Διαμαντοπούλου: Εκλογικές συμπράξεις και συνεργασίες με ομάδες είναι αυτοκτονική επιλογή

Διαμαντοπούλου: Εκλογικές συμπράξεις και συνεργασίες με ομάδες είναι αυτοκτονική επιλογή

Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός - Το ΠΑΣΟΚ να έχει μια στρατηγική και πολιτική αυτονομία, ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή η Αννα Διαμαντοπούλου

6310153
Για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου ανέπτυξε το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας και τις εξειδικευμένες προτάσεις της.

Η υποψήφια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να απευθυνθεί μόνο στο κομματικό ακροατήριο, αλλά στην ευρύτερη κοινωνία.

«Η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα. Είμαστε πολιτικοί απόγονοι μιας μεγάλης παράταξης που ξεκίνησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Που κατάφερε σε όλες τις εποχές να συγκεντρώσει τα πιο λαϊκά, καινοτόμα, λαϊκά, φιλολαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι ένας σημαιοφόρος. Είμαστε και οι έξι σημαιοφόροι. Δεν θέλω να απευθυνθώ μόνο στο κομματικό ακροατήριο. Θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνία», δήλωσε και εξήγησε «η ουσία είναι να απαντάς στο τι, στο πως και στο με ποιον».

Σήμερα -συνέχισε- ο Έλληνας δεν μπορεί να αποδέχεται την υστέρηση ως κανονικότητα. Πρέπει να πούμε όχι σε αυτή τη μίζερη Ελλάδα. «Η κυβέρνηση ασχολείται με την επικοινωνία. Κάνει συνθηκολόγηση με τον ακραίο συντηρητισμό. Είναι η συνταγή της παράλυσης. Οι υποσχέσεις του 2019, που πίστεψαν πολλοί είναι στο μηδέν. Η έξοδος από την κρίση ωφελεί όλο και λιγότερους. Δεν πάει άλλο!», είπε κάνοντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ μιλώντας για την Κουμουνδούρου σημείωσε μεταξύ άλλων:

Κλείσιμο
«Παλιά στο «δεν πάει άλλο» υπήρχε μια εναλλακτική. Σήμερα δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας ως μια μικρή οπερέτα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοβαρό κόμμα. Με 15 και 16% δεν είναι όμως εναλλακτική πρόταση. Έτσι φαίνεται. Είμαστε εδώ, γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Έχει προτάσεις το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τις ακούνε οι πολίτες. Η ελληνική κοινωνία είναι διατεθειμένη να ξανακοιτάξει το ΠΑΣΟΚ. Δε πρέπει να μιλήσουμε για επιστροφή, αλλά για όνειρα. Η λέξη «ευκαιρία» ακούγεται όλο και πιο συχνά. Αυτήν πρέπει να αδράξουμε Δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ένα big bang, χρειάζεται προγραμματική κατεύθυνση. Χρειάζεται ένα ανοιχτό κόμμα. Χρειάζεται μια νέα ηγεσία».

Αναφερόμενη στα της εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε:

«Η Τουρκία μια αναθεωρητική δύναμη. Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν αποδεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα. Και δεν μπορεί η Ευρώπη να κάνει το παγώνι. Να κάνουμε ένα σχέδιο για τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Ο Σολτς αποφασίζει να καταπατήσει τη συνθήκη Σένγκεν. Έπρεπε ήδη να είχαμε κινηθεί. Η Ελλάδα σιωπά. Για το ουκρανικό, βλέπουμε ένα πόλεμο χωρίς τέλος, είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά εμείς ως Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσουμε μια ειρηνευτική διαδικασία».

6310170


Τα βασικά σημεία της ομιλίας της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι τα εξής:

Το πολιτικό σύστημα- δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Το πελατειακό σύστημα παραμένει σταθερό. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός και τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει η έννοια του πολιτικού διαλόγου. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή;

Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, ισχυροποιούμε την κοινωνία.

Υπάρχει τεράστια αδυναμία της κυβέρνησης να αδράξει την οικονομική συγκυρία. Είχε και το ΕΣΠΑ και τα λεφτά του κόβιντ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο. Τρεις εισαγωγές, μία εξαγωγή.Όσοι δε μιλάνε με αγρότες ακούνε ότι δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει τις τράπεζες. Πρέπει να λειτουργήσουν μικρές τράπεζες.

Σήμερα έχουμε ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία. Πρέπει να αλλάξουμε όλο το σύστημα.

Τα ακούσατε τα νέα; Τρίτη από το τέλος στην ψηφιοποίηση των μικρών επιχειρήσεων.

Στην Άμυνα έχουμε υψηλές δαπάνες. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μία βίδα εδώ;

Να αναπτυχθεί η εγχώρια παραγωγή, που θα φέρει τους νέους πίσω. Χρειάζονται νέες θέσεις εργασίας.

Τα κυρίαρχα κόμματα της Ευρώπης έχασαν τον μπούσουλα προς όφελος της ακροδεξιάς για το μεταναστευτικό ζήτημα. Κοινή πολιτική ασύλου και δίκαιη κατανομή. Πολιτική κοινωνικής ενσωμάτωσης. Με εκπαίδευση και εργασία. Όποιος παραμένει, όμως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και τους κανόνες.

Δεν γίνεται οι Δήμοι να έχουν μόνο αρμοδιότητες. Πρέπει να είναι πολιτικά ακηδεμόνευτη η Αυτοδιοίκηση και να έχει πόρους.

Στο χώρο της Παιδείας θα έδινα ένα τίτλο: Αριστοτέλης και Τεχνητή Νοημοσύνη». Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Ψηφιακό Σχολείο που η κυβέρνησηΠαπανδρέου είχε παρουσιάσει το 2011.

Θα έθετα ένα σύνθημα «Πρώτα τα παιδιά», γιατί ένα στα τρία παιδιά δεν θα έχει την ίδια πρόσβαση.

Το μεγάλο ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει μια ανοιχτή οργάνωση στην κοινωνία. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε μια μεγάλη Συνδιάσκεψη νέων ανθρώπων. Το ΠΑΣΟΚ να έχει μια στρατηγική και πολιτική αυτονομία. Εκλογικές συμπράξεις, συνεργασίες με ομάδες και άλλα, είναι αυτοκτονική επιλογή. Σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, μπροστά.

Είναι ηττοπαθής η προσέγγιση δεκανίκι του ενός ή του άλλου. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός.

Σε όλες τις εποχές, τα πρόσωπα παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Για αυτό το διακύβευμα είναι ποιος υποψήφιος αρχηγός θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός. Η απόφασή μου ήρθε 15 μέρες μετά τις ανακοινώσεις των άλλων υποψηφίων. Τα ζύγισα όλα. Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν από τους πολίτες που έκαναν μια άλλη επιλογή. Φυσικά δεν αναφέρομαι στους υβριστές, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτούς που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά από την επαρχία να πάνε ψηλά. Αυτές τις ευκαιρίες θέλω να δώσω στα παιδιά μας. Καταθέτω το κεφάλαιο της εμπειρίας. Αν εκλεγώ το πρώτο τηλέφωνο θα είναι στους συνυποψήφιους για να καταθέσουμε μια κοινή γραμμή. Αν δεν εκλεγώ θα είμαι εκεί με τις προτάσεις μου.

Γίνεται να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρώτη δύναμη ξανά; Ναι γίνεται! Όλοι μαζί θα το πετύχουμε!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης