Μεσσηνία: Παραμένει στην κατηγορία «άγονο Α» το νοσοκομείο Καλαμάτας

Η αρχική υπουργική απόφαση που υποβίβαζε το νοσοκομείο στην κατηγορία Β περιορίζοντας σημαντικά τα πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις

Την παραμονή του νοσοκομείου Καλαμάτας στην κατηγορία «άγονο Α» και την διατήρηση των αυξημένων κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε χαρακτηριστικά «Η έκδοση της ΚΥΑ για τα κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία έχει ως στόχο να αλλάξουμε το ΕΣΥ σε περιοχές που τα Νοσοκομεία μας αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα. Ποτέ δεν είχαμε την πρόθεση να προκαλέσουμε ανασφάλεια σε κάποια πόλη. Δεδομένου ότι η πόλη της Καλαμάτας ήταν η μοναδική που από το καθεστώς Άγονο Ά, άλλαζε σε Άγονο Β´ αποφασίσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την διατηρήσουμε στο παλαιότερο της καθεστώς».

Να σημειωθεί ότι η αρχική υπουργική απόφαση που υποβίβαζε το νοσοκομείο στην κατηγορία Β περιορίζοντας σημαντικά τα πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους ιατρούς της περιοχής και τους τοπικούς φορείς.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον σταθμο Best TV υπήρξε επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο οι οποίοι και του εξήγησαν τους λόγους ουσιαστικής στήριξης του νοσοκομείου Καλαμάτας.

«Είχα μια πολύ εκτενή συζήτηση με τον πρώην Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα αυτό ο οποίος μου εξήγησε την οπτική γωνία των ανθρώπων της Καλαμάτας έντονα και με όλους φυσικά τους υπόλοιπους βουλευτές Μεσσηνίας εξαιρετικά διεξοδικά και βεβαίως μια συζήτηση εκτενή με τον πρωθυπουργό. Και ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει η Καλαμάτα άγονο Α’, διότι δεν χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει για να προσελκύσουμε γιατρούς να στιγματιστεί από κάποιες αντιδράσεις που δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να συμβεί σε κάθε περίπτωση. Άρα, λοιπόν, η Καλαμάτα θα γίνει άγονο Α’ και στη διαπιστωτική απόφαση η περιοχή των Γαργαλιάνων και του Αγ. Νικολάου θα γίνει άγονο Β’. Ήδη είχαμε βάλει Φιλιατρά, Πύλος, Μελιγαλά… Έλαβα επιστολή και από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον οποίο έχω μεγάλο σεβασμό…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Χρυσομάλλης σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Η προσπάθειά μας και οι συνεχείς επικοινωνίες με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την αλλαγή της Καλαμάτας από άγονη κατηγορίας Α’ σε άγονη κατηγορίας Β’, έπιασαν τόπο. Με νέα απόφαση του ο Υπουργός επαναφέρει άμεσα την Καλαμάτα άγονη κατηγορίας Α’, διατηρώντας έτσι τα κίνητρα μοριοδότησης αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπει η σχετική Απόφαση. Παράλληλα, ικανοποιεί και το αίτημα μας για την ένταξη του ΚΥ Αγίου Νικολάου και των Γαργαλιάνων στις άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες έλευσης νέων ιατρών στα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας.

Τον ευχαριστώ από καρδιάς γιατί άκουσε με προσοχή όλα τα επιχειρήματα που του εξέθεσα από την προηγούμενη Πέμπτη έως και σήμερα, ασχολήθηκε ενδελεχώς και αντιλήφθηκε άμεσα τις μελλοντικές συνέπειες που θα είχε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η αλλαγή του σε άγονο κατηγορίας Β’ και προχώρησε στην αλλαγή της απόφασης του, ενημερώνοντας με σήμερα το πρωί. Ευχαριστώ επίσης τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη συνεχή συνεργασία που είχαμε για το ζήτημα και για την καίρια παρέμβαση του.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να ενταχθεί στην άγονη κατηγορία Α’ από κατηγορία Β’ που είναι ήδη από το 1987 και πάντοτε αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης του ιατρικού δυναμικού. Θα συνεχίσω να πιέζω προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί είναι ένα νοσοκομείο με εμβέλεια πέρα από τη δυτική Μεσσηνία».


Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή με το μεταναστευτικό μετά τις αποφάσεις της Γερμανίας- Ενόχληση από Μητσοτάκη, προς... κατάργηση η Σένγκεν

«Παρέσυρα τρία άτομα» - Στη μητέρα του τηλεφώνησε πρώτα ο μεθυσμένος οδηγός που τραυμάτισε γονείς και παιδί στη Θεσσαλονίκη

Καβγάς Μωραΐτη-Πολάκη: Είστε πάνω από τα 300μ. και δεν ακούτε; - Είμαι στα 1000μ. που έχει καθαρό αέρα και θα κατέβω για ντιμπέιτ με τον Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr