Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας

«Είναι δεδομένο ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ ο οποίος χαρακτήρισε ακραίο στοιχείο τον Νίκο Δένδια και τον αποκάλεσε προβοκάτορα επειδή ο υπουργός Άμυνας μετέβη στο Καστελόριζο, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ως εξής: «Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε πάγιες θέσεις. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα για το αν θα μπορούσε να βρεθεί στο Καστελόριζο μέλος της κυβέρνησης, ο υπουργός άμυνας. Είναι δεδομένο ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, ούτε να διαπραγματευτεί να συζητήσει αυτά που λέμε "κόκκινες" γραμμές. Μη μπερδεύουμε το διάλογο με την αφέλεια, μην ταυτίζουμε το διάλογο με τη συμφωνία».

Σχετικά με δηλώσεις των κ.κ Πλεύρη και Μαρκόπουλου ότι για το 84% των διαρρήξεων ευθύνονται ρομά, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκλιμακώσει την εγκληματικότητα ενισχύοντας την αστυνομία και δίνοντας «εργαλεία» στη δικαιοσύνη ώστε να κλείσει παραθυράκια που ήταν ανοιχτά και έδιναν τη δυνατότητα σε εικονικές ποινές και πρόωρες αποφυλακίσεις. «Η νομοθεσία είναι ίδια για όλους τους Έλληνες πολίτες και για τους αλλοδαπούς που διαπράττουν αδικήματα στη χώρα μας. Σίγουρα υπάρχουν επιμέρους στατιστικά στοιχεία τα οποία μπορεί κανείς να δει. Δεν συνδέουμε ζητήματα μετανάστευσης με ζητήματα εγκληματικότητας. Η καλύτερη πολιτική για τη μείωση της εγκληματικότητας είναι οι νόμοι να γίνονται όλο και πιο δίκαιοι και πιο αυστηροί και να ενισχύονται οι αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε αναφέροντας μία σειρά από παραδείγματα εξιχνίασης κυκλωμάτων.

Ερωτηθείς αν ισχύουν αυτά τα στοιχεία για τους ρομά, απάντησε πως δεν γνωρίζει αν αυτό το νούμερο ισχύει στην ακρίβειά του και επανέλαβε πως οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους. Είπε επίσης ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που διατυπώνουν συγκεκριμένα παράπονα για εστίες παραβατικότητα και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει φοβούμενες το πολιτικό κόστος να κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια.

Σε ό,τι αφορά πρόσφατο δημοσίευμα περί κυκλώματος πλαστογράφησης ποινικών μητρώων, επανέλαβε ότι η δικαιοσύνη οφείλει να ερευνά κάθε καταγγελία και δεν έχει να πει κάτι περισσότερο.

Ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε για τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι το 6,8% του πληθυσμού αντιμετώπισε το 2023 ζήτημα υλικής και κοινωνικής στέρησης λόγω της ακρίβειας.

«Άλλη μια φορά παρουσιάζονται κάποιες έρευνες όχι όμως πλήρως. Παρουσιάζεται μια πραγματικότητα ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει αλλά όχι τι έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Η μισή αλήθεια λέει ότι έχουμε δύο χώρες κάτω από εμάς. Η άλλη μισή λέει ότι το 2019 σε σχέση με το 2023 αυτός ο δείκτης έχει αυξηθεί 0,1% στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 2,3% και είμαστε η 4η χώρα με τον καλύτερο ρυθμό βελτίωσης. Αντιστοίχως ίδια είναι η εικόνα την τελευταία χρονιά. Πράγματι είναι ένας δείκτης που λέει ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα αλλά δεν είναι ότι δεν έχουμε διανύσει απόσταση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες κοπής των δέντρων σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να είχαμε πριν λίγες ημέρες μια ακόμη σιδηροδρομική τραγωδία, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο υπουργός υποδομών και μεταφορών θα κάνει αναλυτική ενημέρωση προς τα κόμματα και τους πολίτες στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής για να δοθούν όλες οι απαντήσεις.

Για τη συνεδρίαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένω και να υπάρχει και εμπλοκή και άλλου στελέχους της ΝΔ ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις λεπτομέρειες για τα πρόσωπα μέσω των οποίων έγινε η διαδικασία» και πως «οφείλει η αρχή να βγάλει κάποια στιγμή πόρισμα». Πρόσθεσε πως «ό,τι έχουμε πει ισχύει στο ακέραιο» ενώ για τον κ. Κορομηλά ανέφερε πως από όσο γνωρίζει είναι μέλος της ΝΔ και πως είναι δουλειά της αρμόδιας αρχής να ερευνήσει την ευθύνη προσώπων.

«Είχαμε μιλήσει για την υποκρισία κάποιων. Βλέπουμε αφωνία σε άλλες περιπτώσεις. Όταν υπάρχει καταγγελία οφείλει η αρμόδια αρχή να την εξετάζει. Έχουν πάρει το φως της δημοσιότητας και άλλες περιπτώσεις που ερευνά η αρχή αλλά η κυβέρνηση δεν είναι για να βγάζει ανακοίνωση στην είδηση μιας έρευνας. Τονίζω σε πολιτικό επίπεδο την υποκρισία η οποία δυστυχώς διέπει συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και τους χαρακτηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», συμπλήρωσε.

Για τον Χάρη Δούκα ο οποίος κατηγόρησε σχετικά τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και πρόσθεσε πως «η αρχή οφείλει να ερευνήσει την υπόθεση».

Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ που ως εργοδότης δεν πληρώνει τους εργαζόμενους σε έντυπά του, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων και πως δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ούτε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως «δεν έχουμε δουλειά με τα εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων».

Ειδήσεις σήμερα

Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Πυρκαγιές σε 20 περιοχές της Πορτογαλίας, 17 νεκροί από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Διαμπερές τραύμα στο κρανίο έχει ο 69χρονος που χτυπήθηκε με ψαροντούφεκο από τον γιο του στο Βόλο

Ομολόγησε ο Ντομινίκ Πελικό: Παραδέχομαι τις κατηγορίες, είμαι βιαστής όπως όλοι οι άλλοι σε αυτήν την αίθουσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr