Δούκας: Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων

Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο - Από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια

Με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Χάρης Δούκας επιλέγοντας να προσπεράσει τις εναντίον του αιχμές από συνυποψηφίους του.

«Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα. Αυτά προσπαθούν να διχάσουν την παράταξη, να μειώσουν πρόσωπα, να παραχαράξουν θέσεις και πρακτικές. Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων», είπε ο κ. Δούκας τονίζοντας ότι: «Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια». Ο υποψήφιος αρχηγός κάνοντας θετικές αναφορές σε όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και στις δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων στάθηκε στο σήμερα και υποστήριξε  ότι «ο κύκλος της επιβίωσης έκλεισε- τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης. Με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει ανάστημα. Με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται και πάλι πλειοψηφικό στην κοινωνία, έτοιμο για να κυβερνήσει τον τόπο. Όχι για τις καρέκλες της εξουσίας αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας».

Αναφερόμενος στο δικό του πλάνο επεσήμανε: «Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό,  με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις,  και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα. Για να χαράξουμε μαζί με τους πολίτες τον δρόμο για την διακυβέρνηση της χώρας, με ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Ένα ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί  κοινωνικά μέτωπα απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που όπως μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν πρέπει να ξεχνά ούτε μια στιγμή ότι αποτελεί το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της Δεξιάς». Σε αυτό το σημείο εισέπραξε (όπως και σε άλλες στιγμές της ομιλίας του) το θερμό χειροκρότημα από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και απάντησε στο σύνθημα «Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά», λέγοντας «θα τα καταφέρουμε».

«Πιστεύω σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό που εφαρμόζω στην Αθήνα και θα εφαρμόσω και στο κόμμα μας. Χωρίς μεσσίες και σωτήρες. Ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αποκεντρώνει, πιστεύει βαθιά στην συλλογική δουλειά και ευθύνη», τόνισε συνδέοντας τις δύο ιδιότητες, του Δημάρχου και του υποψήφιου προέδρου. Στο δε ερώτημα περί συνεργασιών και τα διάφορα σενάρια απάντησε επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και να διευκρινίσει ότι:μ»Και σε όσους ρωτάνε κακόπιστα πως,  απαντώ καθαρά: Όχι δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλύνουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα. Για να το πετύχουμε προτείνω αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο  για το μέλλον της παράταξης, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, μέσα στην κοινωνία, ξανά από τα κάτω, κίνημα και πάλι.

Αυτοοργάνωση πολιτική και προγραμματική, που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καταλήγοντας σε ένα Συνέδριο,  όπου καλούμε όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν ισότιμα και να καταθέσουν την πρόταση τους για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Νίκης και της Αλλαγής».

Η ομιλία του Χάρη Δούκα έχει ως εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Στέκομαι μπροστά σας σήμερα και θέλω να σας μιλήσω. Να σας μιλήσω με την καρδιά μου. Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα. Αυτά προσπαθούν να διχάσουν την παράταξη, να μειώσουν πρόσωπα, να παραχαράξουν θέσεις και πρακτικές. Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Το εάν θα κερδίσουμε την ΕΛΠΙΔΑ.

Ελπίδα για την μετάβαση από  την συντηρητική διακυβέρνηση της ΝΔ και της παρακμής, σε μια κυβέρνηση που θα φέρει την αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης στη χώρα. Μαζί με την κοινωνία. Όχι απλά στο όνομά της.

Με γνήσια προοδευτικές θέσεις και πολιτικές.

Στο χέρι μας  είναι να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Για να βρεθεί ξανά μια προοπτική περηφάνειας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για την πατρίδα. 

Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί ξανά ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, σε ένα κόσμο με μεγάλες και νέες προκλήσεις, η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Οι πολυκρίσεις, κάνουν απειλητική την εμφάνιση τους παντού:

  1. Νέα κρίση στην οικονομία: Χάνεται η μεγάλη ευκαιρία που έδιναν τα 70 δις των ευρωπαϊκών πόρων, για μια ανάπτυξη ανθεκτική, βιώσιμη, με οφέλη για όλους.

Γη, επιχειρήσεις, υποδομές αλλάζουν χέρια και αφελληνίζονται.

Τα δημόσια αγαθά υπονομεύονται. Τα καρτέλ λειτουργούν ασύδοτα.  

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ευνοούν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς.

  1. Κρίση στην κοινωνία: με τις ανισότητες και τη  φτώχεια να διευρύνονται επικίνδυνα. Τους νέους ανθρώπους να βρίσκουν μπροστά τους παντού εμπόδια και τοίχους.

  1. Κρίση στην δημοκρατία: συγκεντρωτισμός, αδιαφάνεια στη ροή του δημοσίου χρήματος, υπονόμευση των θεσμών, κουκούλωμα των υποκλοπών, ατιμωρησία και αναξιοπιστία.  Αυτά κυριαρχούν σήμερα.

  1. Κρίση στο δημογραφικό: η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα και αποδυναμώνεται.

  1. Κλιματική Κρίση: που απειλεί ζωές, περιουσίες, υποδομές, αλλά δημιουργεί και νέες ανισότητες.

 

Το ισχυρό πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο και οι τεράστιες ανισότητες, υπονομεύουν την κοινωνική εμπιστοσύνη.Φέρνουν από το παράθυρο την Ακροδεξιά.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης κοστίζουν πολύ ακριβά στον τόπο. 

Επιχειρούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Μια κοινωνία σε μόνιμη ομηρεία,

Που βολεύεται με τα κουπόνια, τα vouchers, το μέτριο, τις έωλες υποσχέσεις, μιας δήθεν «κανονικότητας».

Όσο και αν προσπαθήσουν, όσο και αν μεγάλα συμφέροντα τους στηρίζουν, ο κύκλος της φθοράς τους, ξεκίνησε. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Η κοινωνία εγκαταλείπει κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη.

Αλλά μας αρκεί αυτό; ΟΧΙ, δεν αρκεί. Γιατί στην  τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο κόσμος κάθισε σπίτι του και γύρισε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν εμπνέεται από τη σημερινή πολιτική και το πολιτικό  προσωπικό, που δεν εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του.

Διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος μιας ανυπόληπτης κυβερνητικής εξουσίας και ενός αδύναμου πολιτικού συστήματος.

Αυτό  δυστυχώς αφορά και το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, το οποίο την ώρα που η φθορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ  είναι ραγδαία, δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει.

Γιατί άραγε  Σύντροφοι;

Γιατί σε κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.

Γιατί εμφανιστήκαμε ως εκκρεμές, επιχειρώντας να μη δυσαρεστήσουμε κανένα.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης,  το είπε προεκλογικά: “Η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα.”  Και συμφωνώ μαζί του.

Να το πούμε πολύ καθαρά: 

Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες, όταν η ΝΔ χάνει 10 και ο ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδες, σε σχέση με  τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Δεν επιτρέπεται να βολεύεται όταν  στο ερώτημα “Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός;”, κερδίζει με διαφορά ο ακατάλληλος κ. Μητσοτάκης.

Δε μηδενίζω το έργο κανενός. Αλλά…

Δεν πείσαμε σύντροφοι…..

Και «Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες”, όπως μας προειδοποίησε ο Κώστας Σημίτης

Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα.

Για το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται ο χώρος μας.

Οι προκλήσεις της εποχής δεν αφήνουν περιθώριο για μοιρολατρία.

Η ιστορία δεν είναι ευθύγραμμη και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε βήμα το βήμα, όταν η χώρα βυθίζεται.

Αν κάποιοι δεν αντιδρούν όταν η χώρα πάει στον τοίχο, είναι δικό μας χρέος να βάλουμε φρένο. Είναι δικό μας χρέος να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάτασης.

Γεννηθήκαμε ως πολιτικό κίνημα για να υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών. 

Γεννηθήκαμε για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν. 

Γεννηθήκαμε για να διεκδικούμε πάντα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Και αυτό  πρέπει να κάνουμε. Και θα το κάνουμε με τόλμη και με αποφασιστικότητα. Χωρίς δικαιολογίες. Με σχέδιο και με κοινωνικές συμμαχίες.

Λένε μερικοί: Το πρόβλημα που δεν ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δικό μας. Είναι όλης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

Κάτι σαν την εισαγόμενη ακρίβεια του Μητσοτάκη.

Απαντάμε: Όπου η σοσιαλδημοκρατία, συμφιλιώθηκε με τις συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας και υποτάχθηκε στις αγορές, ΑΠΕΤΥΧΕ.

Όπου σήκωσε ανάστημα, όπου  έκανε μέτωπα, όπου στάθηκε απέναντι σε αυτούς που νέμονται την δημόσια περιουσία ,σάρωσε.

Και αυτή τη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να  υπηρετήσουμε αταλάντευτα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τις δυνάμεις, έχουμε τα μυαλά, έχουμε το ταλέντο, για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις.

Όμως χρειάζονται νέες απαντήσεις, νέες τολμηρές πολιτικές.

Τέρμα στις διαχειριστικές αντιλήψεις.

Τέρμα στις τάχα τεχνοκρατικές προσεγγίσεις, στα ευχολόγια για μελλοντικούς παραδείσους ευημερίας.

Τέρμα στους συμβιβασμούς και στους μέσους όρους.

Τέρμα στον φόβο και στην υποταγή στους ισχυρούς.

Δεν θα μας βάλουν στα καλούπια του κατεστημένου.

Δεν είμαστε απλά καλύτεροι από τους άλλους. Είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους.

Όχι γιατί μικροομεγαλίζουμε. Αλλά γιατί είναι ακράδαντη πεποίθηση μας, ότι προοδευτικό είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες.

Αυτό μας διδάσκουν συνεχώς οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Όσοι δεν έσκυψαν το κεφάλι ποτέ. 

Αυτή είναι η αφετηρία του Προγράμματος μας που παρουσιάσαμε πριν μερικές ημέρες. Με την αφοσιωμένη δουλειά 20 ακαδημαϊκών, στελεχών των κινημάτων, ειδικών επιστημόνων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι ,

Φίλες και φίλοι,

Λέμε πως πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα.

Αυτό όμως απαιτεί να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Με όλους μαζί, δεν γίνεται, τελεία και παύλα!

Υπάρχουν διλήμματα  ισχυρά,  που πρέπει να απαντήσουμε καθαρά και αποφασιστικά.

  1. Θα δεχτούμε να παραδίδεται η υγεία στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στα funds, όπως τα έχει παραδώσει η Κυβέρνηση;

Να φοβάται ο πολίτης να αρρωστήσει το Σαββατοκύριακο;

Να λιποθυμούν οι γιατροί και νοσηλευτές στην εφημερία;

Ή θα στηρίξουμε την δημόσια δωρεάν υγεία, χωρίς ναι μεν αλλά. 

Να στηρίξουμε επιτέλους έμπρακτα τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που σημαίνει μισθούς αξιοπρέπειας και βαρέα ανθυγιεινά.

Και όταν μας ρωτήσουν που θα βρούμε τα λεφτά, να απαντήσουμε : από τα υπερκέρδη των τραπεζών, των   πολυεθνικών και των  ολιγοπωλίων. Να τα φορολογήσουμε με τους υψηλότερους συντελεστές. 

Φίλες και φίλοι,

  1. Θα δεχτούμε να αμείβονται οι εκπαιδευτικοί μας, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές με 800 και 900 ευρώ καθαρά;

Θα δεχτούμε την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία?

Ή θα επαναφέρουμε το σεβασμό στους δημόσιους και ιδιωτικούς  εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνεχή επιμόρφωση; 

Και όχι εργασιακές σχέσεις γαλέρας?

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Δεχόμαστε ότι για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου φθάνουν μόνο οι διαδραστικοί πίνακες; Ή θα δημιουργήσουμε, αξιοποιώντας κάθε τεχνολογική δυνατότητα,  μια δημόσια εκπαίδευση βιωματική με ολοκληρωμένο παιδαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει στον νέο άνθρωπο εφόδια για το μέλλον?

Πιστεύουμε ακόμη ότι θα έρθει το Harvard και η Οξφόρδη για να σώσουν την Ανωτάτη Παιδεία; Ή θα ενισχύσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, συνδέοντας το με την παραγωγή και απελευθερώνοντας το από κρατικές παρεμβάσεις.

Φίλες και φίλοι,

  1. Θα συνεχίσουν ασύδοτα τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, να αισχροκερδούν, οδηγώντας τα νοικοκυριά σε αδιέξοδα;                      Ή θα διορθώσουμε τις αγορές με ρύθμιση και έλεγχο. Σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας?

Και όσα μέλη των ρυθμιστικών αρχών δεν μπορούν, να πάνε σπίτι τους.

Και να διορθώσουμε, με πλαφόν στη  λιανική στην ενέργεια , όταν αυτό απαιτείται.

Με τις δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας και αερίου να αποτελούν πάλι δημόσιο πυλώνα στην ενέργεια, με το Δ κεφαλαίο, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  1. Θα επιτρέψουμε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με μισθούς Βουλγαρίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με εξοντωτικά ωράρια  και ανασφάλεια για το αύριο τους;

Ή θα καταργήσουμε τις νομοθετικές διατάξεις της ΝΔ για το ωράριο, το 6ημερο, τις απολύσεις.

Επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Δίνοντας κίνητρο για την πρόσληψη των νέων ανέργων.

Κάνοντας πράξη τις φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς- συνταξιούχους. Διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για μείωση του χρόνου εργασίας, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους. Για ποιότητα ζωής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 

Πρέπει να συνδεθούμε και πάλι με τον κόσμο της εργασίας.

Φίλες και φίλοι, 

  1. Δε μπορούν οι νέοι άνθρωποι και οι ευάλωτες οικογένειες να νοικιάσουν ή να αποκτήσουν σπίτι, με τις τιμές στα ύψη.

Δεσμευόμαστε για την ίδρυση Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, που θα διαχειριστεί τα κονδύλια για να δημιουργηθούν κοινωνικές κατοικίες και να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια.

Πάμε στην Ενέργεια :

  1. Ως πότε θα συνεχισθεί η ενεργειακή μας εξάρτηση από το φυσικό αέριο, επειδή βολεύει τα μεγάλα συμφέροντα? 

Εμείς προτείνουμε να προχωρήσει στην πράξη η ενεργειακή δημοκρατία.

Με νομοθετική ρύθμιση για να επιβάλλουμε  το 50% της παραγωγής ΑΠΕ, να γίνεται από ενεργειακές κοινότητες, την αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς, τους αγρότες.

Για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος και να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε φτωχές οικογένειες.

  1. Δεν πρέπει να αφήσουμε και  το νερό να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα δεχτούμε την εμπορευματοποίηση του.
  2.  θα εφαρμόσουμε επιτέλους μια πατριωτική πολιτική και στην οικονομία μας? 

Θα στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή? Θα ρίξουμε το βάρος στην ανάπτυξη της περιφέρειας?

Θα δεσμευτούμε για τον μετασχηματισμό της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε φορέα χρηματοδότησης μικρομεσαίων και αγροτών, με κεφάλαια από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας?

Θα δεσμευτούμε για φορολογικά κίνητρα για τη μείωση του κόστους, την ενίσχυση και την ανθεκτικότητα της ελληνικής αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής?

Θα δεσμευτούμε για την αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αλλαγή του ΕΛΓΑ για την προστασία των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης?

Να μιλήσουμε  επιτέλους καθαρά? 

Και κάτι ακόμη. Δεν μπορεί να έχει δώσει 40 δις ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αυτές με τα ληστρικά επιτόκια και τις χρεώσεις σε βάρος καταναλωτών και επιχειρήσεων, να βγάζουν κέρδη 4 και 6 δις ευρώ και να δίνουν υψηλά μερίσματα και bonus 1 εκατομμυρίου  στα στελέχη τους.

Τέρμα στην ασυδοσία τους.

Τέρμα στο ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη.

Ριζική μείωση των χρεώσεων προς όφελος των καταναλωτών και των αδυνάμων.

Φίλες και φίλοι, 

  1. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο βασίστηκε στην Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί  3 χρόνια τώρα να μην έχουμε Γραμματέα  και Τομέα Αυτοδιοίκησης στο ΠΑΣΟΚ.

Ζω κάθε μέρα ως Δήμαρχος Αθηναίων, την προσπάθεια της Κυβέρνησης να την καταδικάσει σε ασφυξία και να μετατρέψει τους Δημάρχους σε επαίτες.

Τολμάνε και μας κουνάνε και το δάχτυλο, γιατί δεν έχουν προχωρήσει ούτε 1 αντιπλημμυρικό έργο, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει. 

Και ξέρετε γιατί ??

Γιατί τα έδωσαν σε κολλητούς τους. Τα έκαναν mall, casino και πράσινους ουρανοξύστες.

Έφθασαν στο σημείο να μιλάνε για βουλωμένα φρεάτια σε δρόμο που δεν έχει φρεάτια,  για να καλύψουν το πάρτυ που έχουν στήσει. 

Να το ξέρουν, δεν υποχωρούμε ,όσο και να ξελαρυγγιάζονται κάθε πρωί με τα τσιράκια τους.

Να το ξέρουν, θα δώσουμε τέλος στο  συγκεντρωτικό κράτος του Μαξίμου.

Να το ξέρουν, θα δώσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις.

Θα δώσουμε τέλος στις αδιαφανείς συναλλαγές, θα κάνουμε το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα αποκέντρωσης πράξη.

Να το ξέρουν, η μάχη που δίνω για το ΠΑΣΟΚ, είναι ταυτόχρονα και μάχη για την Αυτοδιοίκηση. 

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

10. Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ  δεν θα έκανε ποτέ πως δεν κατάλαβε, ότι στην υπόθεση με τα καλώδια στην Κάσο, η χώρα μας δέχθηκε να αμφισβητηθούν, όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και η εθνική μας κυριαρχία.

Είναι ώρα να ξαναμιλήσουμε για εθνική υπερηφάνεια. Είναι ώρα να ξαναμιλήσουμε για μια Ελλάδα με φωνή στην Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι ώρα να συνδέσουμε κάθε σύμβαση εξοπλισμών με την αμυντική μας βιομηχανία.

 Είναι ώρα να διεκδικήσουμε μια άλλη Ευρώπη, με κοινή πολιτική άμυνας, με στήριξη της ανάπτυξης και των κοινωνιών της, που δίνει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.

11. Να τονίσω τέλος ότι για μας δεν είναι νοητή καμία διάκριση, για οποιοδήποτε λόγο. Αρχή μας είναι, μια συμπεριληπτική κοινωνία, απέναντι στην ομοφοβία, το ρατσισμό, το σεξισμό, τη μισαλλοδοξία.

Με τολμηρές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία. 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι

Φίλες και φίλοι,

Χρόνια τώρα δοκιμαστήκαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες,

Όταν ο λαϊκισμός και το κατεστημένο περίμεναν τη διάλυση μας. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μεγάλες αλλαγές στην χώρα και πρότεινε λύσεις, και όταν κάποιοι τον χλεύαζαν. Τώρα μας συνιστούν να επευφημούμε τον Ντράγκι, που λέει κάτι ανάλογο, 15 χρόνια μετά. Αντέξαμε γιατί έχουμε βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Αντέξαμε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, χωρίς την οποία δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, αλλά και  με το Νίκο Ανδρουλάκη.

Αλλά τώρα ο κύκλος αυτός, ο κύκλος της επιβίωσης έκλεισε.

Τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης.

Με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει ανάστημα.

Με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται και πάλι πλειοψηφικό στην κοινωνία, έτοιμο για να κυβερνήσει τον τόπο.

Όχι για τις καρέκλες της εξουσίας αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας.

Οραματίζομαι ένα Κίνημα που πάνω απ’ όλα ξαναβρίσκει την ψυχή του.

Ένα κόμμα συμμετοχικό, θεσμικό, με όργανα που αποφασίζουν  και όχι ένα κόμμα που διοικούν οι παρέες.

Ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει, μαθαίνει συνδιαλέγεται με την κοινωνία, ανοιχτό στην κοινωνία. Όχι ένα ΠΑΣΟΚ κλειστό, φοβικό, μακριά από τις νέες κοινωνικές δυνάμεις που αναπτύσσονται και που υπάρχει μόνο ως ανάμνηση του ένδοξου παρελθόντος.


Ένα ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει και πάλι πόλος έλξης των καλύτερων μυαλών της νέας γενιάς. Με καθαρές θέσεις. 

Οραματίζομαι Ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό,  με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις,  και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα. Για να χαράξουμε μαζί με τους πολίτες τον δρόμο για την διακυβέρνηση της χώρας, με ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Ένα ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί  κοινωνικά μέτωπα απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που όπως μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν πρέπει να ξεχνά ούτε μια στιγμή ότι αποτελεί το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της Δεξιάς.

Πιστεύω σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό που εφαρμόζω στην Αθήνα και θα εφαρμόσω και στο κόμμα μας. Χωρίς μεσσίες και σωτήρες. Ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αποκεντρώνει, πιστεύει βαθιά στην συλλογική δουλειά και ευθύνη.

Γεμίζει περηφάνεια, εμπνέει αυτοπεποίθηση. Ένα μοντέλο που αποδεικνύει στην πράξη ότι από τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, δεν περισσεύει απολύτως κανείς.

Και εγώ ξεκινάω σε αυτό από τους συνυποψηφίους μου σε αυτές τις εκλογές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

θα διπλασιάσετε τα ποσοστά μας;

Αυτά τα ρωτούν όσοι αρκούνται στην πρόοδο με το σταγονόμετρο. Όσοι επαναπαύονται στις δάφνες ενός μικρού διψήφιου ποσοστού, της πρώτης πίστας που πήγε καλά, λες και δεν γνωρίζουν ότι το παιχνίδι έχει πολλές ακόμη πίστες μέχρι τη νίκη. Όχι, μαγικό ραβδί δεν υπάρχει.

Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν  εκατομμύρια πολίτες, που προτίμησαν να κάτσουν σπίτι τους. Που δεν είχαν κίνητρο να πάνε στην κάλπη. 

Σύντροφοι και συντρόφισσες, 


Ενώνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, όπως το κάναμε και στην Αθήνα.

Για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το νικηφόρο ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής.
Με ξεκάθαρη προοδευτική ταυτότητα και πολιτική αυτονομία. Με συγκρούσεις, με ρίξεις, με τομές, με γωνίες, χωρίς συμβιβασμούς και στρογγυλέματα.

Για να νικήσουμε το σύστημα και πάλι. Αυτή τη φορά για τη Χώρα. 

Και σε όσους ρωτάνε κακόπιστα πως,  απαντώ καθαρά: Όχι δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλύνουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα.

Για να το πετύχουμε προτείνω αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο  για το μέλλον της παράταξης, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, μέσα στην κοινωνία, ξανά από τα κάτω, κίνημα και πάλι.

Αυτοοργάνωση πολιτική και προγραμματική, που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καταλήγοντας σε ένα Συνέδριο,  όπου καλούμε όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν ισότιμα και να καταθέσουν την πρόταση τους για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Νίκης και της Αλλαγής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δίνω αυτή τη μάχη με ευθύνη, ενότητα, αξιοπρέπεια.

Παρά τις πρωτοφανείς, καθημερινές και χυδαίες επιθέσεις που δέχομαι εγώ και οι συνεργάτες μου.

Δεν φοβόμαστε το Μέγαρο Μαξίμου, 

τα trolls, τους πληρωμένους  δημοσιογράφους.

Κατανοώ ότι η Νέα Δημοκρατία αγωνιά και τους απαντώ. Καλά κάνετε και αγωνιάτε. 

Όσο μας χτυπούν, τόσο θα δυναμώνουμε.

Γιατί ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

Δεν θα ακολουθήσω αυτή την πρακτική.

Υπηρετώ χρόνια το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια, με όλες μου τις δυνάμεις, τόσο ως απλός στρατιώτης όσο και από θέσεις ευθύνης. 

Υπηρέτησα τον Τομέα Ενέργειας, ως Γραμματέας για 6 περίπου χρόνια. Δεν άφησα ποτέ το ΠΑΣΟΚ.  

Υπάρχουν αξίες και αρχές σε αυτό το κόμμα, που δείχνουν το δρόμο, που φωτίζουν τη ελπίδα. Αυτές υπηρετώ. 


Συντρόφισσες και σύντροφοι,


Θέλουμε ο ούριος άνεμος που έρχεται από κάθε γωνιά της χώρας, να ανοίξει τα πανιά στο πλοίο της αλλαγής.
Ένα καινούργιο ταξίδι αρχίζει στις 6 Οκτώβρη .

Θα είμαστε όλοι εκεί.
Οκτώβρης ήταν το 1981, που ανέπνευσε επιτέλους ο λαός!

Οκτώβρης, ήταν πέρυσι το 2023, όταν κάναμε την ανατροπή στην Αθήνα,

Αυτός ο Οκτώβρης ας γίνει η αφετηρία της νέας Αλλαγής.

Πάμε. 

Ενώνοντας δυνάμεις. Όλοι μαζί, όλες οι γενιές.

Πάμε δυνατά!

Πάμε ενωτικά !

Πάμε Τώρα!

Καλό μας αγώνα"

Ειδήσεις σήμερα:

My Style Rocks: Ποιες είναι οι 8 fashionistas που μπαίνουν την πρώτη διαγωνιστική εβδομάδα

Δένδιας: Αλλαγές στην εφεδρεία με την «Ατζέντα 2030»

Θεσσαλονίκη: 23χρονος κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες, έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr