ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό κρας τεστ σήμερα για Κασσελάκη εν μέσω της θύελλας για τις αλλαγές πριν την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Συνεδριάζουν η προπαρασκευαστική Πολιτική Γραμματεία αλλά και η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη

Περισσότερο μόνος από κάθε άλλη φορά σε επίπεδο εσωκομματικών συμμάχων και δεχόμενος ομαδικά πυρά για τις καταστατικές αλλαγές που εισηγείται στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται να υποχωρεί από την απόφασή του να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια νέα φάση, αλλάζοντας ακόμη και το όνομα, μαζί με όλη την οργανωτική του δομή.

Την ίδια ώρα, η μετάβαση προς το… «κόμμα Κασσελάκη» κατά τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες, έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων που εκβάλλουν πλέον στην αυλή των «Κασσελίστας», καθώς ακόμη και διαχρονικοί υποστηρικτές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη διαφωνία τους με τις επιχειρούμενες καταστατικές αλλαγές, εντείνοντας την αίσθηση της πολιτικής μοναξιάς του κ. Κασσελάκη.

Και αυτό, γιατί πλην των «87» στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην εσωκομματική σύγκρουση που ξεκινά σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι, οπότε και συνεδριάζει προπαρασκευαστικά η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης καλείται να αντιμετωπίσει μετωπικά τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό, Παύλο Πολάκη, αλλά και μέλη της άλλοτε «τριανδρίας» που του έδωσε «φιλί ζωής» και μαζί μακροημέρευση στην ηγεσία του κόμματος, στο Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου. Έκτοτε από την συναινετική πρόταση που είχαν καταθέσει τότε οι Γιώργος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς, ο πρώτος έστρεψε τα βέλη του κατά της Κουμουνδούρου από τις Ευρωεκλογές και εξής, ο κ. Φάμελλος άλλαξε τακτική μετά την καρατόμησή του από πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, ενώ αστερίσκους στο σχέδιο Κασσελάκη για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» ήρθε να προσθέσει καταλυτικά χθες και ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς, βαθαίνοντας ο τελευταίος τον προβληματισμό για τις αριθμητικές αντοχές του κ. Κασσελάκη απέναντι σε ένα γενικευμένο κλίμα εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Στη ΔΕΘ, «αν δεν έχει εκπέσει» ο Κασσελάκης

Συγκεκριμένα, ο νέος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς μιλώντας στο Μega, ότι «δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας, οι και υποψήφιοι βουλευτές μας δεν έβγαιναν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μετασχηματισμού», είπε.

Ερωτηθείς, επιπλέον, για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή ΔΕΘ, «θα εκπλαγεί θετικά ο προοδευτικός κόσμος από τις προτάσεις μας στη ΔΕΘ. Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος», ενώ σε ερώτηση του protothema.gr απάντησε πως η εν λόγω αναφορά ειπώθηκε σε περίπτωση που περάσει μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη.

Εκτός από τον κύριο Παππά, ο νέος Αναπληρωματικός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε, με τη σειρά του, πως «διαφωνώ με το όνομα που προτείνεται», προσθέτοντας ότι «να αλλάξουμε πρώτα εμείς συμπεριφορές και μετά να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι σε αλλαγές, αλλά με διάλογο», αθροίζοντας τη διαφωνία του για τις καταστατικές αλλαγές με πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ακραιφνής «Κασσελίστας» ο ίδιος.

Αντιδρούν «σιωπηροί» και «ουδέτεροι»

Η πιθανότητα αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αλλά και της κατάργησης κομματικών οργάνων και λειτουργιών, έχει ωθήσει στην επιλογή κριτικής στάσης προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές και στελέχη που δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους μέχρι πρότινος ή είχαν επιλέξει στάση ουδετερότητας στην εσωκομματική σύγκρουση μεταξύ των «Κασσελίστας» και της «φρουράς Τσίπρα».

Ειδικότερα, ως κραυγή αγωνίας αναγνώστηκε η τοποθέτηση του πρώτου σε σταυρούς προτίμησης Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος δήλωσε χθες πως ««δεν πάει άλλο». «Το μεγάλο, κοινό μας σπίτι, μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται. Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται. Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης», αναφέρει ο κ. Αρβανίτης για να επισημάνει: «την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία».

Την ίδια ώρα, ««διαφωνώ ριζικά με την κατάργηση της οργάνωσης των μελών που θα αντικατασταθεί από μία οργάνωση φίλων και ενδιαφερομένων. Ότι καταργούνται οι νομαρχιακές επιτροπές» γνωστοποίησε ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο, ας πούμε με χρονοδιάγραμμα, δηλαδή έχουμε ενστάσεις βασικές. (…)».

«Είναι μια συζήτηση η οποία δεν είναι αρνητική εκ προοιμίου, αλλά σίγουρα δεν είναι επίκαιρη», εκτίμησε για τις καταστατικές αλλαγές και ο βουλευτής, Χάρης Μαμουλάκης, τη στιγμή που «η κλεψύδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει. Αν δεν βρεθεί μία λύση στην Κεντρική Επιτροπή, τότε θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στα μέλη του κόμματος» δήλωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας.

Παράλληλα, αιχμές για την «ολική επαναφορά» του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ άφησε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, λέγοντας πως ««επί της ουσίας, δεν ήταν η σωστή στιγμή που διεγράφη. Αλλά και ο τρόπος που επανήλθε ο Παύλος Πολάκης μου θυμίζει την αλάνα που χαϊδεύαμε αυτόν που έχει την μπάλα για να μη φύγει». «Αυτό είναι μία αθώα προσέγγιση για το τι συμβαίνει. Είναι εξόχως προβληματικό και εκπέμπει μία τρομερή παλινωδία, η οποία δεν ευχαριστεί τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Καραμέρος.



Ρελάνς με ψήφο εμπιστοσύνης;

Μπροστά στο κύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης, μια προωθητική κίνηση φαίνεται να αναζητούν τις τελευταίες ώρες οι «Κασσελίστας», προκειμένου να κάνουν την έκπληξη και μαζί φυγή προς τα εμπρός από τον κλοιό αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, ιδίως όταν καλείται να αναμετρηθεί με στελέχη που ανήκαν άλλοτε στον στενό του πυρήνα, όπως ο Παύλος Πολάκης.

Σε αυτήν την προοπτική, πληροφορίες θέλουν πρωτοκλασάτα στελέχη που υποστηρίζουν την σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μελετούν το ενδεχόμενο προσφυγής στην Κεντρική Επιτροπή, με τον κ. Κασσελάκη να ζητά από τα μέλη της «ψήφο εμπιστοσύνης», προκειμένου να επαναβεβαιώσει την ισχύ του και μαζί τους συσχετισμούς υπέρ του, στο ανώτερο πολιτικό όργανο του κόμματος. Στο ίδιο πλαίσιο, η Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει διάθεση για «διορθωτικές κινήσεις» στο πακέτο αλλαγών που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης, παίρνοντας πίσω ίσως κάποιες από αυτές, με δεδομένο ότι δεν ενθουσίασαν τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού και όχι μόνο.

Κομβική η διαγραφή Σπίρτζη

Εκτός από την ανάγκη της ηγετικής ομάδας να υπογραμμίσει το imperium του Στέφανου Κασσελάκη στα μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού κομματικού οργάνου, εκπλήξεις δεν αποκλείονται και στην πλευρά της «Κίνησης των 87», καθώς τα ιστορικά στελέχη αναμένεται να «κλειδώσουν» αύριο τις οριστικές τους αποφάσεις έναντι της Κεντρικής Επιτροπής, που προδιαγράφονται σκληρές έναντι του κ. Κασσελάκη.

Υπό το πρίσμα, μάλιστα, ότι ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης και μέλος των «87» αντιμετωπίσει σήμερα την «εσχάτη των ποινών» της Επιτροπής Δεοντολογίας, δηλαδή αναστολή της ιδιότητας κομματικού μέλους ή διαγραφή του από το κόμμα, τότε το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται ιδιαίτερα τεταμένο στην Κεντρική Επιτροπή, όπου θα πρέπει να εγκριθεί μια τέτοια απόφαση.

Από μέρους του, πάντως, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε χθες στο Kontra Channel ότι δεν προτίθεται να παραστεί προς απολογία σήμερα στις 5 το απόγευμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας μετά την τελευταία παράταση που του δόθηκε, ενώ η τύχη του εντός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ένταση της αντίδρασης των «87» απέναντι σε όσα τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας ίσως και φυγόκεντρες δυνάμεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Η μεγάλη έκπληξη από τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο - Δείτε βίντεο

Ο Πελικό βίασε ο ίδιος τη ναρκωμένη Ζιζέλ πάνω από 200 φορές πριν τους 72 αγνώστους

Αδιανόητο ιατρικό λάθος στις ΗΠΑ: Ασθενής πέθανε σε χειρουργείο επειδή ο γιατρός αντί να αφαιρέσει τον σπλήνα, του έβγαλε το συκώτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr