ΠΑΣΟΚ: Ανεβαίνει το θερμόμετρο - Τα γκάλοπ βάζουν στο παιχνίδι Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο

Μάχη σε ανοιχτό παιχνίδι για τέσσερις η εκλογή αρχηγού - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο προεκλογικό ΠΑΣΟΚ, όπου η κόντρα Νίκου Ανδρουλάκη - Χάρη Δούκα παράγει αντιπαραθέσεις σε «πολεμικό» κλίμα.

Στην τελική ευθεία πλέον, προς τις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας, οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί διατηρούν το νήμα της μεταξύ τους έντασης, που καταγράφηκε στο debate και επιλέγουν τη σύγκρουση, με το βλέμμα καταρχάς στον πρώτο γύρο της επόμενης Κυριακής. Οι ήπιοι τόνοι είναι παρελθόν, τουλάχιστον στη Χαριλάου Τρικούπη και στην πλατεία Κοτζιά, ενώ την ίδια στιγμή στα γκάλοπ εκτός από το προβάδισμα Ανδρουλάκη φαίνεται ότι η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος μετατρέπουν τη μάχη σε ανοιχτό παιχνίδι για τέσσερις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επιτελεία και των τεσσάρων ετοιμάζονται για την κρίσιμη μάχη της τελευταίας «διαβολοεβδομάδας» με τη βεβαιότητα ότι η ένταση ενδέχεται να σπάσει το προεκλογικό κοντέρ- ακόμη και αν δεν θέλουν με τίποτα να …θυμίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

“Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ”, είναι η χαρακτηριστική φράση που αξιοποίησε η Άννα Διαμαντοπούλου παρεμβαίνοντας και δίνοντας το δικό της στίγμα στην κόντρα που ξέσπασε χθες μεταξύ Χάρη Δούκα και Νίκου Ανδρουλάκη. Είχε προηγηθεί η δήλωση του υποψήφιου αρχηγού και Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα με την οποία κατήγγειλε ανοιχτά συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη για «ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα». Ο κ. Δούκας με τη δήλωσή του, ζήτησε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να πάρει καθαρή θέση για τις επιθέσεις που δέχεται στο διαδίκτυο. «Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνος», τόνισε ο κ. Δούκας αναφερόμενος στον συνυποψήφιό του Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή, όπως υπογράμμισε, τις εναντίον του επιθέσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων από συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά την πρόσφατη τηλεμαχία. Ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή τη ρητορική της δεξιάς και της ακροδεξιάς κι ότι θα συνεχίσει τη μάχη για την προοπτική του κόμματος.



Με τη δήλωσή του ωστόσο έκανε λόγο για «το ποτήρι που ξεχείλισε» για «δηλητήριο που πρέπει να σταματήσει, γιατί υπονομεύει την αναγκαία ενότητα του ΠΑΣΟΚ» και για «αυτούσια αναπαραγωγή της λάσπης που τροφοδοτεί το Μαξίμου σε βάρος μου». Το επιτελείο του κ. Δούκα είχε «κυκλώσει» νωρίτερα επιθετικές αναρτήσεις από «στενούς συνεργάτες» του κ. Ανδρουλάκη, που σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων ακολουθούν τη μέθοδο της δολοφονίας χαρακτήρα. Το επιτελείο Ανδρουλάκη, αμέσως μετά, πέρασε στην αντεπίθεση αρνούμενο την κατηγορία ότι πρόκειται για συνεργάτες του προέδρου και επικαλούμενο την ανάγκη διατήρησης του κλίματος πολιτικού πολιτισμού. Μάλιστα καταλόγισε στον κ. Δούκα προσπάθεια δημιουργία τεχνητής πόλωσης.



«Κανένας στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου. Καλό θα είναι να περιφρουρήσουμε όλοι μας ανεξαιρέτως μια διαδικασία, που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι εξελίσσεται σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Ας μην ψάχνουν κάποιοι σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά το επιτελείο Ανδρουλάκη ενώ στον «χορό» μπήκε στη συνέχεια και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος με τη δήλωσή του τάχθηκε ουσιαστικά κατά της κίνησης Δούκα. Ο κ. Γερουλάνος διαπίστωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο από το debate επειδή αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνομιλούμε, παρά τις διαφωνίες μας, με συντεταγμένο και πολιτισμένο τρόπο» και έδωσε έμφαση στο εξής: «Ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις που δεν αφορούν κανέναν ουδόλως βοηθούν. Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθημα ενότητας από όλους. Στην πράξη. Όχι στα λόγια. Και να σκεφτόμαστε όλες και όλοι ότι τη Δευτέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή, στο ίδιο κόμμα θα είμαστε. Το οφείλουμε στην Παράταξη, το οφείλουμε στην Πατρίδα». Η κυρία Διαμαντοπούλου με τη δική της ολιγόλογη παρέμβαση άνοιξε το πλάνο δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάγκη να μην υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ τις εικόνες σύγκρουσης και ενός απίστευτου αλαλούμ που εκπέμπει επί μήνες η Κουμουνδούρου.

Και ενώ αυξάνονταν οι ώρες της έντασης, χθες το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Ρόδο έβαλε κατά συνυποψηφίων του και ειδικά κατά των κ.κ. Γερουλάνου, Κατρίνη, Δούκα και της κυρίας Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι: «Στον έναν υποψήφιο αρχηγό είχα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης, το σημαντικότερο εργαλείο αντιπολίτευσης. Ο άλλος υποψήφιος ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο τρίτος, με δική μου παρότρυνση, έγινε Δήμαρχος Αθηναίων. Ακόμη και η Άννα Διαμαντοπούλου κλήθηκε στο συνέδριό μας το 2022 σε ειδικό τραπέζι διαλόγου για τη στέγαση». Απευθυνόμενος δε, στη Νάντια Γιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε της γραμμής που κράτησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε όλα τα κρίσιμα σχέδια νόμου που ήρθαν στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι: «Εγώ δεν πήρα μόνος μου απόφαση, όπως ακούω στα πάνελ μέρα-νύχτα, αλλά κράτησα τη θέση του κόμματος. Η προγραμματική θέση για τα ομόφυλα ζευγάρια ή τα πανεπιστήμια δεν είναι δική μου, αλλά του ΠΑΣΟΚ. Ποιος έχει θεσμική συμπεριφορά; Αυτός που σέβεται τις διαχρονικές θέσεις της παράταξης ή αυτός που ξυπνά δυο μέρες πριν το νομοσχέδιο στη Βουλή και βγαίνει στα κανάλια και ζητά να αλλάξουμε θέση;». Άλλο ενδιαφέρον σημείο με φόντο την επομένη των εκλογών ήταν όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε με νόημα ότι «στις 14 Οκτωβρίου παλιές συνήθειες και νοοτροπίες δεν θα υπάρχουν πια, για το καλό της παράταξης». Ο Χάρης Δούκας από τη γενέτειρα του κ. Ανδρουλάκη, από το Ηράκλειο Κρήτης μίλησε για στοχοποίησή του «από το Μαξίμου και όχι μόνο». Κάποιοι -ισχυρίστηκε- μετά από το debate με εμφάνισαν πολιτικά νεκρό. Ο υποψήφιος αρχηγός κατηγόρησε την κυρία Διαμαντοπούλου ότι «έπαθε ξαφνικά έρωτα με το ΠΑΣΟΚ» και επανέλαβε το σύνθημά του ότι «ενώνουμε δυνάμεις για να μπει ξανά το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά. Με προγραμματικό λόγο επιχειρούν εν τω μεταξύ ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου να συνεχίσουν την προεκλογική τους επίθεση, χωρίς πάντως να αφήνουν να πέσει κάτω κάποιο υπονοούμενο ή αιχμή από τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Στα γκάλοπ

Στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι δεύτερο κόμμα με διαφορά μεγαλύτερη του ορίου του στατιστικού λάθους από το ΚΚΕ. Μάλιστα, στην αξιολόγηση καταγράφει 18% θετικές γνώμες - τριπλάσιες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, και 8 μονάδες χαμηλότερα από τη ΝΔ, που έχει 26% θετικές γνώμες. Στο 29% του δείγματος μετρήθηκε επίσης το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι μάλλον ή σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Μetron Analysis, το ενδιαφέρον αυτό είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο του 2021, πριν από τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις εκείνων που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να ενισχύει τη θέση του σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση - είναι πρώτος με 31%, έναντι 24% της Άννας Διαμαντοπούλου, 22% του Χάρη Δούκα και 12% του Παύλου Γερουλάνου στη μέτρηση που ολοκληρώθηκε πριν από την τηλεμαχία. Σε σχέση με την προτίμηση προέδρου του ΠΑΣΟΚ (όρια εκλογικής επιρροής στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) καταγράφονται ακόμη τα εξής: Νίκος Ανδρουλάκης 24%, Άννα Διαμαντοπούλου 23%, Χάρης Δούκας 22%, Παύλος Γερουλάνος 13%, Νάντια Γιαννακοπούλου 4%, Μιχάλης Κατρίνης 3%, Δεν έχω προτίμηση/ΔΑ 11%. Η ίδια δημοσκοπική εταιρεία, η Metron έκανε ειδική μέτρηση σε δείγμα 811 πολιτών την επομένη της τηλεμαχίας - ρωτώντας ποιος ξεχώρισε σε αυτήν, ανεξαρτήτως του αν εκείνοι που απάντησαν προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Σε αυτή τη μέτρηση, πρώτη είναι η Άννα Διαμαντοπούλου μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι την παρακολούθησαν, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης πρωτεύει μεταξύ εκείνων που απλώς άκουσαν για το ντιμπέιτ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι βάσει των αποτελεσμάτων της γενικής έρευνας - πριν από το debate- μόνον ο Παύλος Γερουλάνος μπορεί να ελπίζει στον β' γύρο των εκλογών απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι στοιχηματικές εταιρείες τέλος παραπέμπουν σε ντέρμπι Ανδρουλάκη- Δούκα και δίνουν τις σχεδόν ίδιες αποδόσεις σε Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θέλουμε να λύσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία - Καμία λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Έφυγε με άδεια χέρια από τη Γαλλία ο Ολυμπιακός, ηττήθηκε 2-0 από τη Λιόν - Δείτε τα γκολ

Η Ναόμι Κάμπελ έπαιρνε λεφτά για φιλανθρωπίες και τα «έτρωγε» σε πεντάστερα ξενοδοχεία, σπα και… τσιγάρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr