Ζεσταίνει τον μηχανισμό του ο Κασσελάκης - Του ζητούν να επιστρέψει οι συνεργάτες του, σε ντιμπέιτ τον καλεί ο Πολάκης

Ετοιμάζει το επόμενο βήμα από τις Σπέτσες - Τζάκρη για Κασσελάκη: Ούτε φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάνει άλλο κόμμα

Σε μια προσπάθεια ανασύνταξης των εσωκομματικών του δυνάμεων βρίσκεται ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς έστειλε σήμα εγρήγορσης του μηχανισμού του εντός και εκτός κόμματος χθες, στην πρώτη σύσκεψη που είχε με τους στενούς του συνεργάτες.

Παραμένοντας στις Σπέτσες, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να τεθεί σε ετοιμότητα όλος ο προσωποπαγής μηχανισμός του στις νομαρχιακές οργανώσεις, τις οργανώσεις μελών και τα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς, ωστόσο, να διασαφηνίζεται αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία ή θα ιδρύσει νέο κόμμα. Η κινητοποίηση του έκπτωτου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν άργησε να φανεί, καθώς με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Οργάνωση του κόμματος στην Α΄ Αθήνας κατήγγειλε την έκπτωσή του ως «μια αντικαταστατική απόφαση η οποία προκαλεί την αποστροφή και την αγανάκτηση των χιλιάδων μελών του κόμματος που έδωσαν με αυταπάρνηση και κομματικό πατριωτισμό σκληρές μάχες για να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όρθιο μετά την εκλογική κατάρρευση του 2023 και τη διαλυτική διάσπαση που ακολούθησε», όπως τονίζεται.

Την ίδια ώρα, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη θέτουν ανοιχτά θέμα παραμονής του στην ηγεσία παρά την έκπτωσή του, στον απόηχο της χθεσινής ανάρτησης του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη. Ανάμεσα σε αυτά, η βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, αλλά και ο βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκφράζοντας έντονη κριτική επί της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας. Σε αυτό το κλίμα, να ζητήσει από τον κ. Κασσελάκη να επανέλθει στα καθήκοντά του κάλεσε τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου ο Ευάγγελος Αντώναρος, εγκαλώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «παράνομα κλειδαμπαρωσαν τον 7ο όροφο».

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Χαιρομαι που σήμερα το βραδυ δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ -- η Ελενα Ακρίτα και ο Θεοφιλος Ξανθόπουλος -- ειπαν ότι ο @skasselakis εξακολουθει να είναι ο νόμιμος Πρόεδρος κι έχει κάθε δικαίωμα (αν όχι την υποχρεωση) να πάει στο γραφείο του. Αυτή την άποψη διατύπωσα νωρίτερα κι εγώ με βάση τη δημόσια τοποθέτηση/επιστημονική θέση του καθηγητή Κοντιάδη. Περιμένω από την Γραμματέα του κόμματος Ρανια Σβιγκου που έχει θεσμικά την ευθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος αλλά και του κτιρίου της Κουμουνδούρου -- όπου παράνομα κλειδαμπαρωσαν τον 7ο όροφο -- να ενημερώσει τον νόμιμο πρόεδρο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να τον καλέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του από τα οποία παράνομα και παράτυπα οδηγήθηκε να απέχει».



Εντός ΣΥΡΙΖΑ η επιθυμία Κασσελίστας

Την ίδια ώρα, στα όρια της προβοκάτσιας τοποθέτησε χθες τα σενάρια ίδρυσης νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ αρνητική στην ίδρυση κόμματος εμφανίστηκε και η Έλενα Ακρίτα. Παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, η πίεση που δέχεται από τους εν ενεργεία βουλευτές που τον έχω υποστηρίξει είναι υπέρ της παραμονής του στο κόμμα, με πρώτη γραμμή άμυνας την «αντικαταστατική» διαδικασία έκπτωσής του, όπως την περιγράφουν, μολονότι περίπου 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είχαν αντικατασταθεί από «Κασσελίστας» μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», κάνοντας τους συσχετισμούς σαφώς ευνοϊκότερους για την απερχόμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Εμφύλιος στους «Κασσελίστας»

Παράλληλα, για τους βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των «Κασσελίστας», ένα νέο κόμμα οδηγεί σε συνθήκες εκλογικής ανασφάλειας, καθώς κτιριακός υποδομές, εξασφαλισμένη κρατική επιχορήγηση, κομματικός μηχανισμός και κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να οικοδομηθούν από την αρχή, μαζί με την εκλογική τους πελατεία που είχαν διαμορφώσει επί δεκαετίες. Ωστόσο, η κίνηση Κασσελάκη να θέσει σε ετοιμότητα τον μηχανισμό του ενέχει και ένα στοιχείο συστράτευσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μαζί του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος θα βασιστεί στον ίδιο κύκλο ανθρώπων μετά την ήττα στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και το αποτέλεσμα που έφερε στις Ευρωεκλογές.

Άλλωστε, προνομιακό πεδίο έκφρασής του υπήρξε από την στιγμή της υποψηφιότητάς του το διαδίκτυο, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στους «Κασσελίστας» καλά κρατούν. Δεν είναι λίγοι οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη που εξακοντίζουν δηλητηριώδη βέλη κατά του Νίκου Παππά, ενώ τα σκάγια βρήκαν εσχάτως και τον Γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος, Γιάννη Βουλγαράκη, ακόμη και αν επρόκειτο για φίλια πυρά, εγκαλώντας τον για αναποτελεσματικότητα.

Στην αντεπίθεση και ο Πολάκης

Στα χαρακώματα του… διαδικτύου, απάντηση στις αιτιάσεις του στιχουργού, Νίκου Μωραϊτη έδωσε χθες και ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας σε ανάρτησή του πως «απο ποτε τα καταστατικα των κομματων τα εξηγουν συνταγματολογοι; Να φωναξουμε και το ελεγκτικο συνεδριο να ελεγξει τις δαπανες! Αλλα για να σε βοηθήσω, αν γινει μομφη σε υπουργο και περασει απο τη βουλη θα παραμεινει στη θεση του;;».



Στην ίδια κατεύθυνση και αποδέκτη τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Πολάκης απάντησε ακόμη στον στιχουργό και υποστηρικτή του πως «τωρα αν αφενός ψαχνεσαι για νεο κομμα το μετρας και δεν σου βγαινει και αφετερου βλεπεις πως λεονταρισμοι του τυπου «βρείτε αντιπαλο και παμε» παλι οδηγουν σε ηττα , μιλας για κουκουλες , βγαζεις συνταγματολογους,μιλας για συνεδρια που θα αποφασισουν παλι», καλώντας τον έκπτωτο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε ντιμπέιτ.



Άλλωστε, ο Παύλος Πολάκης έρχεται τέταρτος με ποσοστό 7,4% στη δημοσκόπηση της GPO για την κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην οποία προπορεύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 42,8% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 17,9% και ο Σωκράτης Φάμελλος με ποσοστό 13,7%. Η Όλγα Γεροβασίλη συγκεντρώνει στην ίδια μέτρηση ποσοστό 4,7%, ο Νικόλας Φαραντούρης 2,3% και ο Απόστολος Γκλέτσος 1,2%.

Το βλέμμα στην Κεντροαριστερά

Στο χορό των υποψηφιοτήτων μένει να φανεί αν η Ρένα Δούρου θα κάνει το μεγάλο βήμα διεκδίκησης της ηγεσίας κι ενώ η κινητικότητα ακουμπά ευρύτερα τον προοδευτικό χώρο, με το βλέμμα στραμμένο και στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ήδη, η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη ανέβαλε την πρώτη εκδήλωση της νέας σεζόν για την ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, στην οποία κεντρικό ρόλο θα διαδραμάτιζε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο νεαρός Εργατολόγος εμμένει στην ανάγκη ανασύστασης του προοδευτικού χώρου, ενώ απέχει από την πιθανότητα υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα.

Τζάκρη για Κασσελάκη: Ούτε φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάνει άλλο κόμμα

Την εκτίμησή της ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν θα δημιουργήσει νέο κόμμα και ότι θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε η βουλευτής του κόμματος και στενή του συνεργάτης Θεοδώρα Τζάκρη. Μιλώντας στο MEGA η Τζάκρη ανέφερε ότι διατηρεί καθημερινή επαφή με τον Στέφανο Κασσελάκη και ξεκαθάρισε ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σκοπεύει να φύγει από το κόμμα ούτε να φτιάξει δικό του. Η Θεοδώρα Τζάκρη εξέφρασε την επιθυμία να τον δει υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος και δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα «σταθεί στο πλευρό του».


Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή με το μεταναστευτικό μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη, προς... κατάργηση η Σένγκεν

«Παρέσυρα τρία άτομα» - Στη μητέρα του τηλεφώνησε πρώτα ο μεθυσμένος οδηγός που τραυμάτισε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη

Καβγάς Μωραΐτη-Πολάκη: Είστε πάνω από τα 300μ. και δεν ακούτε; - Είμαι στα 1000μ. που έχει καθαρό αέρα και θα κατέβω για ντιμπέιτ με τον Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr