Γεραπετρίτης: Στην Κάσο είχαμε την απόλυτη επικράτηση της ελληνικής θέσης

Γεραπετρίτης: Στην Κάσο είχαμε την απόλυτη επικράτηση της ελληνικής θέσης

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στο κοινοβούλιο σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού, για τα γεγονότα της Κάσου και τις εθνικές «κόκκινες γραμμές»

gerapetritis-vouli
«Η Ελλάδα κρατά στάση εθνικά ισχυρή και υπερήφανη. Δεν πρόκειται να αποστούμε από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή σημειώνοντας πως «η χώρα θα παραμείνει σταθερά στην εθνική μας γραμμή. Τονίζω ότι από την άποψη της διπλωματικής ισχύος η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο. Έχει ισχυρή θέση στο διεθνές στερέωμα, ισχυρή θέση από άποψη αποτρεπτικής ισχύος και είναι σε ισχυρή οικονομική τροχιά».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στο κοινοβούλιο σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού, για τα γεγονότα της Κάσου και τις εθνικές «κόκκινες γραμμές» είπε: «Σε ότι αφορά το ζήτημα της Κάσου, ρητά δηλώνω εκ νέου ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Διότι, δεν αναγνωρίστηκε οποιοδήποτε δικαίωμα της Τουρκίας επι τους εδάφους και επι των νερών. Επι του πεδίου η έρευνα που διεξήγαγε το συγκεκριμένο πλοίο ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Άρα δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση».

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως «έχουμε την απόλυτη επικράτηση της ελληνικής θέσης. Δεν προβλήθηκε αξίωση, δεν ζητήσαμε καμία άδεια και η έρευνα έγινε και ολοκληρώθηκε» ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να μην υιοθετεί άκριτα αστήρικτα δημοσιεύματα και fake news.

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο είπε «ούτε εγώ ούτε άλλος Υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι αφελής και να πιστέψει ότι η Τουρκία θα αποστεί θεμελιωδών θέσεων από την μια ημέρα στην άλλη. Εκείνο που λέμε είναι ότι θα πρέπει με ρεαλισμό και σύνεση να προχωρούμε βήμα βήμα για να αποκαταστήσουμε στο μέτρο του δυνατού τη σχέση με την Τουρκία. Η βελτίωση των σχέσεων συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής μας. Το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ούτε θα σημάνει ποτέ ότι κάνουμε οποιαδήποτε υποχώρηση. Τα ζητήματα που ανακύπτουν από καιρού εις καιρό έχουν να κάνουν με το ότι η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ανεξάρτητα από τις παράλογες αξιώσεις της γείτονας, μια συμφωνία θα σήμαινε την επίλυση του υποκείμενου ζητούμενου με την Τουρκία και θα εξασφάλιζε ειρήνη με την Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν υπάρξει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα είναι σήμερα σε θέση ισχύος ώστε να συζητά τα θέματα αυτά».

Κλείσιμο
Τέλος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου τόνισε το αυξημένο ενδιαφέρον της ΕΕ: «Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει την προστασία στο πρόγραμμα και εν μέρει το έχει χρηματοδοτήσει. Η σκοπιμότητα του έργου δεν αμφισβητείται».

Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης