Ζαχαράκη: Μόνιμες αυξήσεις σε επίδομα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου - Πότε ξεκινά το «Σπίτι 2»

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια για τους τρίτεκνους, είπε η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν στη μόνιμη στήριξη των οικογενειών και των ευάλωτων, στο χρονοδιάγραμμα έναρξης της δεύτερης φάσης του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», στις νέες πρόνοιες για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους αλλά και στην επέκταση σε πανελλαδικό επίπεδο του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.



Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα προχωρήσει σε εξειδίκευση και αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που αφορούν τις σχετικές γενικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Σε ότι αφορά στις αυξήσεις στα επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΟΠΕΚΑ, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με την κατεύθυνση που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός με τη σύσταση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κάνουμε πιο δίκαιες και στοχευμένες τις παροχές ώστε να στηρίξουμε τους οικογενειακούς προϋλογισμούς. Προχωράμε τους επόμενους μήνες σε μια στοχευμένη αύξηση στο επίδομα στέγασης, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και στο επίδομα παιδιού. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα δουν μόνιμες αυξήσεις ενώ συγχρόνως πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει και η επιπλέον οικονομική στήριξη την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα δουν επίσης ενισχύσεις οι δικαιούχοι του ΕΕΕ - θυμίζω ότι θα πάρουν την περίπου τη μισή δόση από το ΕΕΕ. Τον Αύγουστο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ήταν περίπου 185.000 συμπολίτες μας. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία οι οποίοι παίρνουν και το αναπηρικό του ΟΠΕΚΑ αλλά και το αναπηρικό του ΕΦΚΑ θα λάβουν και εκείνοι έξτρα οικονομική ενίσχυση 200€. Το ίδιο και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες».

Πότε θα αρχίσει το «Σπίτι μου 2»

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε και μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για το στεγαστικό και αποτελεί όπως σημείωσε ένα καίριο πρόβλημα τόσο για τις οικογένειες όσο και τις γενιές που λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι παρεμβάσεις και για το «Σπίτι 2», οι φορολογικές ελαφρύνσεις ειδικά όταν ανοίγεις το σπίτι που ήταν κενό 3 χρόνια και το διαθέτεις σε μακροχρόνια μίσθωση» τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός και επεσήμανε ότι «εαν έπρεπε να κάνω μια χρονική εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα θα έλεγα λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του ’25. Θα είναι αυξημένο στα 2 δισεκατομμύρια και προστίθεται και η ηλικιακή ομάδα έως και 50 ετών. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τη διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όσο μεγαλώνει και ηλικία ανεβαίνουν σε υποχρεώσεις και συνήθως και ή το μέγεθος της οικογένειας. Άρα από τις 16.000 που ήταν το παλιό πρόγραμμα θα φτάσουμε στις 20.000 το αρχικό ποσό για τον μόνο αιτούντα και μετά θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στο οικογενειακό εισόδημα και αύξηση ανά παιδί κατά 4000 αυτό. Νομίζω ότι πραγματικά ότι θα δώσουμε αναπνοή σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας καθώς όπως είπε η Πρωθυπουργός θα αφορά περίπου 15.000 ζευγάρια τα οποία θα μπορέσουν να πάρουν το δικό τους σπίτι».

Πανελλαδική κάλυψη στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθεί μετά την πιλοτική φάση σε όλους τους Δήμους ενώ έως σήμερα έχουν υπογραφεί πολύ περισσότερα από τα 400 που προέβλεπε η πιλοτική φάση.

«Επειδή κάποιος που μας παρακολουθεί μπορεί να μην γνωρίζει τι είναι το πρόγραμμα να εξηγήσουμε ότι αν είσαι άνεργη μητέρα αν είσαι εργαζόμενη μπορείς να έχεις βοήθεια ακόμη και για λίγες ώρες» εξήγησε η Υπουργός τονίζοντας ότι «ερχόμαστε και με την πληρωμή μέσω εργοσήμου και καλύπτουμε μια πολύ σημαντική ανάγκη το οποίο είναι για μικρότερα παιδάκια έως 2,5 ετών γιατί μετά το παιδάκι μπορεί να πάει στο βρεφονηπιακό σταθμό» τόνισε η Υπουργός.

Παράλληλα επισήμανε ότι φέτος το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διέθεσε σχεδόν 380 εκατομμύρια ευρώ για περισσότερα από 173.000 vouchers σε σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

«Είναι μια ολιστική προσπάθεια την οποία εντάσσουμε στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό για να έχουν οι γονείς περισσότερες επιλογές. Θέλουμε να μπορούν οι γονείς να έχουν ποιοτική φροντίδα στο σπίτι ή στο σταθμό».

Για την ενίσχυση τριτέκτων και πολυτέκνων

«Οι τρίτεκνοι άκουσαν σημαντικά πράγματα χθες από τον Πρωθυπουργό για το θέμα των μετεγγραφών χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για την αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ» επεσήμανε η υπουργός δηλώνοντας ότι «καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη στις μεγάλες οικογένειες».


Ειδήσεις σήμερα:

Το έγκλημα που συγκλόνισε τα Τρίκαλα: Σκότωσε σύζυγο, μητέρα, πατέρα και άλλους 5 συγγενείς - Γλίτωσαν μόνο τα παιδιά του

Νέο βίντεο με τη γυναίκα που μίλησε για τους μετανάστες στην Τήλο - «Άντε μη σου δώσω μια και πας στη θάλασσα» της λέει η δήμαρχος


Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις και επιδόματα στο τέλος του χρόνου - Τα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας και των ανέργων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr