To σχέδιο τριετίας του Μητσοτάκη όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ

Τα πολιτικά στοιχήματα των επόμενων 1.000 ημερών - Τι είπε για οικονομία, υγεία, αύξηση μισθών και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με ούτε ενάμιση χρόνο να έχει περάσει από τη σαρωτική εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές, η φετινή ΔΕΘ έμοιαζε αρκετά μακρινή από το πανηγυρικό κλίμα στα ενδότερα της κυβέρνησης το 2023. Την ίδια ώρα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τεκμήριο είναι θιασώτης της «μεγάλης εικόνας» των πραγμάτων και γενικά ψύχραιμος στην πολιτική σκακιέρα, επανήλθε για να θυμίσει ότι η κυβέρνηση έχει μια τριετία μπροστά της στο πολιτικό καλεντάρι. Οι 1000 μέρες που απομένουν ως την Άνοιξη του 2027 και τις κάλπες που αναμένονται να στηθούν τότε αποτελούν για τον κ. Μητσοτάκη μια ευκαιρία, προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που μοιάζει να έμεινε στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρευστοποίηση και το ΠΑΣΟΚ σε αναζήτησή ηγεσίας, η ΝΔ, έστω και τσαλακωμένη, φαντάζει η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη.


Το σχέδιο και η σύνταξη

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής έχοντας ένα σχέδιο τριετίας μπροστά του. Μπορεί το κοινό του Σαββάτου να μην ήταν τόσο ενθουσιώδες και κυρίως «αθηναϊκό», όμως ο πρωθυπουργός περιέγραψε προγραμματικούς άξονες πολιτικής. Οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες είχαν λαμβάνειν από κάτι, με το «κοινωνικό» πακέτο να είναι στραμμένο περισσότερο στην ενίσχυση του εισοδήματος, στην ελάφρυνση των βαρών και στις λύσεις για το στεγαστικό.

Ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε δύο κεντρικές προτεραιότητες, επί των οποίων ο ίδιος είπε ότι θα ζητήσει από τους πολίτες να κριθεί. Εν αρχή είναι η αύξηση των μισθών, του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, συνδυαστικά με τη μείωση της ανεργίας ως το 8%. Ο άλλος κεντρικός στόχος είναι η αλλαγή εικόνας στο ΕΣΥ, με ενίσχυση του εισοδήματος των γιατρών (η αυτοτελής φορολόγηση με 22% των εφημεριών ήταν πάγιο αίτημα των ιατρών), την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, τις παρεμβάσεις στα επείγοντα, αλλά και τις προσλήψεις, τόσο ιατρών όσο και τραυματιοφορέων, για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής. Και, βεβαίως, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο αυτά να γίνουν με γρήγορες διαδικασίες και να μην σκαλώσουν εκ νέου στις «μυλόπετρες» του ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν έδωσε την αίσθηση της… προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. «Είμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω καμία πρόθεση να βγω στη σύνταξη», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, δίνοντας το μήνυμα ότι είναι παρών και για τις εκλογές του 2027. Άλλωστε, ποιο το νόημα της τροφοδότησης σεναρίων, όταν στην αντιπολίτευση η κατάσταση παραμένει χυλώδης και δεν διαφαίνεται απειλή στον ορίζοντα για την εκλογική «πρωτιά» της ΝΔ;

Η σταθερότητα

Πιστός στο… ραντεβού με το 2027, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ μπορεί να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο παρέμβασης στον εκλογικό νόμο που θέτει ψηλά τον πήχη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. «Σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές στο τι έγινε την προηγούμενη τετραετία», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ανατροπή μπορεί να γίνει εκ νέου, εφόσον η ΝΔ υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2023 και κριθεί γι’ αυτά. Ως θιασώτης της πολιτικής σταθερότητας, παρά το ότι δεν θέλει να μετακινεί το γήπεδο εν κινήσει, άφησε και ένα παράθυρο. «Το 2027 είναι πολύ μακριά. Ζούμε σε ένα πολύ απρόοπτο περιβάλλον και, όπως σας είπα, είναι και λίγο αυτάρεσκο να μιλάω είτε για τον εαυτό μου είτε να κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει το 2027», είπε και ο νοών νοείτο.

Αλλαγή εικόνας

Μπορεί το 2027 να είναι μακριά, η αλλαγή εικόνας για την κυβέρνηση, όμως, είναι επείγουσα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ακρίβεια, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα «κάτσει» στο 2% και τόνισε ότι η παρέμβαση με την παροχή τριετούς φοροαπαλλαγής για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν κλειστά σπίτια, συνδυαστικά με ένα γενναίο πρόγραμμα άτοκων δανείων για ανακαινίσεις, θα οδηγήσουν στο να «πέσουν» σπίτια στην αγορά και άρα να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων που «καίνε». Ο πρωθυπουργός επιμένει και θα επιμείνει στην εμπροσθοβαρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα, ως μέτρο τόνωσης του εισοδήματος, ενώ στάθηκε και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Λαμβάνειν έχουν και οι συνταξιούχοι, με αυξήσεις, έκτακτο επίδομα, αν και έχει μείνει εκκρεμότητα που μένει να ξεκαθαριστεί για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Τα μέτρα είχαν σαφή στόχευση στην αλλαγή εικόνας, όλα όμως δοκιμάζονται στην πράξη. Και πλέον και τα κομματικά κλιμάκια της ΝΔ που θα βγουν στον δρόμο από την Τετάρτη, με αφετηρία την Κεντρική Μακεδονία, καλούνται να «επικοινωνήσουν» τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Στην πράξη, επίσης, θα φανούν και οι προθέσεις του κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μιας και θέλησε να κόψει μονομιάς τη σχετική συζήτηση που εκτιμά ότι «μειώνει» το κύρος της κ. Σακελλαρόπουλου. Κανείς στο Μαξίμου δεν πιστεύει σε ανανέωση της θητείας της, όμως, η συντήρηση του σεναρίου εκνευρίζει τον πρωθυπουργό. Εξ ου και δεν μπήκε στην ουσία του να διαψεύσει την ονοματολογία που περιλαμβάνει και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, καίτοι ιδιωτικά αναφέρει ότι το σχετικό σενάριο δεν είναι στις προθέσεις του.

Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr