Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μήνυμα σταθερότητας - «Θα κριθώ σε χίλιες μέρες», «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»

Είμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω καμία πρόθεση να βγω στη σύνταξη, είπε αποκρούοντας νέα σενάρια για μεταπήδηση στην Ευρώπη - Τόνισε ότι θα ήταν θετικό για τη δημοκρατία μας να υπάρχει συγκροτημένη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση

Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις απαντήσεις που έδωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Και το έκανε διατρανώνοντας τη βούλησή του να εξαντλήσει τη δεύτερη τρέχουσα θητεία του στην πρωθυπουργία και να κριθεί στις εκλογές που θα γίνουν στην άνοιξη του 2007, από την οποία, όπως ο ίδιος υπολόγισε, μας χωρίζουν χίλιες μέρες.

Ο πρωθυπουργός με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο άφησε να διαφανεί ότι προετοιμάζεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα, απέρριψε ένα προς ένα τα σενάρια που έκαναν λόγο είτε για διενέργεια εκλογών πριν από την ολοκλήρωση της τρέχουσας τετραετίας είτε για ενδεχόμενη ανάληψη ευρωπαϊκού αξιώματος.

«Είμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω καμία πρόθεση να βγω στη σύνταξη», υπογράμμισε κατηγορηματικά. Δεν πέρασε απαρατήρητο πάντωε ότι τόσο στην ομιλία του Σαββάτου όσο και στη συνέντευξη της Κυριακής απέφυγε τις κριτική προς την αντιπολίτευση περιοριζόμενος απλώς στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης απέκρουσε και τη σεναριολογία περί επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου υπό τον φόβο ότι θα επαναληφθεί και στις εθνικές κάλπες η υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου. «Σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές στο τι έγινε την προηγούμενη τετραετία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω σχέδιο μεταπήδησης»

Το «Πρώτο Θέμα» θύμισε στον πρωθυπουργό την παλαιότερη δήλωση σύμφωνα με την οποία δυο τετραετίας είναι αρκετές, ενώ του έθεσε υπόψιν και τα σενάρια που διακινούνται και θέλουν στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αντικαθιστά στο δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του τον Πορτογάλο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Αυτονοήτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τα εν λόγω σενάρια, αλλά η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε και οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε έχουν την αξία τους. «Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023 και, επιτρέψτε μου, θα φάνταζε λίγο αλαζονικό και τολμώ να πω και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε τώρα με το τι θα γίνει το 2027», παρατήρησε αρχικά.



«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω -θυμάστε, το έλεγα και πέρσι, κάποιοι δεν ήθελαν να το πιστεύουν-, ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Το έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα. Σας το επαναλαμβάνω και τώρα», συμπλήρωσε για να υπογραμμίσει: «Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μια πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027». 

Πρόσθεσε ότι όπως διαψεύστηκαν την προηγούμενη τετραετία όσοι είχαν προβλέψει και την προηγούμενη τετραετία πρόωρες εκλογές, έτσι θα διαψευστούν και τώρα. Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».

«Το 2027 είναι πολύ μακριά»

Παραδέχθηκε πάντως σε άλλη αποστροφή της συνέντευξής του ότι «το 2027 είναι πολύ μακριά». Όπως διευκρίνισε αμέσως μετά, «ζούμε σε ένα πολύ απρόοπτο περιβάλλον και είναι και λίγο αυτάρεσκο να μιλάω είτε για τον εαυτό μου είτε να κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει το 2027».



Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει στα εσωτερικά τους. «Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης, ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ».
«Και προφανώς» - συμπλήρωσε- «είναι πάντα καλό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος ανά πάσα στιγμή να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σήμερα δεν υπάρχει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα εκτός από αυτή την οποία εκφράζει η κυβέρνηση. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί της, είναι όμως μια συγκροτημένη πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος. Και κυρίως είναι μια κοστολογημένη πρόταση».



Ο ίδιος δήλωσε την ακράδαντη πεποίθησή του ότι η πολιτική σε ορίζοντα τετραετίας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του «θα αποδώσει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Και αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, το οποίο ενδεχομένως σε μία εκλογική αναμέτρηση όπως οι ευρωεκλογές να εκφράστηκε, αυτό είναι μέρος της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας».



Ειδήσεις σήμερα:


Τροχαίο δυστύχημα στο Μενίδι - Νεκρός οδηγός μηχανής

Βασιλικός αετός στη Νορβηγία επιτέθηκε σε κοριτσάκι 20 μηνών - Μητέρα και γείτονας πάλεψαν με το αρπακτικό πουλί

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκπτωση Κασσελάκη - Το παρασκήνιο και οι υποψηφιότητες για την προεδρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr