ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η μάχη στην Κεντρική Επιτροπή - Προς δύο προτάσεις μομφής από Πολάκη και «87»

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η μάχη στην Κεντρική Επιτροπή - Προς δύο προτάσεις μομφής από Πολάκη και «87»

Στις 12 ξεκινούν οι εργασίες - Μυστική ψηφοφορία θα ζητήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση - Οι 87 θα προσέλθουν με αυστηρό κείμενο κριτικής

kassel_polakis_gerovasili_xr
Ιστορικού χαρακτήρα για το μέλλον και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς αμφότεροι η ηγεσία και εσωκομματική αντιπολίτευση καλούνται να μετρήσουν τις πραγματικές δυνάμεις τους και μαζί την εσωκομματική απήχησή τους στους κόλπους του καθοδηγητικού οργάνου.

Το κλίμα στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υπήρξε τεταμένο όλες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το αίτημα για ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να στηθούν νέες κάλπες για την ηγεσία, που διατύπωσαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τους «87», αλλά και ο Παύλος Πολάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προχθές, δεν έτυχε ανταπόκρισης σε πρώτο χρόνο.

Κατόπιν αυτού, με κείμενο συμβολής όπου θα ασκείται σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι «87» στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά από μαραθώνια σύσκεψη τους που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα. Κατά πληροφορίες, το κείμενο συμβολής των «87» θα επαναφέρει το αίτημα προσφυγής σε κάλπες για νέο/α αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα αναφέρεται και σε ζητήματα πολιτικής γραμμής και ταυτότητας του κόμματος, στη σκιά των καταστατικών αλλαγών που εισηγήθηκε ο κ. Κασσελάκης. Για τους «87», ο κύβος ερρίφθη χθες και ως προς την κατάθεση πρότασης μομφής, που αναμένεται να κατατεθεί με αυξημένο αριθμό υπογραφών, προκειμένου να υπάρξει σχετική ψηφοφορία στην σημερινή συνεδρίαση.

Με την κατάθεση πρότασης μομφής θα συνοδεύσει την παρουσία του στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ο οποίος διαθέτει διακριτή ομάδα υποστηρικτών, εντός της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η αμετακίνητη στάση του κ. Πολάκη να σταθεί κριτικά απέναντι στην ηγεσία του κόμματος διαφάνηκε για άλλη μια φορά χθες από τους στίχους μιας… μαντινάδας, με το Χανιώτη Βουλευτή να αναφέρει όλο νόημα πως:

Κλείσιμο
«Για να γιατρέψεις μια πληγή ,πρώτα τη καθαρίζεις
κι αν δε γατέχεις να χαλάς, μην ξεκινάς να χτίζεις
Εμείς θα το γλεντήσομε κι όπου το βγάλει η βράση
πρέπει να φτιάξει η δουλειά, αλλιώς θα σιοχαλάσει.
Ο κόσμος θέλει πόλεμο, τη δεξιά να ρίξει
δε θέλει ούτε τσακωμό ούτε μασκαραλίκι!!!»

«Γι αυτό και θέλουμε αλλαγή και μια στροφή μεγάλη. για να μπορέσει ο Συριζα ρόλο να παίξει πάλι» κατέληξε ο κ. Πολάκης, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να συμβάλει καταλυτικά στην «αλλαγή πολιτικής» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τέλους.

Την ίδια ώρα, οι δυο προτάσεις μομφής που αναμένεται να κατατεθούν από πλευράς των «87» και του κ. Πολάκη θα ενοποιηθούν πρακτικά επί της διαδικασίας, δηλαδή εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια ψηφοφορία απέναντι στην έγκριση ή όχι της πρότασης μομφής, κατόπιν της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον του καθοδηγητικού οργάνου, χωρίς να αποκλείονται αιφνιδιασμοί ή εκπλήξεις από μεριάς του, ενώ παράλληλα θα θέσει τις προτεραιότητες του για την επόμενη φάση του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη την υιοθέτηση των καταστατικών αλλαγών στο κόμμα.

Ζητούμενα, ωστόσο, για τους σημερινούς συσχετισμούς και για όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα παραμένουν:

  • -ο απόλυτος αριθμός των παρόντων
  • -ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας (μυστική ή φανερή), αλλά και
  • -ο οδικός χάρτης, σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης μομφής.


Συγκεκριμένα, αν η πρόταση μομφής συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, δηλαδή του 50% συν 1 των ψήφων επί των 300 (295 για την ακρίβεια) μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τότε θα πρέπει να προκηρυχθεί απευθείας έκτακτο συνέδριο, με αντικείμενο την ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη πέρυσι τονΣεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει στη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας και στον άμεσο ορισμό ημερομηνίας εσωκομματικών εκλογών, σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης μομφής σήμερα, ώστε να οριστεί ο οδικός χάρτης της νέας εσωκομματικής αναμέτρησης.

Κλειδί, ωστόσο, αποτελούν οι «Πολακίστας», δηλαδή ο αριθμός εσωκομματικών οπαδών αρχικά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή που έχουν μετακινηθεί προς τον Παύλο Πολάκη τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τα επίπεδα προσέλευσης, με δεδομένο ότι το κόστος μετακίνησης έχει αφαιρέσει δυνάμεις κυρίως από την μειοψηφία. Επιπλέον, όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, τότε θα μπορούν να ψηφίσουν τηλεφωνικά, ενώ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα υπάρχουν εκτός της αίθουσας, όπου θα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή.

Ήδη, οι «87» έχουν ζητήσει μετά την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρίσκονται στην αίθουσα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αυστηρά και μόνο τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, που θα ταυτοποιούνται με την επίδειξη κάρτας μέλους και αστυνομικής ταυτότητας ταυτόχρονα, με σκοπό να μην επικρατήσουν οχλαγωγία και αποδοκιμασίες λόγω των ραγδαίων εσωκομματικών εξελίξεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάρτι της Ιταλίας στο Παρίσι, 3-1 με ανατροπή τη Γαλλία - Δείτε τα γκολ της βραδιάς

Η στιγμή που η ερωμένη του Πούτιν Αλίνα Καμπάεβα «μαλώνει» έφηβη αθλήτρια, το κοριτσάκι έβαλε τα κλάματα - Δείτε βίντεο

Δάκρυσε ο Πρίντεζης στην απόσυρση της φανέλας του από τον Ολυμπιακό, στην οροφή του ΣΕΦ το Νο15 - Βίντεο, φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης