Μεταναστευτικό: Μέτωπο της Ελλάδας με τις χώρες πρώτης υποδοχής

Αποφασισμένος να θέσει τις μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης - Σήμερα στο Βερολίνο ο Παναγιωτόπουλος - Θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του - Ξεκίνησαν τα πιο αυστηρά μέτρα στα σύνορα της Γερμανίας

Με τη Γερμανία να έχει πάθει πολιτικό βέρτιγκο μετά την άνοδο της ακροδεξιάς AfD και να αλλάζει άρδην και μονομερώς μεταναστευτική πολιτική από σήμερα, στην Αθήνα λαμβάνουν θέση άμυνας απέναντι στους τακτικισμούς του Βερολίνου που μετά από χρόνια κουλτούρας υποδοχής αίφνης περνά στη λογική των σκληρών ελέγχων στα σύνορα. Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι αντιληπτός ο λόγος της γερμανικής στροφής, όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εξυπηρετήσει τη γερμανική κυβέρνηση μετατρέποντας το δικό της πρόβλημα σε ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που οχυρώνονται έναντι της απόφασης του Βερολίνου. Και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν η μετανάστευση δεν συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα το θέσει μετ’ επιτάσεως. «Μόλις πριν από λίγους μήνες ψηφίσαμε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, όπου έχουμε προβλέψεις για αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και εν γένει για αυστηρή και δίκαιη πολιτική», αναφέρει κυβερνητική πηγή θυμίζοντας ότι τότε είχε υπάρξει ένας δύσκολος συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.

Διαβουλεύσεις

Οι επαφές με άξονα το Μεταναστευτικό, πάντως, θα είναι πυκνές ούτως ή άλλως. Σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρίσκεται στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας και Μετανάστευσης και θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Μπερντ Κρόσερ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης, με τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό να είναι το κεντρικό θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών MED9 στην Πάφο στις 11 Oκτωβρίου. Στο καλεντάρι του κ. Μητσοτάκη, επίσης, είναι η Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 14 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα βρεθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή κάποια απτή πρωτοβουλία, όπως έκανε με τις επιστολές για την κοινή άμυνα, τους ελέγχους στις πολυεθνικές και εσχάτως τις στρεβλώσεις της αγοράς τιμολόγησης του ρεύματος, είναι σε επαφή με σειρά ομολόγων του. Την προηγούμενη Τετάρτη συνάντησε τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη, με το ραντεβού να έχει κλειστεί από τον Αύγουστο.

Επίσης, έχει συνομιλήσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Νέα Υόρκη, καθώς αμφότεροι βραβεύονται σε δείπνο που παραθέτει το Atlantic Council. Αυτό που σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι έως τώρα οι μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας γίνονται δεκτές ως τέτοιες από την πλειονότητα των χωρών που αντιδρούν στο σενάριο ξηλώματος της Συνθήκης Σένγκεν.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Γερμανία επιχειρεί αυτή τη στιγμή να υπεραπλουστεύσει μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση στα σύνορά της, την οποία μάλιστα επιτείνει το γεγονός ότι από την εποχή της Ανγκελα Μέρκελ παρέχει υψηλά επιδόματα και δελεαστικές κοινωνικές παροχές σε αιτούντες άσυλο, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη δεν θέλει να μείνει στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, αλλά προσπαθεί να φτάσει στη Γερμανία. Διόλου τυχαία, ο κ. Μητσοτάκης είπε τόσο από τη Βιέννη όσο και σε συνέντευξή του στο Talk Radio 98,9 ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει τις ίδιες κοινωνικές παροχές σε μετανάστες και σε Ελληνες πολίτες.

Απελάσεις

Από την άλλη, οι έλεγχοι που εισάγει η Γερμανία από σήμερα δεν λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Φέρ’ ειπείν, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, είναι δύσκολο η χώρα να περιορίσει την κίνηση αιτούντων άσυλο που έχουν χαρτιά για προσωρινή μετακίνηση 90 ημερών εντός Ε.Ε. Επίσης, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Γερμανία δεν μπορεί να απελάσει αδιακρίτως μετανάστες προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά πρέπει να απελάσει συγκεκριμένους μετανάστες που τους έχει εντοπίσει να μπαίνουν, π.χ., μέσω Ελλάδας. Ωστόσο, το πρόβλημα της Γερμανίας εν πολλοίς είναι ότι δεν τους εντοπίζει. Τέλος, τα γερμανικά δικαστήρια έχουν αρκετές φορές μπλοκάρει απελάσεις προς χώρες όπως η Ελλάδα, θεωρώντας ότι παρέχουν υποδεέστερες κοινωνικές παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι το μονομερές ξήλωμα της Συνθήκης Σένγκεν, μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρώπης, δεν είναι προς συζήτηση. Στην Αθήνα παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις βλέποντας μια ευρύτερη πολιτική στροφή στην Ευρώπη.

«Αυτό δεν μας προβληματίζει, διότι από νωρίς έχουμε κάνει σαφείς τις θέσεις μας, όταν άλλοι μας έλεγαν για pushbacks», έλεγε στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητική πηγή. Και προσέθετε ότι διόλου τυχαία ο κ. Μητσοτάκης από την Αυστρία δεν επανέφερε τη συζήτηση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του φράχτη του Εβρου, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Ειδήσεις σήμερα

Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που συνελήφθη για την νέα απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Αδιανόητες καταστροφές στην Ευρώπη: Κάτω από το νερό βυθίστηκε πόλη στην Τσεχία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πολωνία

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ παρέμειναν στην κορυφή, στο -5 ο Παναθηναϊκός - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr