Νάντια Γιαννακοπούλου: Η εκλογή ηγεσίας είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση

«Στόχος μας είναι όχι μόνο να νικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά να είμαστε ο υπεύθυνος εναλλακτικός πόλος που θα σταθεί δίπλα στους πολίτες», τόνισε η κυρία Γιαννακοπούλου

Καθαρές κουβέντες και θέσεις είναι το «σύνθημα» της Νάντιας Γιαννακοπούλου με το οποίο τιτλοφόρησε την ομιλία της απευθυνόμενη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος μας , είπε η υποψήφια αρχηγός, είναι όχι μόνο να νικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά να είμαστε ο υπεύθυνος εναλλακτικός πόλος που θα σταθεί δίπλα στους πολίτες και θα δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Η κυρία Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην επιλογή της να θέσει τα ζητήματα που κράτησαν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση από το βράδυ των ευρωεκλογών. «Το γεγονός ότι κατακρίνομαι γι αυτήν την απόφασή μου, είναι αυτή που αποτέλεσε την θρυαλλίδα εξελίξεων, στρέφοντας τις προσδοκίες των πολιτών ξανά στο ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε εκφράζοντας την αισιοδοξία της για τη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές. «Μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη η συμμετοχή», πρόσθεσε και δεσμεύτηκε για πράξεις ενότητας την επόμενη μέρα.

Η κυρία Γιαννακοπούλου απάντησε στα σχόλια κατά των «αμφισβητιών» του από τον κ. Ανδρουλάκη και αναφέρθηκε στην «εικόνα» του πολιτικού σκηνικού και στις αλλαγές που πρέπει «να τολμήσει το ΠΑΣΟΚ». Η Νέα Δημοκρατία -διαπίστωσε- είναι σε καθοδική πορεία. «Δεν πάει άλλο κύριε Μητσοτάκη με την αντιλαϊκή πολιτική σου, με την ακρίβεια και όλα τα προβλήματα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο ως δύναμη του λαϊκισμού και της εχθροπάθειας».

«Χάσαμε ευκαιρίες, γι αυτό και ήταν απαραίτητη μια μεγάλη συζήτηση για τα λάθη μας. Αυτές οι εκλογές είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση. Δεν μας έκανε χάρη κάποιος», επέμεινε ασκώντας σκληρή κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη. «θα ήταν πολιτικός αυτοχειριασμός η σύγκλιση με τον υπό διαλυση ΣΥΡΙΖΑ», και ζήτησε από τους άλλους υποψήφιους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με τις συνεργασίες.

Η κυρία Γιαννακοπούλου τόνισε αναλυτικά με την ομιλία της:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Τρεις μήνες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι οι υποψήφιοι που είμαστε σήμερα ενώπιον σας -ανεξάρτητα από την προσέγγιση που ακολουθούμε στον προεκλογικό μας αγώνα- μοιραζόμαστε τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά ενός Κινήματος που άλλαξε την Ελλάδα, τον κοινό σκοπό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά και την ευθύνη να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα απελευθερώσουν την τεράστια πολιτική δυναμική της παράταξή μας.

Συνθήκες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα ενωμένοι πλέον και ισχυροί να καθορίσουμε οι ίδιοι τις πολιτικές εξελίξεις που μας αφορούν, σηματοδοτώντας την επανασύνδεσή μας με την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία και την ανανεωμένη επαφή μας με τα πλέον σύγχρονα προοδευτικά πολιτικοοικονομικά ρεύματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη ως εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την ιστορική πολιτική ευκαιρία που διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.

Κι είναι αυτή ακριβώς η ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία που καθιστά την ανάγκη για αλλαγή επιτακτική και δοκιμάζει τα πολιτικά και ηγετικά αντανακλαστικά κάθε μέλους και κάθε στελέχους, πολύ περισσότερο δε εκείνου που διεκδικεί την ηγεσία.

Είναι αυτή ακριβώς η προοπτική που με οδήγησε το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών να θέσω το θέμα της αναζήτησης των αιτιών που δεν επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τα οφέλη της τεράστιας αποσυσπείρωσης των πολιτικών μας αντιπάλων. Και παρά το γεγονός ότι η θέση μου αυτή κατακρίθηκε και κατακρίνεται ακόμη από πολλούς, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων στον χώρο μας, προσελκύοντας έξι -και περισσότερες αρχικά- αξιόλογες διαφορετικές προτάσεις ηγεσίας, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας και τις προσδοκίες των πολιτών σε εμάς, αλλά και αποδίδοντας ήδη όπως φαίνεται τους πρώτους δημοσκοπικούς καρπούς.

Και καθώς φτάσαμε πλέον τρεις μόλις εβδομάδες από την πρώτη Κυριακή και είμαι πεπεισμένη, έχω την αισιοδοξία, ότι στις 6 Οκτώβρη μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά μεγάλη, συγκλονιστική συμμετοχή ενεργών, προοδευτικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία.

ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Της ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.

Δεν προσπαθώ να τονώσω με εντυπωσιακούς τόνους και φράσεις το κλίμα.

Αυτό είναι το κλίμα που συναντώ τρεις μήνες τώρα, από τότε που η Κ.Ε αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση των εκλογών και επισκέπτομαι κάθε γωνιά της χώρας, συζητώ με πολίτες, ανταλλάσσω απόψεις με φορείς, με ανθρώπους όλων των κοινωνικών, επαγγελματικών, ηλικιακών κατηγοριών.

Αυτή είναι η συλλογική φωνή της κοινωνίας και επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω τα μηνύματά της.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟ:

Υπάρχει μια διακριτή, σημαντική και ηχηρή δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, δεν στέκεται καλά, φθείρεται καθημερινά. Δεν υπάρχει πια το 41%. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει ακόμα και το 28%. Όπως επίσης είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πλαίσιο του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

Αμφισβητείται ανοικτά για τις ταξικές, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της σε όλη την γραμμή των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου υποστήριξης της κοινωνίας και αποσπασματικές δράσεις, τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα.

Έχει την εικόνα ηγεσίας με χαρακτηριστικά ελιτισμού, έλλειψης σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Αυτό το δίμηνο, βρέθηκα σε δεκάδες γωνιές της Ελλάδας. Παντού υπήρχε το ίδιο κλίμα, η ίδια φωνη.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Δεν υποφέρεται άλλο η ακρίβεια στο ράφι σε συνδυασμό με τη στεγαστική κρίση και την απογείωση των ενοικίων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Δεν υπάρχει πουθενά σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει από τα νέα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, το κόστος λιπασμάτων και ενέργειας. Ολόκληρες περιοχές κινδυνεύουν από την λειψυδρία. Το Ε.Σ.Υ παραπαίει. Το δημογραφικό αποτελεί το νούμερο ένα εθνικό κίνδυνο, μαζί με την τάση ερήμωσης της υπαίθρου.

Η Κυβέρνηση συνολικά απέτυχε. Εξάντλησε τη δυναµική της και πλέον οπισθοδροµεί χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης είναι αρκετά για να κάνουν σαφές ότι όχι µόνο δεν προώθησε τις αλλαγές και τις µεταρρυθµίσεις στο βαθύ κράτος, στην οικονοµία και στην κοινωνία, που υποσχέθηκε, αλλά πλέον αποτυγχάνει παταγωδώς στην οικονοµική και κοινωνική της πολιτική, µε αιχµή την ακρίβεια και το σύνολο του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση της Ν.∆. και του κ. Μητσοτάκη έχει µπει σε ανεπίστρεπτη πορεία φθοράς και πολιτικής αδυναµίας, η οποία θα επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος.

Το πολιτικό και κοµµατικό σύστηµα, µε αφετηρία τις ευρωεκλογές, βρίσκεται σε κίνηση αλλαγής των πολιτικών συσχετισµών και η ανάγκη της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην ολοκλήρωση του κύκλου της Ν.∆. είναι επιτακτική.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα vertigo. Βρίσκεται σε μια διαρκή ένταση και σε καθεστώς πλήρους ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής απροσδιοριστίας. Ουσιαστικά διαλύεται, αποσυντίθεται, δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο που ξεκίνησε στην χρεοκοπία ως δύναμη λαϊκισμού και εχθροπάθειας. Αναρωτιέμαι πως κάποιοι σύντροφοι μιλάνε για μέτωπα και συμπράξεις με ένα κόμμα αυτής της πορείας και χαρακτηριστικών, αυτής της κατάστασης.

Τα βλέμματα πάρα πολλών προοδευτικών πολιτών τώρα πέφτουν προς τα εμάς. Το ΠΑΣΟΚ τώρα πρέπει να δηλώσει παρόν και να αναλάβει αυτή την ευθύνη, ανταποκρινόμενο µε επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον εθνικό και κοινωνικό του προορισμό.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Συνάντησα χιλιάδες πολίτες που με αγωνία μου έλεγαν: «Μη χάσετε κι αυτή την ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ!» Προσέθεταν δε «Αν δεν τα καταφέρετε και τώρα, θα αφήσετε χώρο και στην Ν.Δ αλλά και σε αντισυστημικές δυνάμεις που είτε αυτοκαθορίζονται ως αριστερές, είτε βρίσκονται στο ακροδεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος. Κάντε κάτι.»

Έχουν δίκιο. Χάσαμε ευκαιρίες.

Γι’ αυτό ήταν άλλωστε απαραίτητη η διεξαγωγή μιας μεγάλης συζήτησης για τα αίτια που μας κρατάνε στις διαστάσεις και το μέγεθος μιας βολικής και ακίνδυνης για τους πολιτικούς μας αντιπάλους αντιπολίτευσης.

Γιατί η κινητικότητα που επιδεικνύουν όλοι οι υποψήφιοι αποτελεί δημοκρατικό οξυγόνο που αναγεννά την επαφή μας με τα κοινωνικά ακροατήρια.

Οι εκλογές αυτές αποδεικνύεται τελικά ότι δεν ήταν κάτι που καλό θα ήταν να αποφευχθούν, αλλά αναγκαία πολιτική κίνηση. Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν τις υποψηφιότητες, οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν σε συζητήσεις, συσκέψεις, περιοδείες σ΄ όλη την Ελλάδα.

Το ενωτικό κλίμα, η σοβαρότητα, η αντιπαράθεση μέσα σε πλαίσια πολιτικού πολιτισμού και συντροφικότητας έχουν προσθέσει πόντους στο ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη αρχίσει να φαίνονται στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Πολύ περισσότερο όταν η κοινή γνώμη βλέπει τι συμβαίνει σε άλλα κόμματα αυτή την περίοδο.

Χρειαζόταν, γιατί σ΄ εμάς δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός με τις μικρές επιδόσεις, η ικανοποίηση με μικρά βήματα, με χαμηλές πτήσεις, η τοποθέτηση των προβλημάτων κάτω από το χαλί.

Γιατί ενώ μέσα σε δύο χρόνια Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε εκεί κάπου στο 13%, έχοντας κάποιους να δηλώνουν και ικανοποιημένοι.

Aπό τα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών υπήρξαν πολύ σημαντικά μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα και βεβαίως και προς το ΠΑΣΟΚ. Η τεράστια αποχή που έφτασε το 60% εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα πριν απ΄ όλα προς την Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, με την Ν.Δ να χάνει 1 εκατομ. ψηφοφόρους.

Ωστόσο, η λαϊκή ψήφος έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επιπλέον 350.000 ψηφοφόρους, που προστέθηκαν στους 850.000 που τον εγκατέλειψαν μόλις πέρυσι!

Και Παρ΄όλες τις φθορές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβασε το ποσοστό του κατά 1% , ωστόσο έχασε 110.000 ψήφους. Θέσαμε ως στόχο την δεύτερη θέση και το δυνάμωμα των ποσοστών μας και δεν πετύχαμε κανένα.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί!

Αναρωτιέμαι: Οφείλουμε ή όχι να αναζητήσουμε πολιτική που θα αλλάζει έμπρακτα την ζωή των πολιτών, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στηριγμένη σε ρεαλιστικές, προτάσεις;

Έχουμε χρέος να ανεβάσουμε και γρήγορα τα ποσοστά μας; Ναι ή Όχι;

Συντρόφισσες και σύντροφοι!

Αυτά τα δύο μηνύματα καθορίζουν και την κρισιμότητα των εκλογών της 6/9 και 13/9.

Γιατί ο νέος Πρόεδρος πρέπει να κινηθεί γρήγορα, στοχευμένα, με καθαρό πολιτικό στίγμα, με σωστό προσανατολισμό και αποτελεσματικά!

Γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί διαμορφώνονται καθημερινά και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας.

Πρέπει επομένως να κινηθούμε τώρα, ενωμένα, με πυκνές πρωτοβουλίες.

Να ξαναγίνουμε και πάλι το θυελλώδες Κίνημα που αγάπησε η Ελληνική κοινωνία.

Να ξαναγίνουμε ταυτόχρονα το Κόμμα που μπορεί να φέρει και πάλι την ελπίδα, την αλλαγή, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά κυβερνητικής δύναμης και όχι μιας δύναμης διαμαρτυρίας, ετεροκαθορισμού.

Δείχνοντας ότι είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης και ορθολογισμού, φορέας μιας νέας πρότασης για την ελληνική κοινωνία, παράταξη που μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη και την πολιτική που εκπροσωπεί.

Ας το πούμε επομένως με καθαρές κουβέντες:

- Από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου, μετατροπής του σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της ελπίδας ή θα παραμείνει κόμμα θολών θέσεων, ετεροπροδιορισμών, ασαφούς προσανατολισμού και φυσιογνωμίας.

- Από το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί αν θα παραμείνουμε συμβιβασμένοι με την στασιμότητα ή τα μικρά βήματα που δεν οδηγούν πουθενά ή θα ξαναγίνουμε το κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί με τον Κ. Μητσοτάκη και την Ν.Δ

- Γιατί από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν θα ξαναγίνουμε το μεγάλο Κίνημα που θα πορευτεί μαζί και για την κοινωνία, που λειτουργεί σαν κόμμα ανοιχτό, σαν συλλογικό πολιτικό υποκείμενο και όχι ως μηχανισμός που φοβάται ακόμα και την συνεδρίαση των οργάνων του.

Ας πούμε και κάτι άλλο με καθαρές κουβέντες.

Ο πιο γρήγορος και ο µόνος εφικτός δρόμος μιας νέας προοδευτικής λύσης και προοπτικής για την ελληνική κοινωνία είναι ο σύγχρονος και ρεαλιστικός δρόμος του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Μιλάω πάντα στην βάση μιας δυναμικής αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ, που θα διευρύνεται όλο και περισσότερο με νέες δυνάμεις, με χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να λυθούν τα προβλήματά τους και να προχωρήσει η χώρα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτή την αντίληψη έχει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας.

Υπάρχει ένας τεράστιος χώρος από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, απο τις δυνάμεις που πήγαν στην αποχή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση και κοιτάνε προς το ΠΑΣΟΚ.

Η λύση δεν βρίσκεται στην αναζήτηση συμπόρευσης δυνάμεων με τις οποίες έχουμε τεράστιες διαφορές στον προγραμματικό λόγο, στην πολιτική και ιδεολογία μας. Δεν βρίσκεται σε αφηρημένα σχήματα χωρίς περιεχόμενο, ρεαλισμό και προοπτική. Η αφηρημένη, γενικόλογη, χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, που υπονοεί την συνεργασία, ίσως και εκλογική με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποσυντίθεται ή και με την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που βρίσκεται στα όρια της πολιτικής επιβίωσης θολώνει το μήνυμα, κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και τυχόν υιοθέτηση τέτοιων απόψεων θα οδηγούσαν σε ιδανικό πολιτικό αυτοχειριασμό μας.

Όλοι οι υποψήφιοι βέβαια μιλάμε για την πολιτική αυτονομία.

Ωστόσο νομίζω ότι αν υπάρχει κάποια άλλη άποψη, αν υπάρχει υποψήφιος Πρόεδρος που βλέπει ως ενδεχόμενο ή ως στόχο του την κοινή εκλογική κάθοδο κάποιου ερμαφρόδιτου σχήματος με θολό μήνυμα και ανομοιογενή ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και αξιακά σχήματα και κόμματα, ας βγει κ ας το πει σήμερα.

ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. Δεν ετεροκαθορίζεται, είναι βασική δύναμη κατά του λαϊκισμού που τον πλήρωσε ακριβά.

Το ζητούμενο είναι φανερό και προκύπτει ως εθνική αναγκαιότητα.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα μια σαφή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης βασισμένη σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ιστορία φέρνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο καθήκον να δώσει κρίσιμες απαντήσεις για τα προβλήματα της χώρας, για την πορεία του πολιτικού συστήματος. Γι αυτό και όλα δείχνουν ότι η πορεία προς τις εκλογές συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ήδη έχω καταθέσει μια συνολική πλατφόρμα θέσεων που έχω θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για την δική μου πρόταση, για το δικό μου συνολικό σχέδιο για ένα πατριωτικό σοσιαλδημοκρατικό μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για θέσεις που εστιάζουν :

- Στην ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής χώρας με φωνή και κύρος στα διεθνή φόρα, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ισχυρή φωνή απέναντι στην προκλητικότητα από την Τουρκία και τους άλλους γείτονες μας. Με καθαρή γραμμή για τους κινδύνους από το Μεταναστευτικό μετά την αλλαγή άποψης της Γερμανίας που τινάζει την Συνθήκη Σένγκεν στον αέρα.

- Στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης με αντιμετώπιση των εκτοξευθέντων τα τελευταία χρόνια ανισοτήτων και την προώθηση μιας πολιτικής δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου. Με ειδικό εθνικό σχέδιο στήριξης της αγροτικής παραγωγής μας που σήμερα κινδυνεύει από την κλιματική κρίση, την ανομβρία, το κόστος παραγωγής, τον διεθνή ανταγωνισμό από τις επιθετικά αναδυόμενες αγορές. Με επενδύσεις που θα δημιουργούν νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης καταλήχθηκαν χωρίς κανένα διάλογο και αποφασίστηκαν γρήγορα, μονόπλευρα, η υλοποίησή του είναι προβληματική και φαίνεται να χάνεται μια μοναδική μεγάλη ευκαιρία. Εδώ οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικές.

- Στην αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης του κόστους ζωής και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και την στήριξη των μισθών και των συντάξεων που παραμένουν κατά βάση χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης και οδηγούν την κοινωνία σε ασφυξία λόγω ακρίβειας, εκτόξευσης των ενοικίων και του συνολικού κόστους ζωής. Την αντιμετώπιση της προκλητικής δράσης των καρτέλ που δείχνουν να λειτουργούν πέρα από κάθε κανόνα ανταγωνισμού και να τροφοδοτούν συνεχείς αυξήσεις στην ακρίβεια στο ράφι, την ενέργεια, στο τραπεζικό σύστημα και τα funds που λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

- Την ανάγκη αλλαγών στο Κράτος που θα βασίζονται στην αξιολόγηση, την πλήρη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στην αποκέντρωση με ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Στην στήριξη του Κοινωνικού Κράτους σε μια περίοδο που το Ε.Σ.Υ καταρρέει και ευρύτατες κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της κοινωνίας αποτελεί εθνική επιταγή. Με αποσπασματικά μέτρα και μέτρα που διακωμωδούνται όπως το επίδομα νυχτερινής βάρδιας των αστυνομικών, δεν βγαίνει άκρη.

-Τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και πριν απ΄ όλα την στόχευση της μείωσης του χρόνου απονομής της.


- Την μετατροπή της Ελλάδας σε Περιφερειακό πόλο Παιδείας και Πολιτισμού. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι ήταν λάθος μας που δεν ψηφίσαμε το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το εξέφρασα τότε, ήταν ένα μεγάλο λάθος μας και το πληρώσαμε όπως φάνηκε μετά.

(Η Παιδεία μας, η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος νοσεί. Το αποδεικνύουν δραματικά οι επιδόσεις στους διαγωνισμούς PIZA. Λείπει μια βαθιά μεταρρύθμιση που να έχει βάθος και ορίζοντα, ώστε η Παιδεία στην χώρα να ανταποκριθεί στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, να προσθέτει γνώσεις και δεξιότητες ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να ανταποκριθούν στος δύσκολες συνθήκες ενός μεταβαλλόμενου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. )

- Στα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας του πολίτη, όπου η κυβέρνηση κυριολεκτικά δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της Ελλάδας όπως το δημογραφικό που έχει πάρει διαστάσεις επικίνδυνες, η κλιματική κρίση και η θωράκιση της χώρας, τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης που επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις και πρέπει να δούμε έγκαιρα τις αρνητικές επιδράσεις, όπως π.χ. την μείωση των θέσεων εργασίας, το work life balance, το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Ταυτόχρονα, καταθέτω προτάσεις που αφορούν στην μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε Κίνημα βασισμένο στην αυτοοργάνωση και όχι ένα κλειστό κόμμα, αλλά και με θεσμικές, δημοκρατικές, συλλογικές λειτουργίες που θα επιτρέπουν την συμμετοχή των μελών και στελεχών.

Το ΠΑΣΟΚ ή θα αλλάξει ριζικά το ίδιο και θα μετατραπεί από κόμμα μηχανισμών σε ένα ανοικτό κόμμα κοντά στην κοινωνία ή δεν θα μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει την χώρα. Και ξέρετε πολυ καλά ότι το κόμμα δεν λειτούργησε όπως έπρεπε κ ότι απέκοψε δυνάμεις.

Θέλουμε ένα ανοιχτό, όχι ένα φοβικό κόμμα μηχανισμών και παρεών.

Έχουμε ανάγκη από μια ηγεσία που να αγκαλιάζει όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου παραταξιακού χώρου μας και δεν θα διαχωρίζει τους δικούς της από τους μη δικούς της. Οι διαφορετικές απόψεις, η έκφραση και συμμετοχή όλων των γενιών και όλων των φυλών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προϋπόθεση ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πλούτο και όχι πρόβλημα.

Η νέα ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει την Δημοκρατική λειτουργία μας, την λειτουργία των οργάνων που θα θυμίζουν όργανα, όπως ήταν το εκτελεστικό γραφείο και η κεντρική επιτροπή τότε που δεν είχαν 500 μέλη και έπαιρναν αποφάσεις, που ήλεγχαν.

Χρειαζόμαστε τον διάλογο, ώστε να καταλήγουμε σε αποφάσεις μέσα από συνθέσεις και όχι αιφνιδιαστικές κινήσεις όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα, την απαίτηση οι τομείς να παράγουν πολιτική, τον ρόλο των μελών ώστε να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Και σε αυτό το σημείο να προτείνω με τις άπειρες δυνατότητες της ψηφιοποίησης του μητρώου μας να κάνουμε εσωκομματικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για κρίσιμα θέματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε ότι με αφορά, μετά από πολύ περίσκεψη, με αίσθηση ευθύνης κατέθεσα την υποψηφιότητά μου.

Δεν την κατέθεσα για να πάρω κάποιο ποσοστό που θα εξαργυρώσω αργότερα στο πλαίσιο κάποιας εσωκομματικής ισορροπίας.

Την κατέθεσα για να εκφράσω τις ανάγκες της μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας, που προσδοκά ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό και σύγχρονο, που αναγεννά την ελπίδα και την προοπτική στην πατρίδα μας.

Την κατέθεσα για να προωθήσουμε τις ριζικές τομές που είναι απαραίτητες προκειμένου να διαδραματίσουμε τον κρίσιμο ιστορικό ρόλο που οραματιζόμαστε.

Την κατέθεσα για να εκσυγχρονίσουμε τις οργανωτικές μας δομές, ώστε να είμαστε σε θέση να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και να τις μεταβολίζουν σε πολιτικές δράσεις.

Την κατέθεσα για να αναπτύξουμε ήδη από τώρα τα κυβερνητικά μας χαρακτηριστικά και να αναδείξουμε την ηγεσία που μπορεί να μετουσιώσει τις προσδοκίες μας σε πράξη.

Την κατέθεσα για να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες σε κάθε γεωγραφική περιοχή, σε κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο. Να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι ένα κόμμα πατριωτικό, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό. Ένας χώρος αυτόφωτος, που μιλά με καθαρές θέσεις στο μυαλό και στην καρδιά εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αποστασιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, όπως πολλοί είχαν αποτυχημένα προφητεύσει.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ανακτά μέρα με την ημέρα την πολιτική του αυτοπεποίθηση, χάρη στην επιμονή και στην προσπάθεια όσων μείναμε μαζί στις πιο σκοτεινές ώρες προκειμένου να υπερασπιστούμε την ιστορική μας κληρονομιά και να ανοίξουμε με τις πράξεις μας τον δρόμο αυτής της νέας ελπιδοφόρας προοπτικής.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο χάρη σε εμάς που μάθαμε να υποτάσσουμε το Εγώ και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες στη δημοκρατική βούληση της βάσης, χωρίς να λοξοκοιτάμε δεξιά και αριστερά.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό, χάρη στην τόλμη μας να βγούμε μπροστά και να δώσουμε τη μάχη χωρίς διασφαλισμένες έδρες, θέσεις και αξιώματα. Γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζουν οι άγνωστοι αυτόκλητοι Μεσσίες.

Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στα μέλη και τους φίλους του. Ανήκει στην ελληνική Κοινωνία. Μια κοινωνία που στις 6 Οκτωβρίου μαζικά και δημοκρατικά θα αποφασίσει ποιο ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της τα επόμενα πολλά χρόνια.

Και ναι, το δικό μας ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα νικήσει ξανά τη Νέα Δημοκρατία και έναν ακόμη κύριο Μητσοτάκη!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πάμε λοιπόν να τολμήσουμε!

Να αδράξουμε αυτή τη νέα ιστορική ευκαιρία!

Να σπείρουμε τώρα τη θέληση και τη δύναμή μας, ώστε να δρέψουμε αύριο -όλοι μαζί- τους καρπούς αυτής της νέας πορείας!»

Ειδήσεις σήμερα:

My Style Rocks: Ποιες είναι οι 8 fashionistas που μπαίνουν την πρώτη διαγωνιστική εβδομάδα

Δένδιας: Αλλαγές στην εφεδρεία με την «Ατζέντα 2030»

Θεσσαλονίκη: 23χρονος κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες, έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr