Νέα Δημοκρατία: Η κίνηση Μητσοτάκη στη σκακιέρα με τους «πρώην»- Καραμανλής και Σαμαράς κρατούν (ακόμα) κλειστά χαρτιά

Νέα Δημοκρατία: Η κίνηση Μητσοτάκη στη σκακιέρα με τους «πρώην»- Καραμανλής και Σαμαράς κρατούν (ακόμα) κλειστά χαρτιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφάσισε να τηλεφωνήσει στους δύο προέδρους για την παρουσία τους στο street party της Παρασκευής χωρίς γνώση του παρασκηνίου

mitsotakis-karamanlis-samaras
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από μήνες «σιωπής» να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, προσκαλώντας τους στα γαλάζια «γενέθλια» της Παρασκευής που θα γίνουν μπροστά από το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης «τάραξε» εκ νέου τα εσωκομματικά νερά της ΝΔ. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση με φόντο τον κομματικό εορτασμό, απαντώντας εμπράκτως και στις διαρροές που διακινούνταν τις προηγούμενες μέρες ότι ο ίδιος δεν αποδίδει τη δέουσα σπουδαιότητα στην παρουσία των κ. Καραμανλή και Σαμαρά.

Τούτων δοθέντων, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί προσεκλήθησαν και με αυτή του την ενέργεια ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες, η ενότητα της ΝΔ είναι το μείζον. Μάλιστα, στο διαδικτυακό σποτ που παρουσίασε η ΝΔ στα social media για την εκδήλωση της Παρασκευής εμφανίζονται τα πρόσωπα των πρώην προέδρων του κόμματος, φυσικά και αυτό του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με καλά γνωρίζουσα πηγή, λοιπόν, αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν εμφανιστούν την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το ισχυρό επιχείρημα ότι αυτός τους προσκάλεσε. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός «πάσαρε» την μπάλα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

«Σιγή ιχθύος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφάσισε να τηλεφωνήσει στους δύο προέδρους χωρίς γνώση του παρασκηνίου. Γνώριζε, για παράδειγμα, ότι ειδικά ο κ. Σαμαράς εμφανιζόταν σφόδρα αρνητικός, σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από τον κ. Καραμανλή, του οποίου η προσέγγιση είναι ούτως ή άλλως διαφορετική. Η στρατηγική του, όμως, ήταν να υπερβεί τις δεδομένες διαφωνίες, προς χάριν της κομματικής ενότητας. Από την άλλη, στα δύο σύντομα τηλεφωνήματα η απάντηση τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του κ. Σαμαρά ήταν «θα δούμε», στην πρόσκληση που τους απευθύνθηκε.

Ως προς τον Κώστα Καραμανλή, το protothema.gr έχει γράψει εδώ και μέρες ότι δεν έχει απορρίψει εκ προοιμίου το να πάει στη Ρηγίλλης, αν και δεν είχε πάρει, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, την τελική του απόφαση. Άλλωστε, ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν ο ιδρυτής του κόμματος, ενώ ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορική διαδρομή της ΝΔ. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί άρτια σχέση με την οικογένεια Καραμανλή και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Κλείσιμο
Τούτων δοθέντων, για τον κ. Καραμανλή η στάθμιση για το αν θα πάει ή όχι είναι εξαιρετικά προσεκτική. Όπως αναφέρουν, βεβαίως, γνώστες του παρασκηνίου, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και πολλές φορές συντονίζουν κινήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται πιθανό αυτό να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση. Βεβαίως, ενστάσεις υπάρχουν ακόμα, ενώ από «σαμαρικής» πλευράς διακινείται το επιχείρημα ότι ο εορτασμός για τα 50 χρόνια του κόμματος έλαβε χώρα στο συνέδριο της ΝΔ τον Απρίλιο, όπου έδωσαν το παρών οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς. «Νομίζω για τα 50 χρόνια παρέστησαν, έγινε ειδικό συνέδριο στο Ζάππειο και ήταν εκεί», υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, Μίλτος Χρυσομάλλης (Talk Radio 98,9).

Ετοιμασίες

Σε κάθε περίπτωση, οι γαλάζιες ετοιμασίες για το street party της Ρηγίλλης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα προβληθεί ένα επετειακό βίντεο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ ήδη η κινητοποίηση είναι η μεγάλη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση στελεχών από όλες τις γενιές. Παράλληλα, θα υπάρξει dj, ο οποίος θα παίξει και τα «τραγούδια της γαλάζιας γενιάς», μεταξύ άλλων, αλλά και καντίνες με ποτά ως...after, μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Το δίλημμα Νετανιάχου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν και η απάντηση που οφείλει η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή

Βίντεο: Η στιγμή που σερίφης πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή στο Κεντάκι - Είχε βρει τον αριθμό της κόρης του στο κινητό του

«Κάνει χραπ και μου βγάζει το σουτιέν» - Η Κάτια Δανδουλάκη θυμήθηκε το γυμνό που έκανε σε ταινία του Ζυλ Ντασσέν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης