ΠΑΣΟΚ: Ποιοι υποψήφιοι αρχηγοί θα παρακολουθήσουν την ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ

Το ενδιαφέρον του Δούκα για τις εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ και η «συγγνώμη» του Ραγκούση στο ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του Κασσελάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στη δυναμική που αναπτύσσουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία βρίσκονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθώντας ταυτόχρονα με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη κινητικότητα στη «δεξαμενή» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Τα πιο έμπειρα στελέχη, που έχουν γνώση σχετικά με την απήχηση και την οργανωτική ικανότητα της κάθε υποψηφιότητας χωριστά, αποφεύγουν επί του παρόντος τις προβλέψεις για το δίδυμο που θα περάσει στο δεύτερο γύρο, παρότι η τάση στα πρώτα φθινοπωρινά γκάλοπ δείχνει μονομαχία Δούκα- Ανδρουλάκη στις 13 Οκτωβρίου. Το γεγονός ότι ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθούν – σε κάποιες μετρήσεις μάλιστα, σε μικρή απόσταση- «φρενάρει» τα ασφαλή προγνωστικά και «κατευθύνει» τα επιτελεία του νυν αρχηγού του κόμματος και του Δημάρχου Αθηναίων προς την οργάνωση όλο και περισσότερων και κατάλληλων δράσεων για την προσέγγιση ευρύτερων κοινών. Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου συνεχίζουν, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί βέβαια, τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα, αναμένοντας από την Επιτροπή Δεοντολογίας την απόφαση για τον προγραμματισμό του πρώτου debate, το οποίο συζητείται να γίνει μεταξύ 22 και 24 Σεπτεμβρίου.

Σε εκκρεμότητα εν τω μεταξύ παραμένει η ανακήρυξη των έξι υποψηφιοτήτων, που προϋποθέτει και την άρση του καταστατικού κωλύματος για τη συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων στην κούρσα ηγεσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας όσο και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων συμφωνούν να καταλήξουν σε μια ερμηνεία των συγκεκριμένων άρθρων που να λύνει το ζήτημα που έχει προκύψει. Η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων -θεωρείται πλέον πολύ πιθανό- θα γίνει σήμερα ή αύριο από την ΕΔΕΚΑΠ, ώστε κατά τη διάρκεια της ανοιχτής Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η ατζέντα να έχει μοναδικό «τίτλο» το πλάνο επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ και το σχέδιο του κάθε υποψήφιου και υποψήφιας.

Τέσσερις από τους έξι υποψήφιους αρχηγούς στη ΔΕΘ

Σήμερα και αύριο πάντως τέσσερις από τους έξι υποψηφίους θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη- ο Νίκος Ανδρουλάκης ως νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματισμένη ομιλία το βράδυ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, όπου θα βρεθούν ερχόμενοι από τις περιοδείες τους σε κοντινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο Παύλος Γερουλάνος και οι κυρίες Άννα Διαμαντοπούλου και Νάντια Γιαννακοπούλου. Στην Αθήνα θα παραμείνουν ο Χάρης Δούκας ο οποίος έχει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ο Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Ωδείο Αθηνών.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναχώρησε από χθες για τη Θεσσαλονίκη καθώς είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στην εκλογική του περιφέρεια και δη στα περίπτερα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης της Helexpo-ΔΕΘ και στη συνέχεια επισκέφτηκε τα περίπτερα της Πυροσβεστικής, των Πανεπιστημίων, της Γερμανίας που είναι η τιμώμενη χώρα καθώς και τα σταντ των ποδοσφαιρικών ομάδων του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή. Στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι από το βήμα της ΔΕΘ απόψε το βράδυ να περιγράψει, όπως δήλωσε κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση «έναν άλλο πολιτικό δρόμο, υπεύθυνο, προοδευτικό που θα δημιουργήσει μία Ελλάδα ανταγωνιστική και μία κοινωνία δικαιότερη απέναντι στην συντηρητική πολιτική, η οποία ψαλιδίζει τις ευκαιρίες της σύγχρονης Ελλάδας». Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει δυναμικά διότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή προοδευτική δύναμη που θα είναι η αυριανή κυβέρνηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Για ένα «μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» κάνει λόγο και η Άννα Διαμαντοπούλου που εμφανίζεται αισιόδοξη όσον αφορά στη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες. Η κυρία Διαμαντοπούλου φροντίζει σε κάθε εμφάνισή της να περιγράφει τις προγραμματικές προτεραιότητες της «επόμενης ημέρας» και να επαναλαμβάνει την ανάγκη να γίνουν περισσότερες της μίας τηλεμαχίες με όλους τους υποψήφιους αρχηγούς.

Ο Χάρης Δούκας «ανέβασε» στα κοινωνικά δίκτυα τις προγραμματικές του θέσεις, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όταν ρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να αλλάξει αρχηγό απάντησε λέγοντας ότι: «Πρέπει να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο είχαν συνεισφορά όλοι οι πρόεδροι και να ανοίξει ένας νέος κύκλος υπέρβασης. Κάνω την προσπάθεια ως υποψήφιος για να ενώσουμε δυνάμεις και να νικήσουμε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο επόμενος πρόεδρος που θα επιλέξουν οι πολίτες μπορεί να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός».

Οι προβολείς και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Δούκας επιχειρεί να απευθυνθεί στο ευρύτερο κεντροαριστερό ακροατήριο διευκρινίζοντας ότι το κάλεσμα γίνεται για να έρθουν όσοι το θέλουν αξιακά μαζί τους στο ΠΑΣΟΚ, όχι ως στρατηγοί αλλά ως στρατιώτες. Δηλώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο. Υποστηρίζει ότι «η συνεργασία είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά με συγκεκριμένη κατεύθυνση» και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης. Αν κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα τηλεφωνήσει το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ; Μιλώντας στον ALPHA άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι είναι «πολύς ο δρόμος» διότι δεν είναι γνωστό ακόμη ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ερώτηση η κυρία Διαμαντοπούλου έχει απαντήσει ότι πρέπει να γίνονται συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και έχει περιγράψει το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει. Ο Παύλος Γερουλάνος παρουσιάζοντας το σχέδιό του «Αναγέννηση για την πατρίδα» από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στις αναγκαίες προοδευτικές προτάσεις και στην αποδόμηση των όσων είπε μία ημέρα πριν από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. «Κάναμε μια αντίΔΕΘ, ας πούμε, μια δική μας για να πούμε ότι η ομιλία που πρέπει να κάνει ένας Πρωθυπουργός, σήμερα, είναι μια ομιλία μεταρρυθμίσεων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει τομές στο κράτος. Δεν μπορεί να κρατάει όλη τη διοίκηση στο Μαξίμου και να περιμένει ότι θα βγει ένα πρόγραμμα ανασύνταξης της Ηπείρου, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου. Δεν έχει εικόνα ο κος Μητσοτάκης».

Ο Ραγκούσης ζήτησε συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του Κασσελάκη

Το ΠΑΣΟΚ μπήκε εν τω μεταξύ στο «κάδρο» της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την πρώτη μετά από την έκπτωση Κασσελάκη. Αυτό συνέβη όταν ο Γιάννης Ραγκούσης μέλος του οργάνου και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ πήρε το λόγο για να αποδοκιμάσει με τον «πιο κατηγορηματικό τρόπο» τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη περί «παρέλασης της σημιτικής διαπλοκής» στο Ζάππειο και στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη…». Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης:

«Στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει τα 50στα γενέθλια ενός ιστορικού κόμματος και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, με τέτοια προσφορά στον ελληνικό λαό. Προσωπικά νιώθω την ανάγκη και μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτήν την σκαιότατη δήλωση, θεωρώ απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στη δημοσιότητα μια συγκεκριμένη θετική αναφορά για τα 50 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη, όπως αρμόζει στο πολιτικό ήθος και στον πολιτικό πολιτισμό κάθε αριστερού και προοδευτικού κόμματος».


Ειδήσεις σήμερα:

Χάρις σε Τραμπ: «Καθαρίσαμε το χάος σου, είσαι δικτάτορας» - «Είσαι μαρξίστρια, έφαγα σφαίρα εξαιτίας σας», απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος -

Δύο ζωγραφιές από Ιωαννίδη, Τζόλη χάρισαν τη νίκη με 2-0 στην Εθνική κόντρα στην Ιρλανδία - Δείτε τα γκολ

Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας Atena: Έπεσαν πάνω από 19.000 κεραυνοί, πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr