Κομισιόν - Politico: Για Επίτροπος Μεταφορών προορίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Κομισιόν - Politico: Για Επίτροπος Μεταφορών προορίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο Μητσοτάκης έχει ζητήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε αντάλλαγμα της στήριξης που παρείχε στη Φον ντερ Λάιεν για να επανεκλεγεί

mitsotakistzitzikostas
Εντείνονται οι διεργασίες στην Κομισιόν για τις αναθέσεις χαρτοφυλακίων στους νέους Επιτρόπους από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον Ιούλιο ανανέωσε τη θητεία της για άλλα πέντε χρόνια.

Οι συζητήσεις και οι εικασίες στις Βρυξέλλες ενόψει της Τετάρτης, που αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις (χωρίς αυτό να είναι οριστικό μέχρι στιγμής) διαδέχονται η μια την άλλη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να πιέζουν, από την πλευρά τους, ώστε οι επίτροποί τους να αναλάβουν το καλύτερο δυνατό χαρτοφυλάκιο. Εξάλλου, η εξασφάλιση ενός καλού χαρτοφυλακίου, όπως γράφει το Politico, δίνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξουσία σε σημαντικές αποφάσεις: Πώς οι Βρυξέλλες θα κάνουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική; Πόσο θα αμβλυνθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ για να κατευνάσουν τους οργισμένους αγρότες; Πόσο γρήγορα θα ανοίξει η ΕΕ την πόρτα σε περισσότερες χώρες;

Με βάση δεκάδες συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και με αξιωματούχους σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Politico παρουσιάζει τους εκλεκτούς ανά χαρτοφυλάκιο.

Για την περίπτωση της Ελλάδας και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, το χαρτοφυλάκιο που θα του ανατεθεί, σύμφωνα με το μέσο, είναι αυτό των Μεταφορών. Στην αιτιολόγηση αυτή της επιλογής, το Politico αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια και τον ρόλο που έπαιξε για την εξασφάλιση άλλων πέντε ετών για τη Φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας».

Κλείσιμο
Ωστόσο, το Politico επισημαίνει πως ο ρόλος του Τζιτζικώστα θα μπορούσε να είναι διευρυμένος: «Εάν οι μεταφορές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών».

Το μέσο κάνει αναφορά και στον Κύπριο Κώστα Καδή, ο οποίος προορίζεται για Επίτροπος για τη Μεσογειακή πολιτική, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να βρεθεί και Επίτροπος Περιβάλλοντος.


Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης