Κύπρος: Γεφυρώνονται οι διαφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα - Συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στις 19 του μήνα

Συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη στις 19 Σεπτεμβρίου - Σημεία σύγκλισης και ενδιαφέρον από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες φαίνεται να υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να αποκλείεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση εντός των επόμενων ωρών.

Την αλλαγή σκηνικού επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις που έκανε αργά χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και διαδοχικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο μάλιστα ο κ. Χριστοδουλίδης πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι προσκεκλημένους του μορφωτικού ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Κυπριακής Πρεσβείας οι οποίοι συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρονών από την πτώση του Φάλκον το Σεπτέμβριο του 1999 στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου εάν όλα κυλήσουν ομαλά είναι πιθανό το θέμα να κλείσει ακόμα και σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου καθώς έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 η ώρα το απόγευμα.

Ο Kύπριος πρόεδρος δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις για τον GSI προχωρούν θετικά και ότι υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο και από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα οποία βρέθηκε προχθές.

Το γεγονός ότι ανοίγουν «στόματα» και γίνονται δηλώσεις για το ηλεκτρικό καλώδιο έπειτα από μία αμήχανη σιωπή την περασμένη Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία παρουσία του Έλληνα υπουργού Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, αποτελεί άλλο είναι θετικό δείγμα ότι οι αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών εξομαλύνονται με στόχο μια κοινή γραμμή πλεύσης, με αμοιβαίες υποχωρήσεις που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου.

Τα σημεία κλειδιά

Ποια είναι όμως τα σημεία, τα οποία φαίνεται να οδηγούν στην αλλαγή στάσης της κυπριακής πλευράς; Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την εξέλιξη των τελευταίων 24ωρων φαίνεται να συνέβαλε και η τροποποίηση των όρων της συμφωνίας καθώς η Αθήνα έκανε ένα βήμα πίσω και δέχτηκε να κατανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των δύο χωρών το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο Τσαντ ΜακΚουίν, γιος του αείμνηστου ηθοποιού Στιβ ΜακΚουίν

Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει 32χρονο στη Γεωργία - «Ένιωσα ότι πεθαίνω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr