Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη στον Έβρο διεκδικεί η Αθήνα - Τι συζήτησε ο Παναγιωτόπουλος στο Βερολίνο

Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη στον Έβρο διεκδικεί η Αθήνα - Τι συζήτησε ο Παναγιωτόπουλος στο Βερολίνο

Ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών ότι δεν νοούνται ad hoc λογικές στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προέχει η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Migration-Europe
Με την απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει τροχιοδεικτικούς ελέγχους στα χερσαία της σύνορα να μετρά ήδη ένα 24ωρο, στην Αθήνα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Και αυτό γιατί το μέτρο μοιάζει ήδη λιγότερο «αποτελεσματικό» από όσο είχε περιγραφεί εξ αρχής, με δεδομένη την προσπάθεια του Καγκελαρίου Σολτς να ισορροπήσει μεταξύ του μηνύματος σκλήρυνσης της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση από χθες έχει στείλει με σαφήνεια το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει «σάκος του μποξ», όπως το έθεσε ο Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1), ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογο του κ. Σεζουρνέ, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών.

Το πρώτο τετ-α-τετ με Γερμανό αξιωματούχο, όμως, το είχε χθες το βράδυ στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη συνάντησε για πάνω από δύο ώρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Μπερντ Κρέσερ.

Με αφορμή τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση που διοργανώνει σήμερα η Γερμανία υπό την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι άκουσαν από γερμανικής μεριάς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για «ξήλωμα» της ζώνης Σένγκεν, αλλά για ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι πλέον προορισμός. Μάλιστα, για πρώτη φορά φάνηκε η Γερμανία να αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά εξ ορισμού πολιτικό, με συνέπειες που παραπέμπουν σε ντόμινο, αν δεν ελεγχθεί.

Κλείσιμο
Το κλίμα, παρά τις ρητορικές εξάρσεις των τελευταίων ημερών, ήταν μάλλον καλό, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να κομίζει το μήνυμα ότι δεν νοούνται ad hoc λογικές στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προέχει η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που «κλείδωσε» μόλις προ ολίγων μηνών, με τον συμβιβασμό της Γερμανίας με την Ιταλία.

Ομοίως και η Ιταλία κινείται στη λογική της σκλήρυνσης της στάσης της, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι να εξηγεί χθες κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ ότι ποντάρει πολλά στην επεξεργασία αιτημάτων ασύλου σε δομή της Αλβανίας, εκτός ιταλικής επικράτειας. Σημειωτέον, η κυρία Μελόνι και ο κ. Μητσοτάκης θα συμπέσουν την άλλη εβδομάδα, σε εκδήλωση του Atlantic Council στη Νέα Υόρκη.

Ο φράχτης και τα ταχύπλοα

Ο συναγερμός για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, πάντως, είναι πάγιος και διαρκής. Χθες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στον Έβρο, όπου απομένει περίπου ένα χιλιόμετρο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει επέκταση κατά 35 χιλιόμετρα του φράχτη. Απομένουν κάτι παραπάνω από 100 χιλιόμετρα, με την κυβέρνηση να λέει ότι είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης από τη Βιέννη επανέφερε το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Από την άλλη, εφόσον η Ευρώπη συνεχίσει στη λογική ότι δεν χρηματοδοτεί εργαλεία αποτροπής, η χώρα μας έχει τους πόρους για να αποπερατώσει το έργο με ίδιες δυνάμεις.

Πέραν του Έβρου, πάντως, οι συναγερμός είναι διαρκής και στα θαλάσσια σύνορα, όπου όλο το προηγούμενο διάστημα οι ροές είναι αυξημένες. Παρά το ότι αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αυτές τις μέρες ένα «φρενάρισμα» σε σχέση με τις περυσινές, εξαιρετικά μεγάλες ροές, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει. Οι διακινητές έχουν επιστρατεύσει ταχύπλοα και στοχεύουν πλέον νησιά χωρίς προσφυγικές δομές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, αλλά και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Σύμη.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το Λιμενικό κάνει ενεργητική αποτροπή, με έμφαση στις νέες ρότες, ενώ αξιοποιούνται όλες οι πληροφορίες από τα δίκτυα της ΕΥΠ, σε συνεργασία με τους Τούρκους. Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την άλλη εβδομάδα, μιας και αρμοδίως επισημαίνεται η ανάγκη της ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στα παράλια της γείτονος το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα

«Καλούνε κόσμο στη ΓΑΔΑ, να είμαστε προσεκτικοί» - Όλοι οι διάλογοι του κυκλώματος που έστησε την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Ανατροπή με την πρώτη αποχώρηση στο Survivor: Η Εκατερίνα έφυγε για να... μείνει - Δείτε βίντεο

Η ΑΕΚ έφτασε σε προφορική συμφωνία με τον Μαρσιάλ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης