ΠΑΣΟΚ: Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί παρουσιάζουν σήμερα τις πολιτικές τους προτεραιότητες στο ΣΕΦ

ΠΑΣΟΚ: Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί παρουσιάζουν σήμερα τις πολιτικές τους προτεραιότητες στο ΣΕΦ

Ξεκινά μετά τις 12 το μεσημέρι η ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Οι θέσεις των υποψηφίων

pasok
Το πρώτο επίσημο βήμα στην τελική ευθεία προς τη μάχη των εσωκομματικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου κάνουν σήμερα το μεσημέρι οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά την ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα παρουσιάσουν τις πολιτικές προτεραιότητες και το προγραμματικό πλάνο της «επόμενης μέρας».

Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα πραγματοποιηθεί επί της ουσίας το πρώτο άτυπο debate. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για όλα τα μείζονα θέματα, θα μιλήσουν για τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και θα αναπτύξουν τις προτάσεις τους για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά, ενισχύοντας τον αντιπολιτευτικό του ρόλο στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες το 2027. Τα γκάλοπ δείχνουν ήδη ότι η συμμετοχή στις κάλπες του πρώτου και δεύτερου γύρου, στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου αντίστοιχα θα είναι ενδεχομένως μαζικότερη από την προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του 2021, όταν ψήφισαν 270 χιλιάδες μέλη και φίλοι του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβαίνοντας στο βήμα θα προσπαθήσει να πείσει ότι επί περίπου τρία χρόνια έδωσε μάχες που τις κέρδισε οδηγώντας το κόμμα σε σταθερή εκλογική άνοδο, με ανανέωση προσώπων και προγραμματικών θέσεων. Όπως και από τη ΔΕΘ, θα αποκλείσει μέσω της ομιλίας του το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, θα επιμείνει στην ανάγκη της πολιτικής αυτονομίας και του κοστολογημένου προγράμματος και θα κάνει άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις, τονίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για στελέχη που «μετοίκησαν» στον ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κρίσης.

Ο Χάρης Δούκας προσέρχεται στο ΣΕΦ με το σύνθημα που ακολουθεί από την αρχή της εκστρατείας του: «ενώνουμε δυνάμεις για να γίνουμε πάλι η μεγάλη προοδευτική παράταξη». Ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει ήδη δηλώσει ότι ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωθυπουργία και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν ο ίδιος κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές θα κάνει ευρύ άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις για συμπόρευση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Δούκας σκοπεύει να θέσει διλήμματα και να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί γίνονται τώρα εκλογές στο ΠΑΣΟΚ»- επιδιώκοντας έτσι να πείσει ότι η δική του κάθοδος στοχεύει και υπόσχεται ένα μεγάλο «άλμα» και όχι την δημοσκοπική άνοδο των δύο και τριών μονάδων.

Κλείσιμο
Η Άννα Διαμαντοπούλου θα προβάλει γνώση και εμπειρία μαζί με ένα σχέδιο για το πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να ανοίξει δρόμους προόδου στην κοινωνία. Η ομιλία της θα ξεκινήσει βέβαια από την ανάπτυξη του πλάνου που αφορά στο ΠΑΣΟΚ του αύριο: ένα σύγχρονο, θεσμικό, ψηφιακό κόμμα, που οι οργανώσεις του δεν θα «καπελώνονται» από τα κεντρικά, που θα αποκτήσει νέα δομή και λειτουργία. Θα παρουσιάσει το δικό της «οδικό χάρτη» για να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρώτη κυβερνητική επιλογή των πολιτών και θα δώσει έμφαση στα «εργαλεία» της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα. Η πρώην Επίτροπος και υπουργός έχει ήδη αρχίσει και «ντύνει» με προγραμματικές προτάσεις τον προεκλογικό της λόγο- κάτι που θα συνεχίσει να κάνει κατά τις περιοδείες της στη Θεσσαλία και στην Κρήτη τις επόμενες μέρες.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα αναφερθεί στο σχέδιο «Αναγέννηση για την Πατρίδα», το οποίο είχε συγκροτήσει επτά χρόνια πριν και επικαιροποίησε πρόσφατα. Συνεργάτες του επαναλαμβάνουν ότι είναι ο μόνος υποψήφιος αρχηγός με κυβερνητικό πρόγραμμα για το οποίο έχει μιλήσει αναλυτικά με την κοινωνία και τους φορείς της.

Ο Μιχάλης Κατρίνης θα ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να μιλάει για μια μεγάλη παράταξη που θα προκύψει από τις πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εννοεί και πιστεύει ότι χρειάζεται συνασπισμός κομμάτων με συνιστώσες. Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία αλλά τονίζει ταυτόχρονα ότι το μεγάλωμα της παράταξης «δεν θα γίνει με τεχνητή συγκόλληση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις, όπως πιστεύουν κάποιοι».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επιλέγει το σύνθημα «καθαρές θέσεις» για να υπενθυμίσει ότι η ίδια δεν απέφυγε να καταθέσει την – διαφορετική- άποψή της για τρία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στη βουλή, όπως για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Η υποψήφια αρχηγός διατηρεί την άποψη- την οποία και θα διατυπώσει- ότι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Θα εστιάσει επίσης στη σταθερή στάση της εντός του ΠΑΣΟΚ τα «πέτρινα χρόνια». Και τώρα και αύριο -αναφέρει- θα είμαι στην πρώτη γραμμή, όποιος και αν εκλεγεί.

Οι έξι υποψήφιοι από αύριο θα επανέλθουν στις περιοδείες, ενώ σε συνεννόηση με την Επιτροπή Δεοντολογίας θα προσπαθήσουν να κλείσουν την «εκκρεμότητα» με την οργάνωση της πρώτης τηλεμαχίας στην ΕΡΤ. Μέχρι τώρα έχει προταθεί η 24η Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ημερομηνία δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», παρότι και οι έξι «ομνύουν» στην ανάγκη διεξαγωγής του debate στην τελική ευθεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε στα 29 της η μπαλαρίνα Michaela DePrince - Είχε χορέψει για την Μπιγιονσέ


«Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς - Πού θα βρέξει σήμερα


H ΟΥΕΦΑ απειλεί με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της την Αγγλία αν ο Στάρμερ παρέμβει στο ποδόσφαιρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης