Δεν άφησαν υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη - «Έγινε παρεξήγηση» λέει ο Παππάς

Δεν άφησαν υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη - «Έγινε παρεξήγηση» λέει ο Παππάς

Επεισόδιο στη Βουλή - Μετακλητός υπάλληλος του κόμματος επιχείρησε να μπει στο γραφείο, αλλά η ασφαλεία του κοινοβουλίου του απαγόρευσε την είσοδο

kasselakis_papas_vouli_xr
Ένταση που κινητοποίησε την φρουρά της Βουλής προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής στους διαδρόμους του κοινοβούλιου. Το περιστατικό συνέβη έξω από το γραφείο που διατηρούσε ο κ. Στέφανος Κασσελακης έως την καθαίρεση του από τα μέλη της κεντρικής επιτροπή στο ισόγειο της Βουλής.

Όπως έχει γράψει το protothema.gr στο συγκεκριμένο γραφείο που παραδοσιακά αποτελεί το στρατηγείο του εκάστοτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μεταφερθεί ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής μετακλητός υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μπει στο γραφείο αλλά τα στελέχη της ασφαλείας του κοινοβουλίου του απαγόρευσαν την είσοδο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σχετική εντολή δόθηκε από τον κ. Παππα προκειμένου κανείς να μην μπει στο χώρο όσο ο ίδιος θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Κλείσιμο
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος μετακλητός υπάλληλος δεν ανήκει στην στενή ομάδα συνεργατών του απερχόμενου προέδρου Στέφανου Κασσελακη. Εργάζεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο του κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Εγινε παρεξήγηση»

Ο διευθυντής του γραφείου του κ. Παππά Παναγιώτης Μελαχρινός σε επικοινωνία με το protothema.gr σημειώνει ότι το όλο περιστατικό οφείλεται σε παρεξήγηση.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε επικοινωνία που είχε με τους συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής ζήτησε να υπάρξει ελεγχόμενη πρόσβαση στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε λίστα με τα ονόματα των στενών συνεργατών του κ. Παππά και των μετακλητών που εργάζονται στο χώρο προκειμένου η φρουρά της Βουλής να τους επιτρέπει την είσοδο.

Προσθέτει όμως ότι εκ παραδρομής δεν έδωσε το όνομα του συγκεκριμένου υπαλλήλου με αποτέλεσμα η φρουρά να του απαγορεύσει την πρόσβαση.

Ο κ. Μελαχρινός αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία με την ασφάλεια του κοινοβουλίου το θέμα λύθηκε και πλέον ο εργαζόμενος βρίσκεται στο γραφείο του

Εκτός ορίων η σύγκρουση για τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ - Η συνέχεια στα δικαστήρια

Με 17 ψήφους υπέρ, μία ψήφο κατά από τη Θεοδώρα Τζάκρη και την Ολυμπία Τελιγιορίδου να δηλώνει απούσα, την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε χθες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, επαναβεβαιώνοντας την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου. Σήμερα δε ο Παύλος Πολάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε νεά επίθεση στον Κασσελάκη λέγοντας ότι έκανε λάθος που τον στήριξε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια κρίσιμη καμπή «που επειδή η ιστορία και η φύση απεχθάνεται το κενό πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση». Δείτε αναλυτικά όσα είπε σήμερα ο Πολάκης εδώ

Μόνο που η χθεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε μέρος του οδικού χάρτη που αποφασίστηκε στην πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, αλλά προέκυψε έκτακτα, μετά από έναν κύκλο τηλεφωνημάτων με πρωτοβουλία της πλευράς Κασσελάκη.

«Άνοιξέ μου το γραφείο μου»

Όλα ξεκίνησαν, δηλαδή, όταν η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου ειδοποίησε ξαφνικά χθες τα κορυφαία στελέχη πως έπρεπε να συνεδριάσουν εκτάκτως αργά το απόγευμα, με φόντο την αμφισβήτηση της έκπτωσης του κ. Κασσελάκη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Σβίγκου μετέφερε προς τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πως ο Στέφανος Κασσελάκης της έθεσε θέμα και για το αν είναι Πρόεδρος ο ίδιος, κι όχι μόνο αν είναι υπεύθυνος φορολογικά και ποινικά, σε τηλεφώνημα που προηγήθηκε της συνεδρίασης.

Στον κύκλο τηλεφωνημάτων του κ. Κασσελάκη προς την Κουμουνδούρου, ο έκπτωτος προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε και με τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, όπως ο ίδιος περιέγραψε προς την Πολιτική Γραμματεία. Συγκεκριμένα, ο κύριος Μαυροκεφαλίδης φέρεται να μετέφερε προς τα κορυφαία στελέχη ότι στη σχετική ερώτηση που του τέθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη για το ποιος είναι διοικητικά και φορολογικά υπεύθυνος του κόμματος, ο Γενικός Διευθυντής του απάντησε ότι «εγώ ο Μαυροκεφαλίδης είμαι υπεύθυνος». Επιπλέον, ο Διευθυντής του κόμματος φέρεται να ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία πως ο κ. Κασσελάκης του είπε «άνοιξέ μου το γραφείο μου».

«Την Αστυνομία έπρεπε να καλέσετε, όχι την Πολιτική Γραμματεία»

Μετά τα τηλεφωνήματα, ωστόσο, που δέχτηκαν από τον κύριο Κασσελάκη τόσο η Γραμματέας, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, το κτίριο σφραγίστηκε από την ασφάλεια και εστάλησαν άμεσα γραπτά μηνύματα στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να προσέλθουν για έκτακτη συνεδρίαση, υπό το φόβο να εκτραχυνθεί η κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλος του καθοδηγητικού οργάνου είπε προς τους επιτελείς του κόμματος πως «την Αστυνομία έπρεπε να καλέσετε, όχι την Πολιτική Γραμματεία», ενώ πολλά από τα κορυφαία στελέχη έσπευσαν στην Κουμουνδούρου, αν και είχαν προγραμματίσει άλλες δραστηριότητες.

Το χρονικό

Λίγη ώρα, ωστόσο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη μετέδιδε για την ακολουθία των γεγονότων πως προχθές ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης τηλεφώνησε στην γραμματέα Ράνια Σβίγκου και της έθεσε το εξής ερώτημα: διοικητικά και ποινικά ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα. Δεν έλαβε απάντηση και κατόπιν στη Ράνια Σβίγκου τηλεφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης και της έθεσε ακριβώς το ίδιο ερώτημα. Η κυρία Σβίγκου κατά πληροφορίες παρέπεμψε τον κ. Κασσελάκη στον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Και τότε, ο κ. Μαυροκεφαλίδης στην ίδια ερώτηση φέρεται να του απάντησε ότι «την ευθύνη για το κόμμα την έχεις εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Ο κ. Κασσελάκης φέρεται να του έχει απαντήσει «πώς θα σου υπογράψω πληρεξούσιο, αν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται;».

Παρόλα αυτά, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας παραμονές της Κεντρικής Επιτροπής, εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου ως υπεύθυνος για το κόμμα, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, με βάση και γνωματεύσεις που ζητήθηκαν από αρμόδια δικηγορικά γραφεία, ώστε να διευθετηθεί κάθε εκκρεμότητα, όπως μετέδιδαν κομματικές πληροφορίες. Στην κατεύθυνση αυτή, στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας εκτιμούσαν ότι η διαρροή της πλευράς Κασσελάκη έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένους τους υποστηρικτές του, τέσσερα 24ωρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία μέχρι χθες ουδείς είχε αμφισβητήσει.

«Απέτυχε το Καπιτώλιο αλά γκρέκα» κατά τους «87»

Εν τω μεταξύ, πηγές της Κουμουνδούρου εξηγούσαν χθες πως «δεν υπάρχει κενό εξουσίας» μετά τη μομφή στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς την πολιτική ευθύνη φέρει η Πολιτική Γραμματεία και για όλα τα υπόλοιπα θέματα (σ.σ τα διοικητικά, οικονομικά και τα ποινικά κτλ) ο διευθυντής του κόμματος, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης. Από πλευράς τους, στελέχη των «87» μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, έκαναν λόγο για «τραμπικής έμπνευσης» πρακτικές, σχολιάζοντας πως «απέτυχε το Καπιτώλιο αλά γκρέκα από τον Τραμπ των Βαλκανίων».

Την ίδια ώρα, οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη παρέμεναν έξω από το κτίριο της Κουμουνδούρου αποδοκιμάζοντας τα κορυφαία στελέχη τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδό τους από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δημόσια παρενέβη με ανάρτησή του και ο έκπτωτος πρόεδρος κι ενώ η συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου βρισκόταν σε εξέλιξη. «Είμαι εδώ», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης στη δήλωσή του, καταγγέλλοντας «απίστευτες προβοκάτσιες».

Αποδοκιμασίες Γεροβασίλη

Αγανακτισμένοι Κασσελίστας έξω από Κουμουνδούρου αποδοκίμασαν Γεροβασίλη και Θεοχαρόπουλο


Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ. Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ».



Λίγα λεπτά αργότερα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία χαρακτήριζε το θέμα «ως λήξαν», ζητώντας σε ανακοίνωσή της σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας:

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος. Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Πολάκης: «Έχει τελειώσει η υπόθεση έκπτωτου»

Από την μεριά του Στέφανου Κασσελάκη, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη η οποία μειοψήφησε, φέρεται να προειδοποίησε τα κορυφαία στελέχη πως το θέμα της έκπτωσης Κασσελάκη θα φτάσει στα δικαστήρια, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της συνεδρίασης πως «η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα».

Πάντως, το κλίμα στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν εξαιρετικά βαρύ, με τον υποψήφιο πρόεδρο και βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη να αναφέρει, κατά πληροφορίες, πως «έχει τελειώσει η υπόθεση έκπτωτου η όχι. Ό,τι ήταν να πάθουμε το πάθαμε».

Γεροβασίλη: Σεβασμός από όσους «θέλουν να ηγηθούν του χώρου»

Παράλληλα, πιο αυστηρή διατύπωση «φωτογραφίζοντας» τον έκπτωτο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη φέρεται να πρότεινε στη χθεσινή συνεδρίαση η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα, στην αποστροφή της ανακοίνωσης ότι «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών» η κυρία Γεροβασίλη φέρεται να πρόκρινε τη φράση «για κάθε μέλος και στέλεχος, πόσο μάλλον για κάποιους που θέλουν να ηγηθούν του χώρου», μετά τα όσα είχαν προηγηθεί.

Φόβοι για τη ΔΕΘ

Άλλωστε, οι ψυχικές αντοχές των κορυφαίων στελεχών απέναντι στον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στερεύουν απότομα, καθώς και οι πλέον μετριοπαθείς στο κομματικό όργανο δεν έκρυβαν χθες τη δυσαρέσκειά τους για το κλίμα που δημιουργήθηκε, σημαίνοντας συναγερμό στην Κουμουνδούρου. Μολονότι, κατά πληροφορίες, δεν ήταν λίγα τα κομματικά στελέχη που έχουν μοιραστεί μεταξύ τους σκέψεις για το ενδεχόμενο «διοικητικών μέτρων» κατά του κ. Κασσελάκη στους διαδρόμους της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής, εντούτοις θεωρήθηκε ότι τέτοιες κινήσεις θα στερούσαν από το πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ, θυματοποιώντας ταυτόχρονα τον έκπτωτο πρόεδρο στα μάτια της κομματικής βάσης.

Μετά το χθεσινό επεισόδιο, ωστόσο, η σχετική συζήτηση μοιάζει να επικαιροποιείται, ιδίως μετά την αποστροφή του κ. Κασσελάκη προς τους φίλους του πως «να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ», αποστροφή που αναγνώστηκε από αρκετά κομματικά στελέχη ως έμμεση παρότρυνση προς τους υποστηρικτές να εμφανιστούν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», θυμίζοντας σκηνές από το… Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Επιμένουν οι «Κασσελίστας»

Από πλευράς τους, πάντως, οι «Κασσελίστας» επιμένουν πως η Πολιτική Γραμματεία δεν έχει εξουσιοδότηση να αποφασίζει για το Καταστατικό και πως μόνος νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο πρόεδρος. Στο πλαίσιο αυτό, νόμιμος πρόεδρος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ βάσει του Καταστατικού απαιτείται η ύπαρξη προέδρου, όπως εξηγούν, προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Στον αντίποδα, «όλες οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ανακλητέες και ελεγκτέες» υποστηρίζουν μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη «θεσμικού αντίβαρου», ώστε να μην υπάρχουν διοικητικά κενά και «ελέω θεού» εξουσίες στο κόμμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Βόρεια Κορέα δημοσίευσε πρώτη φορά εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Moon Deng: To υπέροχο ιπποποταμάκι που έχει εξελιχθεί σε σταρ των social media και οι... κίνδυνοι της διασημότητας

«O Απόστολος Λύτρας απολαμβάνει την ελευθερία του, σκοπός του είναι να επανορθώσει» λέει ο δικηγόρος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ!

Δείτε Επίσης