Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το ΠΑΣΟΚ μετά τη συγκέντρωση υπογραφών - Σε θέσεις μάχης οι έξι υποψήφιοι

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το ΠΑΣΟΚ μετά τη συγκέντρωση υπογραφών - Σε θέσεις μάχης οι έξι υποψήφιοι

Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν, τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών ετοιμάζουν τους «αιφνιδιασμούς» και οι «διαγωνιζόμενοι» θεωρούν ότι οι θετικές ανατροπές είναι μπροστά τους

pasok23__2_
Στον «επόμενο τόνο», μετά από την κατάθεση των υποψηφιοτήτων μαζί με τις απαιτούμενες υπογραφές, περνά η προεκλογική μάχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί μετρούν πλέον αντίστροφα το χρόνο για την κρίσιμη μάχη του πρώτου γύρου στις 6 Οκτωβρίου.

Τα προγνωστικά στελεχών δίνουν και παίρνουν, τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών ετοιμάζουν τους «αιφνιδιασμούς» στην τελική ευθεία και οι «διαγωνιζόμενοι» θεωρούν ότι οι θετικές «ανατροπές» είναι μπροστά τους, αρκεί να επικεντρωθούν στο μήνυμα της προεκλογικής τους καμπάνιας αποφεύγοντας τις «παγίδες» των βασικών εσωκομματικών τους αντιπάλων. Μπορεί οι εκκρεμότητες με τον έλεγχο των υπογραφών και την ανακήρυξη των υποψηφίων να παραμένουν ακόμη προς συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά είναι πλέον θέμα χρόνου η επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα με «πρώτο» σταθμό την παρουσίαση του «οδικού χάρτη» από τους άμεσα ενδιαφερόμενους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή.

Η συγκέντρωση και η κατάθεση των υπογραφών στην ΕΔΕΚΑΠ ήταν πάντα, όχι απλώς μια καταστατική διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν για να εναρμονιστούν με τα «τυπικά», αλλά και μια συμβολική απόδειξη της απήχησης και της δυναμικής των υποψηφίων στο εσωκομματικό πεδίο, αφού δικαίωμα υπογραφής υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας έχουν μόνο τα μέλη (όχι οι φίλοι) του ΠΑΣΟΚ. Όσο δε περισσότερες υπογραφές συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι, τόσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες για την αύξηση της συμμετοχής στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά έμπειρα στελέχη εξηγούν ότι η επίδειξη δύναμης και η μάχη των εντυπώσεων αποτελούν το κύριο συστατικό της αναμέτρησης καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Για τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας πάντως η κατάθεση των συνολικά άνω των 62.000 υπογραφών προμηνύει τη μαζική συμμετοχή στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, που «θα ενισχύσει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην πολιτική ζωή του τόπου». Η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) τονίζει επίσης σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει στον έλεγχο των υπογραφών και στην ανακήρυξη των υποψηφίων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και το 2021 όταν διεκδικούσε (για δεύτερη φορά) και κέρδισε την ηγεσία έχοντας απέναντί του τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Γερουλάνο, τον Παύλο Χρηστίδη και τον Χάρη Καστανίδη, αυξάνει ρυθμούς και επίσημους υποστηρικτές, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των υπογραφών που έφτασε χθες το βράδυ, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας στην ΕΔΕΚΑΠ. Υπέρ της υποψηφιότητας του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκαν συγκεκριμένα υπογραφές 24.810 μελών και 170 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων είναι ο Γραμματέας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, οι βουλευτές Επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, οι δύο από τους τέσσερις βουλευτές της Κρήτης, δηλαδή ο Φραγκίσκος Παρασύρης και ο Μανώλης Χνάρης, η πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Νανά Βρυώνη και πολλά στελέχη από διάφορες περιοχές της χώρας. Στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι στις περιοδείες που συνεχίζει να ανανεώσει τη σχέση εμπιστοσύνης που απέκτησε στη μάχη του 2021 με τα μέλη του κόμματος (τότε είχε καταθέσει 20 χιλιάδες υπογραφές) και να κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου. Το δε κεντρικό διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών επιχείρησε να το παρουσιάσει χθες -ημέρα κατάθεσης των υπογραφών- σε ένα βίντεο, που ανήρτησε στα social media και επέλεξε συμβολικά να μαγνητοσκοπηθεί στην τοπική οργάνωση της Αιανής Κοζάνης, στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Άννας Διαμαντοπούλου, όπως παρατήρησαν υποστηρικτές της υποψήφιας αρχηγού. Η Αιανή Κοζάνης πάντως ήταν από τις πρώτες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ το 1974 στον νομό και άνοιξε ξανά τα γραφεία της πριν ένα χρόνο, όπως συνέβη σε πολλές γωνιές της χώρας όπου επαναλειτούργησαν εκατοντάδες τοπικές οργανώσεις. «Ήρθα εδώ για να συμβολίσω την απεριόριστη εκτίμηση και τον σεβασμό μου απέναντι στους χιλιάδες απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, που κράτησαν όρθια τη Δημοκρατική Παράταξη τα δύσκολα χρόνια, και να τους ζητήσω να ανανεώσουμε στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου τη σχέση εμπιστοσύνης μας. Γιατί μπορούμε μαζί να πάμε ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο ψηλά» ανέφερε στο σύντομο μήνυμά ο Νίκος Ανδρουλάκης που ως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις διατηρεί δυνάμεις και διεκδικεί με αξιώσεις το πέρασμα στην τελική σύγκρουση του δεύτερου γύρου.

Κλείσιμο
Ο Χάρης Δούκας που συγκεντρώνει επίσης ενθαρρυντικά μηνύματα από τα γκάλοπ και το πέρασμα στη μονομαχία της δεύτερης Κυριακής, επέλεξε να καταθέσει σε πρώτη φάση 100 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος. Συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων κι υποψήφιου αρχηγού υποστηρίζουν ότι οι υπογραφές αυτές είναι διπλάσιες του ορίου 15% των μελών της ΚΠΕ που προβλέπει το άρθρο 28 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν ότι έχουν ήδη συλλέξει πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες. Οι ίδιοι άνθρωποι υπολογίσουν ότι οι υπογραφές των υποστηρικτών από τον πανελλαδικό χάρτη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 20 χιλιάδες- κάτι που θα φανεί όταν παρουσιάσουν τη λίστα στην ΕΔΕΚΑΠ. Στη λίστα των 100 είναι βουλευτές, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η αντιδήμαρχος Αθηναίων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (στήριξε Ανδρουλάκη το 2021) Ρωξάνη Μπέη, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Πάνος Βλάχος και άλλοι.

Ο κ. Δούκας αναμένει εν τω μεταξύ και την υπέρβαση του καταστατικού κωλύματος για την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του. Η ΕΔΕΚΑΠ δεν αποκλείεται να ασχοληθεί με το θέμα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις- το αργότερο μέχρι την Πέμπτη βέβαια πρέπει να έχει γνωμοδοτήσει σχετικώς, αφού η Χαριλάου Τρικούπη μέσω του Ανδρέα Σπυρόπουλου στράφηκε προχθές σε μια πρωτοβουλία που κατά την εκτίμησή της θα αποτρέψει την ένταση στο παραπέντε της προεκλογικής μάχης. Θα λυθεί το θέμα με την υπογραφή των εκπροσώπων των υποψήφιων αρχηγών εντός της ΕΔΕΚΑΠ ή υπάρχουν ακόμη αντιρρήσεις και ως μοναδική λύση θα προκύψει εν τέλει η οργάνωση ενός Διαρκούς Συνεδρίου; Η πλευρά του Δημάρχου Αθηναίων -μετά και το «πόρισμα» γνωστών συνταγματολόγων με αφορμή το άρθρο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνει ότι «όποιος θέλει να αποκλείσει την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, να μην κρύβεται πίσω από τα όργανα, αλλά να τοποθετηθεί ευθέως και δημόσια. «Εμείς σεβόμαστε όλους τους υποψηφίους και κάνουμε αγώνα για να γίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο».

Πρώτος έφτασε και κατέθεσε χθες τις υπογραφές στη Χαριλάου Τρικούπη ο Μιχάλης Κατρίνης. Η λίστα του περιείχε 14.001 υπογραφές μελών. «Είναι μια ηχηρή απάντηση στις προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο κ.Κατρίνης ξεπέρασε κατά πολύ το όριο των 5.000 υπογραφών που απαιτούνται-με βάση το καταστατικό-για όσους θέτουν υποψηφιότητα, με την κατάθεση 14.000 υπογραφών, με ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας», εκτιμούν συνεργάτες του κ. Κατρίνη ο οποίος με δήλωσή του έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη ευχαρίστησε τους 14000 πολίτες που στηρίζουν υπογράφοντας την υποψηφιότητά του.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου προσήλθε και κατέθεσε μέσω συνεργάτη της αμέσως μετά 8.286 υπογραφές μελών. Η υποψήφια αρχηγός έχει ως βάση εκκίνησης τη Δυτική Αθήνα, όπου εκλέγεται, τη Μεσαηνία αλλά και τις περιοχές που έχει συμπεριλάβει στο πλάνο των περιοδειών της ανά την Ελλάδα.

Ο Παύλος Γερουλάνος, όπως και το 2021 που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία, συγκέντρωσε μεγαλύτερο από τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Τα μέλη, που υπογράφουν αυτή τη φορά υπέρ της υποψηφιότητάς του, έφτασαν τους 7.962. Προέρχονται από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και από διάφορες περιοχές της χώρας. Ο κ. Γερουλάνος πάντως χθες βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το προγραμματικό του πλάνο, με τον τίτλο «αναγέννηση». Κλείνοντας την ομιλία του πάντως , ο Παύλος Γερουλάνος επέμεινε στην ανάγκη, «η ηγεσία, να δώσει πρώτη το σήμα της μεγάλης μεταρρύθμισης». Όπως είπε: «Διεκδικούμε την εξουσία, για να τη μοιράσουμε με διαφάνεια και λογοδοσία, που θα περιορίσει προνόμια πολλών. Κυρίως, του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Και, αυτό, απαιτεί ένα είδος πολιτικού, που πορεύεται με αξίες. Διότι, τα πρώτα προνόμια που θα μοιράσει είναι τα δικά του και τα πρώτα συστήματα λογοδοσίας, θα αφορούν τον ίδιο. Αυτό, φέρνω στο τραπέζι και είμαι ξεκάθαρος. Διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας, για να εφαρμόσω αυτές τις αλλαγές. Στη λειτουργία του κόμματος, σήμερα, και την αλλαγή της Κυβέρνησης αύριο. Και είναι μεγάλη ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα, πριν την επαναφορά. Αλλά, για να την πετύχουμε, πρέπει να πείσουμε ότι αλλάξαμε. Αυτό, πρεσβεύω. Για αυτό διεκδικώ την ψήφο σας. Και έτσι, δεσμεύομαι να την τιμήσω».

Ειδήσεις σήμερα:

Με 3 κόφτες οι φοροαπαλλαγές για τα κλειστά ακίνητα, με μεταβατική περίοδο το «πάγωμα» αδειών για νέα Airbnb

Νέα εποχή με Τεχνητή Νοημοσύνη ή μία από τα ίδια για το νέο iPhone; Δείτε τι ανακοίνωσε η Apple

Βίντεο: «Όταν σου λέμε να κάνεις κάτι, θα το κάνεις» - Επεισοδιακή σύλληψη παίχτη του NFL μετά από αστυνομικό έλεγχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης