Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΔΕΘ τελείωσε, η μάχη της καθημερινότητας αρχίζει - Πρώτο πεδίο σχολεία και ΕΣΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΔΕΘ τελείωσε, η μάχη της καθημερινότητας αρχίζει - Πρώτο πεδίο σχολεία και ΕΣΥ

Χθες η πρώτη σύσκεψη για την ανακαίνιση σχολείων με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» - Στις 11 σήμερα στο Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

mitsotakis-grafeio-mak
Με την κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της κωδικοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ το προηγούμενο Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν τον χρόνο να χαθεί και να «πέσουν» στη μάχη της καθημερινότητας. Εξ ου και σήμερα το πρωί στις 11 θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ χθες μια από τις πρώτες συσκέψεις που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή της κυβέρνησης από τη Θεσσαλονίκη, αφορούσε το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για τις σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να τρέξουν για την ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πόρους 250 εκατομμυρίων που θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει πάνω του τις επαφές με τους ιδιώτες π.χ. με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να αντληθούν περαιτέρω κεφάλαια. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα ήθελε τα 250 εκατομμύρια να διπλασιαστούν, αλλά εν τελεί οι ιδιωτικές χορηγίες μπορεί να κινηθούν πέριξ των 100-150 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλωστε, η συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα λειτούργησε καλά και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου μέσα σε 7 μήνες έγιναν 33 σχολεία, είτε με ΣΔΙΤ είτε με απευθείας ενέργειες ιδιωτικών φορέων.



Κλείσιμο
Σε πρώτο πλάνο θα μπουν σοβατίσματα, οι «τούρκικες τουαλέτες» και οι αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων, ενώ σε ορισμένες επιλεγμένες περιπτώσεις οι παρεμβάσεις θα είναι κάθετες και θα αφορούν τη συνολική ανακαίνιση του σχολικού κτιρίου. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι Δήμοι θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που θα τους αποσταλεί, περιγράφοντας κατά προτεραιότητες τις ανάγκες τους και το υπουργείο Παιδείας θα διαβιβάσει τον φάκελο με τις ανάγκες εντός του μήνα στην Κτιριακή Υπηρεσία του Δημοσίου. Αμέσως, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς, με στόχο να έχουν τελειώσει ως το τέλος του έτους και μετά να ξεκινήσουν οι εργασίες με το νέο έτος.

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο

Οι μέρες που διανύουμε, άλλωστε, έχουν έντονο «σχολικό» άρωμα, καθώς ο πρωθυπουργός το πρωί της Τετάρτης, πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη, θα βρεθεί σε σχολείο για τον καθιερωμένο αγιασμό. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνδεθεί με τη Γαύδο, από κοινού με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς από φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ψηφιακή τάξη Γυμνασίου στο νησί, ώστε να μην χρειαστεί ο ένας του μαθητής να αναζητήσει λύσεις στην Κρήτη. Και την άλλη εβδομάδα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρακολουθήσει τη λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, επισκεπτόμενος το υπουργείο Παιδείας, καθώς «σηκώνει» αυλαία στις 16 Σεπτεμβρίου. Είναι άλλωστε μια από τις σημαντικές 11 αλλαγές που είχαν επισημανθεί σε σύσκεψη που είχε γίνει προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου ως προς το περιβάλλον επαναλειτουργίας των σχολείων.

Η μάχη για το ΕΣΥ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης του, επί της οποίας και θέλει να κριθεί το 2027, τις τομές στο ΕΣΥ. Σήμερα το πρωί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη θα βρεθεί στο Μαξίμου, πριν τις ανακοινώσεις της Τετάρτης για τις άμεσες παρεμβάσεις που δρομολογούνται.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φορολογούνται αυτοτελώς με 22% οι εφημερίες στο ΕΣΥ, ενώ έχει ανακοινώσει εισοδηματικά κίνητρα για ακριτικές περιοχές που θα συμπληρωθούν και από θεσμικά. Στους κεντρικούς στόχους του επόμενου διαστήματος, η πρόοδος στις εργασίες που γίνονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις αρκετών νοσοκομείων και κέντρων υγείας, οι παρεμβάσεις στα ΤΕΠ, αλλά και οι προσλήψεις π.χ. τραυματιοφορέων, για την ουσιαστική μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα «ξεκλειδώσει» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να γίνουν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους περιμένουν μήνες ή και χρόνια για μια επέμβαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Με 3 κόφτες οι φοροαπαλλαγές για τα κλειστά ακίνητα, με μεταβατική περίοδο το «πάγωμα» αδειών για νέα Airbnb

Νέα εποχή με Τεχνητή Νοημοσύνη ή μία από τα ίδια για το νέο iPhone; Δείτε τι ανακοίνωσε η Apple

Βίντεο: «Όταν σου λέμε να κάνεις κάτι, θα το κάνεις» - Επεισοδιακή σύλληψη παίχτη του NFL μετά από αστυνομικό έλεγχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης