Ανδρουλάκης από τη ΔΕΘ: Σύντομο ανέκδοτο τυχόν συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο επόμενος στόχος για ένα κόμμα που είναι δεύτερο είναι να γίνει πρώτο – Αιχμές κατά των συνυποψηφίων του για την ηγεσία

Απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία – εφόσον επανεκλεγεί και οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές- στέκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζοντας το σχετικό σενάριο ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε αναλυτικά στον «οδικό χάρτη» που προτείνει ως εναλλακτική κυβερνητική λύση, ανακοίνωσε τη οργάνωση ανοιχτού Συνεδρίου με κάλεσμα σε προοδευτικές και κοινωνικές δυνάμεις την επομένη των εσωκομματικών εκλογών εφόσον παραμείνει στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη και άφησε έμμεσες αιχμές κατά συνυποψηφίων του επικαλούμενος την ανάγκη να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ την αυτόνομη πορεία του.

«Θα μπορούσα να απαντήσω με ένα πλατύ χαμόγελο», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να συζητήσει για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, προσθέτοντας: «Αν νομίζετε ότι έδωσα όλο αυτόν των αγώνα απέναντι στη ΝΔ για να συγκυβερνήσω κάνετε λάθος- θα ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο». Στο σημείο αυτό υποστήριξε το στόχο του οι της κυβέρνησης «να πάνε το γρηγορότερο δυνατό στο σπίτι τους» και εκτίμησε ότι μια σύγχρονη αυτόνομη κεντροαριστερά είναι ο μονόδρομος που θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις κι ότι ο επόμενος στόχος για ένα κόμμα που είναι δεύτερο είναι να γίνει πρώτο.

«Ο ελληνικός λαός δε θέλει ένα συνονθύλευμα παλιών και νέων φιλοδοξιών»

Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στην προοπτική εξέλιξη του κόμματος, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, υπογράμμισε ότι αμφισβητήθηκε στο μέσο της θητείας του αλλά ότι σε αυτά τα δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά θετικά βήματα κι ότι αποφάσισε να προσφύγει στις κάλπες για να μην βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και πάθει όλα όσα συμβαίνουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα, πετύχαμε νίκες σε πολλούς Δήμους και νομούς, ρυθμίσαμε τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, φέραμε πίσω το σύμβολο. Προφανέστατα και εγώ θα ήθελα πετύχουμε περισσότερα στις ευρωεκλογές», είπε τονίζοντας ότι «η μεγάλη σύγχρονη κεντροαριστερά δεν μπορεί να γίνει με μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο και με πρωταγωνιστές που όταν έχαναν, έφευγαν».

«Ο ελληνικός λαός δε θέλει ένα συνονθύλευμα παλιών και νέων φιλοδοξιών αλλά να σηκώσουμε το λάβαρο του πραγματικού νέου», επεσήμανε, ενώ δεν απέφυγε αιχμές κατά άλλων υποψήφιων αρχηγών, όπως διέκριναν από τα λεγόμενά του κομματικά στελέχη. Όταν ρωτήθηκε για παράδειγμα τι θα κάνει αν χάσει στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου ισχυρίστηκε ότι αυτό έχει απαντηθεί στην πράξη από τον ίδιο από το 2017, όταν κατέβηκε υποψήφιος (απέναντι στη Φώφη Γεννηματά) και έχασε.

«Κάποιοι έτρεξαν να φύγουν και εγώ έμεινα στην παράταξη και το 2019 αγωνίστηκα επίσης. Η παράταξη χρειάζεται ενότητα και αξιοπιστία. Είμαι κάθετα απέναντι σε παιχνίδια εξουσίας στον χώρο. Το παλιό, το δήθεν που κρύβει την πονηριά της εξουσίας θα μας καθηλώσει στο χθες. Είναι μονόδρομος να πάμε μπροστά με την πολιτική αυτονομία μας και την ηθική στην πολιτική», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν απευθύνεται και εντός ΠΑΣΟΚ όταν κάνει λόγο για ηθική στην πολιτική απάντησε καταφατικά και τάχθηκε κατά των «τυχοδιωκτικών πρακτικών».

Αιχμές για τον Χάρη Δούκα

Μιλώντας για τον Χάρη Δούκα, το ασυμβίβαστο στο καταστατικό και την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ ενώ είναι Δήμαρχος και μάλιστα εκλεγμένος πριν ένα χρόνο, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε καταρχάς: «Ο καθένας θα κριθεί από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και από τις αποφάσεις του». Επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε υποψηφιότητα και ότι όπως είχε πει δεν υπάρχει ζήτημα αποκλεισμών. «Μου κάνει εντύπωση που το θέμα επανέρχεται. Θα πάμε ενωτικά. Χωρίς αποκλεισμούς. Διάθεση μου να μιλήσουμε πολιτικά. Γιατί ωραίες οι υποσχέσεις και τα ωραία λόγια. Αλλά να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Το γεγονός ότι έχω αντιμετωπίσει μια τεράστια πολεμική όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την παράταξή μας να δουν καθαρά τα πράγματα. Να αφήσουμε στην άκρη θεωρίες και φοβίες και να μιλήσουμε καθαρά. Τι πιστεύουμε για την πατρίδα και πως θα γίνουμε πιο ισχυρό κόμμα», είπε και έκλεισε το θέμα για το ασυμβίβαστο για την κάθοδο του Δημάρχου Αθηναίων, εξηγώντας ότι η Επιτροπή ζήτησε να υπάρξει και η τοποθέτηση και των άλλων υποψηφίων.

Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν δε, ως αιχμή εναντίον του Χάρη Δούκα την εξής αναφορά του: «Το πρόγραμμά μας δεν ήταν copy paste. Το να κάνεις ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα μέσα σε έναν καλοκαιρινό μήνα είναι εντυπωσιακό». Όταν έρθει η ώρα – συνέχισε- θα ανακοινώσουμε αν κάποιοι διαφώνησαν ή έστειλαν επικριτικά σχόλια, όταν κάναμε το πρόγραμμα. «Δε νιώθω καμία πικρία. Τα έχουμε ξαναζήσει. Αγωνίζομαι να εκλείψουν οι κακές συμπεριφορές. Το 2021 είπα ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και το έκανα πράξη. Την ενότητα πράξη. Την ενότητα στη βάση. Όχι την ενότητα να μοιράζω τη πίττα σε κάποιους -που νιώθουν βαρόνοι- σε ισόποσα κομμάτια».


«Αν χάσουμε τον Μητσοτάκη από το Μαξίμου, το πιθανότερο είναι να σωθούμε»


Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί ότι έχει πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, απάντησε: «Καταρχάς το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα τώρα. Και το θέμα είναι αν ο λαός είναι ικανοποιημένος από τον σημερινό πρωθυπουργό. Ο ένας είναι πρωθυπουργός και ο άλλος θα γίνει. Πώς θα το μετρήσεις; Από την αποτελεσματικότητα. Εγώ ζημιές είδα, όχι αύξηση του βιοτικού επίπεδου από τον κ. Μητσοτάκη. Πώς πάει καλά λοιπόν η ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκη που για όλα έχει μία απάντηση, αν “τον χάσουμε” από το Μαξίμου το πιθανότερο είναι να σωθούμε όχι να χαθούμε. Εγώ τι μπορώ να προσφέρω στον λαό μας; Να είμαι ένας πρωθυπουργός της δουλειάς, που να λέει λίγα και να κάνει πολλά».

Απαντώντας στις κατηγορίες που ακούστηκαν και στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές για τη λειτουργία του κόμματος, ρώτησε με νόημα αν το θέμα ήταν ότι δεν έγινε μία ακόμη συνεδρίαση πχ για τα νομοσχέδια. Και πρόσθεσε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα κι ότι κάποιοι που κρύβονται στα δύσκολα δεν πήραν θέση.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική αλλά και για την εξωτερική πολιτική, ενώ έδειξε τα «φίλτρα» για την επιστροφή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι έχουν ήδη επιστρέψει πολλά στελέχη και θα έρθουν κι άλλα.




Ειδήσεις σήμερα:

Νέος ΚΟΚ: Νόμιμες οι «σφήνες» από τις μοτοσικλέτες ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα Ι.Χ.

Είχα πιει ένα ποτήρι τσίπουρο, είπε ο 46χρονος - Τι έδειξαν οι μετρήσεις για το αλκοόλ στο αίμα του

Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ μετά το debate: Η καζούρα στο «X» και το καυστικό εξώφυλλο του Time
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr