Δήμας: Η κύρωση της Σύμβασης αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ιαπωνίας

Δήμας: Η κύρωση της Σύμβασης αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ιαπωνίας

Τόνισε πως οι βραχυχρόνιοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που τίθενται μέσω της Σύμβασης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί και κρίσιμοι για την εδραίωση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, καθώς και για τη συνεχή ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού κλίματος και περιβάλλοντος για την Ελλάδα

tainies-Xristos-Dimas
Για μια σύμβαση με αμοιβαία οικονομικά, φορολογικά, αναπτυξιακά και επενδυτικά οφέλη, που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την εισήγησή του, τόνισε πως οι βραχυχρόνιοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που τίθενται μέσω της Σύμβασης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί και κρίσιμοι για την εδραίωση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, καθώς και για τη συνεχή ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού κλίματος και περιβάλλοντος για την Ελλάδα.

Το φαινόμενο της διπλής φορολογίας υφίσταται όταν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης που αποκτά ο κάτοικος ενός κράτους, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, φορολογείται τόσο στο κράτος της κατοικίας ή της έδρας του, όσο και στο αλλοδαπό κράτος πηγής του. Επιπλέον υφίσταται ακόμη και όταν οι φορολογικές αρχές περισσοτέρων του ενός κρατών συμπεριλαμβάνουν στη φορολογητέα ύλη το ίδιο εισόδημα, της ίδιας χρονικής περιόδου. Η μη αποτελεσματική αποφυγή της διπλής φορολογίας συνιστά εμπόδιο στις διεθνείς οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις, ειδικότερα στην ανταλλαγή των αγαθών και των υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων και των προσώπων.

Η Σύμβαση στοχεύει ουσιαστικά στην ενθάρρυνση της αποτελεσματικότητας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Ιαπωνία, μέσω της βελτίωσης της ασφάλειας για τους φορολογουμένους όσον αφορά τις διεθνείς συναλλαγές τους, είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε:

Κλείσιμο
Η φορολογική σταθερότητα αποτελεί πάντοτε σημαντικό πλεονέκτημα για τους κατοίκους καθενός από τα συμβαλλόμενα κράτη, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στο άλλο κράτος και, η ενθάρρυνση της αποτελεσματικότητας των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, συνεπάγεται και μακροπρόθεσμα οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Δήμας ανέφερε επίσης: «Η φιλία και η συνεργασία μας με την Ιαπωνία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς δύο χώρες, παρά τη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, όπως είναι η οικονομία, οι νέες τεχνολογίες, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Για να εμβαθύνουμε και να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τη στρατηγική μας σχέση, κυρώσαμε σήμερα τη Σύμβαση που ρυθμίζει κρίσιμα νομικά, φορολογικά και άλλα σχετικά ζητήματα. Ο στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις χώρες μας σε μια σχέση που να έχει αμοιβαίο αναπτυξιακό, επενδυτικό και οικονομικό όφελος».

Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, «όχι» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα.



Ειδήσεις σήμερα

Ξεκινά το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» με voucher 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Απόστολος Γκλέτσος στην «Πρώτη Λέξη»: Αν ήμουν εκεί όταν ο Κασσελάκης μίλησε για κουκούλες, δεν θα την έβγαζε καθαρή

Στη ρωγμή του χρόνου τα σπίτια μεγάλων λογοτεχνών - Ποιος θα τα σώσει;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης