική «τι είπαμε, τι κάναμε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα». Με άλλα λόγια, κωδικοποίηση των όσων έχουν γίνει και σε παρόμοια λογική, λελογισμένες εξαγγελίες που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Περιοδείες «πόρτα-πόρτα»

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν δεδομένες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, αλλά και ότι ορισμένα προβλήματα, όπως αυτό της ακρίβειας, έχουν «κακοφορμίσει», με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια να σωρεύεται. Δεν παραγνωρίζουν, όμως, ότι στην παρούσα φάση η ΝΔ παραμένει στην πραγματικότητα ο βασικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, με δεδομένες τις διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν παράλληλα ότι οι διαρροές προς τα δεξιά έχουν «ταβανιάσει». Όλα τα παραπάνω οδηγούν τους κυβερνητικούς επιτελείς στο συμπέρασμα ότι, παρά τους οιωνούς και τη δυσαρέσκεια κοινωνικών ομάδων, το παιχνίδι «μπορεί να γυρίσει».

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα στην τύχη της και από τη ΔΕΘ και εντεύθεν θα εφαρμόσει μια αναπροσαρμοσμένη στρατηγική ζύμωσης. Φέτος, αντί τα κλιμάκια που θα αποτελούνται από βουλευτές και κομματικά στελέχη να βγουν πριν τη ΔΕΘ, θα βγουν στον δρόμο αμέσως μετά. Η ημερομηνία που έχει σημωθεί στο «μπλοκάκι» της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η ερχόμενη Τετάρτη, με αφετηρία τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος να επεξηγηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται, ενώ θα δοθεί έμφαση και σε περιοχές εκτός από τις πρωτεύουσες των νομών.

Ειδήσεις σήμερα:

Μακελειό στην Τζόρτζια: Ένας 14χρονος μαθητής του σχολείου ο δράστης - Προηγήθηκε τηλεφώνημα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον γάμο, έφαγε με τη Μαράια σε ελληνική ταβέρνα - Δείτε φωτογραφίες

Ατζούν Ιλιτζαλί: Γαμπρός για τέταρτη φορά ο Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός - Παντρεύτηκε την 25χρονη σύντροφό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης