Ζούπης (Opinion Poll): Η κυβέρνηση αναζητεί βηματισμό, o ΣΥΡΙΖΑ υπό διάλυση και τα φώτα στο ΠΑΣΟΚ 

Ζούπης (Opinion Poll): Η κυβέρνηση αναζητεί βηματισμό, o ΣΥΡΙΖΑ υπό διάλυση και τα φώτα στο ΠΑΣΟΚ 

«Tο 50% στην κοινή γνώμη, όχι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει και πάλι ένα μεγάλο κόμμα και δύναμη κυβερνητικής εξουσίας», ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών της Opinion poll

6167191-scaled-e1714309687477-768x512
«Μετά τις ευρωεκλογές δημιουργήθηκε ένα νέο τοπίο με χαρακτηριστικό τη ρευστότητα, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Υπάρχει μία κινητικότητα, μία ρευστότητα, μία αναζήτηση από πολίτες. Και είναι χαρακτηριστικό ότι και στην τελευταία έρευνά μας βρήκαμε ένα κοντά στο 20% αδιευκρίνιστη ζώνη» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της Opinion poll.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές στην πολιτική συζήτηση που γίνεται, παραβλέπεται, σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, το υπ’ αριθμόν ένα μήνυμα το οποίο δεν είναι άλλο από το 60% της αποχής, το οποίο μπορεί εν δυνάμει να σημαίνει τον κίνδυνο να μην υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

«Περισσότερο από τα συν πλην των κομμάτων, το πολιτικό σύστημα, το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι αυτό», υπογράμμισε ο κ. Ζούπης. Αναφερόμενος στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ξεκινώντας από την κυβέρνηση, επισήμανε τα εξής.

«Θα έλεγα ότι η κυβέρνηση αναζητεί το βηματισμό της. Θέλω να δω κι εγώ και να μετρήσουμε και μετά πώς θα μετρήσουν οι εξαγγελίες, οι δεσμεύσεις στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Θέλω να τονίσω όμως ότι βρίσκεται κάπου εκεί, στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. (…) Η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι από τη μία να ανανεώσει ένα αφήγημα πιθανά, αλλά κατά τη γνώμη μου το κομβικό σημείο είναι η αποτελεσματικότητα. Είναι η κυβέρνηση που έχει μπει στον έκτο χρόνο. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η ίδια. (…) Εμένα η δικιά μου γνώμη, λόγω των πολύ σημαντικών εξελίξεων που υπάρχουν, πρωτευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί παίρνει μια άλλη διάσταση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ που μπορεί η εκλογή του νέου προέδρου εν πάση περιπτώσει και η πορεία που θα ακολουθήσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα, ότι έχουν νόημα οι μετρήσεις για να βλέπουμε πώς κυλάει το πράγμα, πως διαμορφώνεται. Αλλά δεν είναι σωστό να πούμε ότι θα έχουμε μία εικόνα όταν ένας κύκλος αυτών των εξελίξεων θα τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος.

Κλείσιμο
«Δηλαδή, αυτή τη στιγμή συζητάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, αποσυντίθεται. Εντάξει, κάτι θα υπάρχει, ως ΣΥΡΙΖΑ ή ως ένα άλλο κόμμα, αλλά ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αυτή την ώρα, στα μονοψήφια, στην πρόθεση ψήφου, που τον είχαμε βρει το Δεκέμβριο Ιανουάριο. Με το ΠΑΣΟΚ τώρα τι έχει συμβεί, ακριβώς επειδή έχει τις δυσκολίες η κυβέρνηση και τις φθορές της, ακριβώς επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν όσα συμβαίνουν, θα έλεγα ότι κατά ένα περίεργο τρόπο έχουν πέσει περισσότερο τα φώτα πάνω του και έχει συγκεντρώσει κάποιες προσδοκίες. Μου έκανε εντύπωση στην έρευνα ότι το 50% στην κοινή γνώμη, όχι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει και πάλι ένα μεγάλο κόμμα και δύναμη κυβερνητικής εξουσίας. Βλέπουμε στις έρευνες περίπου ο ένας στους τέσσερις στο σύνολο της κοινής γνώμης να λέει ότι ναι, θέλω να πάω να ψηφίσω για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το ρεύμα που δημιουργείται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, όπου τα κόμματα εκεί σταθερά συγκεντρώνουν ένα 14-15 επί των εγκύρων.

«Στην εκτίμηση, δηλαδή θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι κοντά στο 19. Άρα αυτός ο χώρος ως άθροισμα πράγματι είναι η δεύτερη δύναμη. Η δυσκολία του είναι να συνεννοηθούν ή να υπάρχει εκείνη ηγετική προσωπικότητα. Εγώ θα σας πω ανοικτά τι σκέφτομαι και το λέω συζητώντας και με στελέχη και των τριών κομμάτων των βασικών. Εάν από αυτά δεν δοθεί ένα σινιάλο ότι κάνουμε πολιτική, λύνουμε προβλήματα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις δημοκρατίες. Θα αναζητηθούν άλλες λύσεις. Και βλέπουμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Γιατί μετά βλέπουμε φαινόμενα και λέμε μα τι έγινε κτλ. Γίνεται πολύ απλά όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις αποκόπτονται από αυτά που εκφράζουν και από τις απαιτήσεις τους και αναζητούν άλλες λύσεις. (…) Βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα ενώ δεν απασχολούν ιδιαίτερα την επικαιρότητα οι πρωτοβουλίες που παίρνουν, οι κινήσεις που κάνουν. Άρα σημαίνει ότι υπάρχει ένα ρεύμα που δουλεύει, που βλέπει προς τα εκεί τη λύση. Μάλιστα, να πω ότι έχω την αίσθηση ότι μπορεί να γίνεται μια φοβερή και τρομερή συζήτηση περί της κεντροαριστεράς και σύγκλισης όλο το προηγούμενο διάστημα και έλεγα σε κάποιους σε μια συζήτηση ότι προσέξτε μην, η έκπληξη, βρεθεί από τη σύγκλιση άλλων δυνάμεων. Λοιπόν, προφανώς οι δυνάμεις αυτές υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχύονται όσο οι πολίτες αισθάνονται ότι η πολιτική η κρατούσα δεν τους εκφράζει, είτε με τη μορφή της κυβέρνησης είτε με τη μορφή των δύο πρώτων κομμάτων», τόνισε ο κ. Ζούπης.

Είναι ανάγκη κοινωνική, υπογράμμισε τέλος, η κυβέρνηση να βρει το κεντρικό αφήγημα της δεύτερης τετραετίας της. «Νομίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε το όνομά του και τη μεγάλη αποδοχή που έχει μέχρι και τώρα, που έχασε ποσοστά σημαντικά η Νέα Δημοκρατία, στη διαχειριστική επάρκεια που έδειξε και στο ότι έχει περάσει ως ένας πολιτικός, ένας πρωθυπουργός που έχει μία μεταρρυθμιστική θέληση. Νομίζω ότι χρειάζεται ένα συνολικότερο αφήγημα που να συμπυκνώνει αυτά. Δηλαδή πού πάει η χώρα την επόμενη τετραετία», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίχασε η νέα παράσταση του Σεφερλή - Είναι ομοφοβικός, τον κατηγορούν οι μεν, να μην τον βλέπετε απαντούν οι δε

Μπλόκαραν οι αλλαγές Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Προς πάγωμα το θέμα του ονόματος, όλο το παρασκήνιο

Η μεγάλη έκπληξη από τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης