Μέτρα για βία ανηλίκων: Πιο αυστηρή η τιμωρία για πλημμελή γονική εποπτεία

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μείωση του ηλικιακού ορίου αναμόρφωσης – Αναμορφωτικά μέτρα για εφήβους 12-15

Πιο αυστηρές ποινές, τουλάχιστον ενός έτους, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για το αδίκημα της πλημμελούς γονικής εποπτείας, στο πλαίσιο των μέτρων που συζητήθηκαν για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων.

Πέραν της αυστηρότερης τιμωρίας για τους γονείς, θα υπάρξει σειρά αναμορφωτικών μέτρων για εφήβους 12-15 ετών που παραβατούν. Ωστόσο, δεν πέρασε η εισήγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μείωση του ηλικιακού ορίου αναμόρφωσης από τα 15 στα 14 χρόνια.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να είναι αυτοτελές αδίκημα η οπλοκατοχή, δηλαδή για παράδειγμα να έχει ο ανήλικος μαχαίρι.

«Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας»


Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε εκτενώς για τα θέματα της νεανικής παραβατικότητας και στο πως αυτά θα αντιμετωπιστούν.

«Πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά και οι στοχευμένες αλλαγές προς την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση οπλοκατοχής των νέων και την προφυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη».

«Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές για παραμέληση ανηλίκων. Θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον τα ζητήματα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πώς το bullying αποκτά ψηφιακή διάσταση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης ώστε το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Μέχρι να γίνει αυτό έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στη μεγάλη νέα πρωτοβουλία, όπως είπε που είναι «η ιδέα μιας νέας εφαρμογής Safe Youth, ώστε ένα παιδί να μπορεί να ενημερώνει την αστυνομία, εκτός σχολείου, αν νιώθει ότι κινδυνεύει. Θα είμαστε σε λίγο διάστημα έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη νέα πρωτοβουλία».


Ειδήσεις σήμερα:

Αγωνία για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Νέο μήνυμα 112 για τις περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη

Ισραήλ: Ο στρατός εισέβαλε στον νότιο Λίβανο - Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις, λέει η Wall Street Journal

Αθήνα: Σοκάρει η επίθεση οδηγού ταξί σε διεμφυλική γυναίκα - Δείτε βίντεο ντοκουμέντο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr