ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης, Πολάκης και «87» μετρούν τα κουκιά της Κ.Ε -Τα 3 σενάρια για το Σαββατοκύριακο

ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης, Πολάκης και «87» μετρούν τα κουκιά της Κ.Ε -Τα 3 σενάρια για το Σαββατοκύριακο

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με ρευστούς τους εσωκομματικούς συσχετισμούς - «Kλειδί» η «γκρίζα ζώνη» των «Κασσελίστας», δηλαδή οι υποστηρικτές του Κασσελάκη που έχουν μετακινηθεί προς τον Πολάκη από τις αρχές του καλοκαιριού

kasselakis-polakis-xr_2
Πολιτική πρωτοβουλία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει σε νέες κάλπες ζήτησαν στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, αλλά και στελέχη των «87», με την εσωκομματική κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχει φτάσει στο ζενίθ.

Δίνοντας συνέχεια στην αμφισβήτηση του κατά του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως «συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές αρχηγού». «Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή», κατέληξε ο Χανιώτης βουλευτής, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τους «87», οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Κασσελάκη να προκηρύξει μόνος του εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Με τον κ. Πολάκη να συμφωνεί με την παραπάνω διαπίστωση των «87», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε τελευταίος, λέγοντας ότι «θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο προσωπο μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας». Επίσης, είναι μια μεγάλη κωλοτουμπα από το ίδιο το όργανο (σ.σ. την Πολιτική Γραμματεία) που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο», παραπέμποντας τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες στο Συνέδριο του κόμματος, στις 4-6 Οκτωβρίου.

Τα 3 σενάρια

Με τις εξελίξεις, ωστόσο, να τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σύγκρουση μεταφέρεται αναγκαστικά στην αρένα της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο και όπου πλέον οι επιλογές τόσο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και για την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι πλέον 3:

Κλείσιμο
-Κατάθεση μορφής από πλευράς του Παύλου Πολάκη, σε περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης δεν καταφύγει με δική του πρωτοβουλία σε εκλογές από τη βάση,

-Κατάθεση μομφής από πλευράς των «87», σε περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης δεν καταφύγει με δική του πρωτοβουλία σε εκλογές από τη βάση,

-Προσφυγή στη βάση από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, μολονότι ο ίδιος παρέπεμψε αρχικά το θέμα στο Καταστατικό Συνέδριο.

Η επιλογή του κ. Κασσελάκη να παραπέμψει τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες στο Καταστατικό Συνέδριο είναι η πλέον ευνοϊκή για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι διαθέτει άνετη πλειοψηφία, όπως διαφάνηκε και από το Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου. Επιπλέον, η πλευρά των «Κασσελίστας» υποστηρίζει πως η εσωκομματική αντιπολίτευση «δεν άνοιξε τα χαρτιά της», δηλαδή δεν ξεκαθάρισε αν θα καταθέσει πρόταση μομφής ή όχι, στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.

Πάντως, οι συσχετισμοί εμφανίζονται, επί της αρχής, με το μέρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συμμαχία του κ. Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά, ο οποίος τάσσεται κατά της προσφυγής σε νέες κάλπες. Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί είναι η διαδικτυακή επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ώρες από τα «επίσημα» τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης, πέρα από τους «87»

«Κλειδί» οι «Πολακίστας»

Ωστόσο, «κλειδί» παραμένει η «γκρίζα ζώνη» των «Κασσελίστας», δηλαδή η δεξαμενή υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη που έχει μετακινηθεί στους «Πολακίστας» από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια σε τι αριθμό κυμαίνονται αυτοί, με τον Παύλο Πολάκη να αθροίζει ήδη 30 περίπου μέλη της επιρροής του, στην Κεντρική Επιτροπή.

Σε περίπου 100 υπολογίζονται και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στο στρατόπεδο των «87», οι οποίοι θα αποφασίσουν αύριο αν θα καταθέσουν πρόταση μομφής ή όχι, στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε όλα τα ενδεχόμενα, όμως, απαιτούνται 151 ψήφοι από το σώμα των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να περάσει τυχόν πρόταση μομφής.

Τα «αγκάθια»

Πάντως, όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα βρίσκονται αντιμέτωπα με και με τη δυσκολία μετακίνησης κάποιων μελών της ΚΕ στην αυριανή συνεδρίαση λόγω αδυναμίας κάλυψης του οικονομικού κόστους, ενώ η πλειοψηφία θα προκύψει επί των παρόντων, στενεύοντας ακόμη τα περιθώρια.

Η Κουμουνδούρου διαθέτει θεωρητικά τον οργανωτικό βραχίονα, προκειμένου να κινητοποιήσει όσο δυνατόν περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όμως η απόφαση του κ. Κασσελάκη να μην προσφύγει άμεσα στη βάση εκπέμπει «μήνυμα ηττοπάθειας και φόβου» σύμφωνα με τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του, γεγονός που μπορεί να μετακινήσει μέλη προς την πλευρά τους, όπως εκτιμούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη για το Μάτι: «Θα ζω με αυτή την καύτρα μέχρι να κλείσω τα μάτια μου…» κατέθεσε μητέρα που έχασε κόρη και εγγονό

Πούτιν: Τι είναι ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει στην Ευρώπη - Οι αποκαλύψεις από τους φακέλους του FBI

Ουγκάντα: Ποιος είναι ο δολοφόνος της μαραθωνοδρόμου - Τσακώθηκαν για ένα οικόπεδο, την έλουσε με βενζίνη και την έκαψε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης