ΠΑΣΟΚ: Πώς διαβάζουν οι 6 υποψήφιοι την επόμενη ημέρα του debate

Οι στοιχηματικές εταιρείες εξακολουθούν να δίνουν ντέρμπι μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, ενώ μετά την τηλεμαχία φαίνεται ότι ο Παύλος Γερουλάνος ανεβάζει στροφές

debate-mak2
Στο ρυθμό των περιοδειών ανά την Ελλάδα επιστρέφουν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, μετά από τον κρίσιμο «σταθμό» της τηλεμαχίας, απ’ όπου ακόμη συνεχίζουν να ανακαλύπτουν κέρδη και ζημίες.

Ελάχιστες ώρες μετά από την πρώτη και τελευταία τηλεμαχία προς τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, οι κυρίες και οι κύριοι που διεκδικούν την ηγεσία επιχειρούν δια των επιτελείων τους να αναλύσουν τα νέα δεδομένα και να διορθώσουν εγκαίρως τα λάθη τους. Επικρατεί και στα έξι επιτελεία συναγερμός-ακόμη και σε αυτά που εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το αποτύπωμα που άφησαν με την παρουσία τους στο ντιμπέιτ οι δικοί τους υποψήφιοι.

Η αλήθεια είναι ότι τα προγνωστικά τους δεν συνοδεύονται απαραίτητα με ασφαλείς προβλέψεις για την επίδραση του debate στην πορεία προς τον στόχο του κάθε υποψηφίου, ωστόσο έμπειρα στελέχη έχουν κάνει το πρώτο σκανάρισμα και αρχίζουν να βάζουν «στοιχήματα» για το αποτέλεσμα της κάλπης που θα στηθεί πανελλαδικά στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου. Δεν αποκλείουν «ανατροπές» στην τελική ευθεία, τόσο για το δίδυμο που θα περάσει στο δεύτερο γύρο, όσο και για την σειρά κατάταξης των έξι υποψηφίων που συμμετέχουν στην πράσινη κούρσα. Οι στοιχηματικές εταιρείες εξακολουθούν να δίνουν ντέρμπι μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, ενώ μετά την τηλεμαχία φαίνεται ότι ο Παύλος Γερουλάνος ανεβάζει στροφές, περνά στην τρίτη θέση και αφήνει πίσω του την Άννα Διαμαντοπούλου. Οι, δε, δημοσκοπικές εταιρείες ερευνούν τις τάσεις στην τελική ευθεία και εξακολουθούν να περιγράφουν τα πιθανά σενάρια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά, μέσω των συνεργατών του, ότι η στρατηγική του κέρδισε κι ότι κατάφερε στην τηλεμαχία να αποδείξει πολιτική και προγραμματική υπεροπλία έναντι των αντιπάλων του. Εμφανίστηκε -λένε- διαβασμένος, δεν έκανε λάθη, απάντησε με σαφήνεια στις ερωτήσεις και έδειξε ότι κερδίζοντας και αυτήν την εκλογική μάχη το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει τα αναγκαία άλματα για να διεκδικήσει την επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά. Συνεργάτης του στέκεται στη φράση με την οποία απευθύνθηκε στον κ. Δούκα λέγοντας ότι «δεν είναι Μιτεράν και ευτυχώς δεν είναι Ερντογάν», υποστηρίζοντας ότι εν τέλει θα κρίνει ο κόσμος αν ο Δήμαρχος Αθηναίων σωστά έπραξε και αποφάσισε να κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές, όντας ελάχιστους μήνες στην πλατεία Κοτζιά.



Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί την εκλογή Δούκα στον Δήμο Αθηναίων ως το αποτέλεσμα της επιχείρησης ανανέωσης που προώθησε στο κόμμα και εν όψει των περσινών αυτοδιοικητικών εκλογών «Ενώ υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τον δήμο της Αθήνας, επέλεξα τον κ. Δούκα βάσει αυτού του σχεδίου» επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης εξαπολύοντας πυρά και προς τον Παύλο Γερουλάνο που τον κατηγόρησε ότι δεν έκανε δεκτή την πρότασή τουγια το δανειολόγιο.

«Όταν ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας λέει ότι έχει πρόγραμμα και μια συγκεκριμένη πρόταση για το δανειολόγιο και δεν γνωρίζει ότι αυτή η θέση, που προστατεύει τους δανειολήπτες, είναι ήδη καταγεγραμμένη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ , το θεωρώ λίγο παράλογο» παρατήρησε για την παρέμβαση που του έκανε ο Παύλος Γερουλάνος σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια στην τηλεμαχία στη δημόσια τηλεόραση. Όσον αφορά δε, στον διάλογο που είχε ο κ. Γερουλάνος με την Άννα Διαμαντοπούλου στο debate για την παρουσία καθενός στο ΠΑΣΟΚ ο νυν αρχηγός σημείωσε ότι: Καταλαβαίνω τους σχολιασμούς και για τα διαλείμματα στην παρουσία, αλλά και για την καθυστέρηση ένταξης στον χώρο μας».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4erfq6gk8h5)


Στελέχη με κριτική διάθεση απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη υπογραμμίζουν πάντως ότι αποφεύγει την ειλικρινή αυτοκριτική και ότι με την παρουσία του στο debate δεν αναφέρθηκε με πειστικό τρόπο για το πως θα μπορέσει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει για τις ευρωεκλογές, αφού έχασε τον διακηρυγμένο στόχο για τη δεύτερη θέση. Και προσθέτουν ότι η προσφυγή στις κάλπες προήλθε ως απόφαση του ίδιου μετά από την θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες άσκησαν σκληρή κριτική στην ηγεσία για τις επιλογές της και τη λειτουργία του κόμματος.

Άνθρωποι από το επιτελείο του Χάρη Δούκα, σε αντίθεση με όσους ισχυρίζονται ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στην «εικόνα» του στην τηλεμαχία, υποστηρίζουν ότι ο υποψήφιος αρχηγός απέφυγε αναφορές που θα έπλητταν την ενότητα του κόμματος κι ότι παρουσίασε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, που απαντούν στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Σχολιάζοντας ο ίδιος τους χαρακτηρισμούς στο debate από τον κ. Ανδρουλάκη περί ευνοούμενου, είπε μιλώντας στον real fm ότι: «Να θυμίσω ότι ήμουν Γραμματέας του τομέα ενέργειας επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, στα πιο δύσκολα και κάναμε πολλή δουλειά. Και συνέχισα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, και παλέψαμε μέσα στον ενεργειακό πόλεμο». Για την υποψηφιότητά του στην Αθήνα επεσήμανε ότι: «Στις συσκέψεις, έλεγαν “πώς θα του το πούμε και θα είναι τρελός για να το δεχτεί”. Και όμως το δέχτηκα, γιατί είμαι πάντα στρατιώτης και βγαίνω πάντα στην πρώτη γραμμή. Στις 3 Αυγούστου ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, και τέλος Αυγούστου έπρεπε να παρουσιάσω τα ψηφοδέλτια. Και το λέω αυτό διότι τότε, πάρα πολύ κρύβονταν και έλεγαν πως είναι μία πολιτική αυτοκτονία. Και το λέω αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό, σε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατικής παράταξης, μια μεγάλη ρωγμή στο σύστημα, να μη τη θολώνουμε και να μη θολώνουμε με το μήνυμά της, που ήταν ένα μήνυμα ελπίδας».

Απαντώντας στις χθεσινές αιχμές της κυρίας Διαμαντοπούλου για τις συμμαχίες και τις θέσεις στο δήμο της Αθήνας, τόνισε: «Να πούμε, καταρχάς, ότι ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ και ίσως μπερδεύεται η κ. Διαμαντοπούλου, γιατί είχε φύγει 10 χρόνια και είχε κάνει και άλλες πολιτικές κινήσεις. Θυμάστε και εσείς την “Ωρα Αποφάσεων”, με τον κ. Φλωρίδη και τον κ. Ραγκούση».



Η Άννα Διαμαντοπούλου εξακολουθεί να πιστεύει ότι το διακύβευμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ συνδέεται με την ανάδειξη ηγεσίας με πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Το είπε και το επανέλαβε δυο φορές στο debate, το υπογραμμίζει ανά την Ελλάδα, στις κατ’ ιδίαν επαφές της με τον κόσμο. Η υποψήφια αρχηγός μίλησε συγκεκριμένα στο πλαίσιο της τηλεμαχίας για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, καθώς και για το σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί. Δέχθηκε πυρά για την απουσία της από τα κομματικά δρώμενα για πολλά έτη και απάντησε λέγοντας ότι υπάρχει ζωή και εκτός κομματικών ορίων αλλά και ότι η ίδια δεν έφυγε ποτέ από την σοσιαλδημοκρατική παράταξη. Χθες το βράδυ η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε σε μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου παραβρέθηκαν στελέχη της περιοχής.

Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει την πλήρη ικανοποίησή του- μέσω συνεργατών του- για την παρουσίαση των θέσεών του στο debate και για το ότι απέφυγε να μπει σε αχρείαστες «κοκορομαχίες». Οι άσπονδοι φίλοι του διαπιστώνουν ότι ήταν τουλάχιστον άστοχες οι δηλώσεις του σχετικά με το αποτέλεσμα μιας απόφασης για την προσφυγή στη Χάγη, επαναλαμβάνουν ότι δεν γνώριζε ότι τα περί δανειολογίου συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κι ότι έπεσαν στο «κενό» τουλάχιστον ως «δυσανάγνωστες» οι προτάσεις του για την λειτουργία των Επιτροπών στη βουλή. Ο κ. Γερουλάνος ωστόσο εκτιμάται ότι με την παρουσία του στην τηλεμαχία κατάφερε να προσεγγίσει ευρύτερα κοινά, από τα οποία αναμένει τη στήριξή τους στην εσωκομματική κάλπη.

Στο επιτελείο της Νάντιας Γιαννακοπούλου βλέπουν διεύρυνση της δυναμικής της, διαπιστώνοντας ότι τα πυρά εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνά ότι είχαν βάση κι ότι αν εκείνη δεν συνέβαλε στο να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία δεν θα είχε δημιουργηθεί το πεδίο για την αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αντίπαλοί της υποστηρίζουν ότι έδειξε «εμμονή», συνεχίζοντας το σφυροκόπημα εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη με τις απαντήσεις της στις περισσότερες από τις έξι θεματικές ενότητες.

Ο Μιχάλης Κατρίνης από την άλλη έδωσε έμφαση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εμφανίστηκε ως ο εκφραστής του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» και προσπάθησε να «μπετονάρει» το κοινό στο οποίο απευθύνεται με αφετηρία την εκλογική του περιφέρεια και τη Δυτική Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Με εγκεφαλική αιμορραγία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ η Μαρινέλλα - Πολύ σοβαρή η κατάστασή της, το ιατρικό ανακοινωθέν

Βίντεο: Drone «συνέλαβε» Ρώσο στρατιώτη αφού οι χειριστές του χάρισαν τη ζωή

Τρικάκια και συνθήματα αναρχικών για την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου επειδή εναντιώθηκε «σε θέσεις συνδικαλιστών φοιτητών»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης