Κίνδυνος black out στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Κόφτες» στα social media, πειθαρχικά και σενάρια «προεδρίας» Κασσελάκη

Nέες εστίες εσωστρέφειας ξεπηδούν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς το Συνέδριο

Κατά έναν αυξήθηκαν χθες οι διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία φτάνοντας τους τέσσερις, μολονότι νέες εστίες εσωστρέφειας ξεπηδούν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς το Συνέδριο. Συμπληρώνοντας το καρέ των υποψηφιοτήτων, «παρών» στην κούρσα δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, δηλώνοντας με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την πρόθεσή του να κατέλθει στον εκλογικό στίβο για την ηγεσία του κόμματος.

Έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 140.000 ψήφους στις τελευταίες Ευρωεκλογές και με τεχνοκρατικό προφίλ, ο κ. Φαραντούρης δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται σήμερα να προχωρήσει μπροστά. Η μεγάλη δημοκρατική-προοδευτική παράταξη έχει να ακολουθήσει ΜΟΝΟ ένα δρόμο: Μπροστά. Με τους πολίτες για τους πολίτες», για να καταλήξει πως «πιστεύω στο κόμμα μας. Μα πάνω από όλα πιστεύω στην πατρίδα μου και στον λαό μας. Πιστεύω στη μεγάλη λαϊκή, ευρωπαϊκή παράταξη της προόδου».

Το «colpo grosso»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το άνοιγμα της κάλπης φαντάζει εξαιρετικά μακρινό, με δεδομένο ότι μεσολαβούν τρεις μήνες μέχρι την ανάδειξη του νέου Προέδρου, αλλά και πολλές εκδοχές για το τι θα συμβεί στο ενδιάμεσο, αρχής γενομένης από το επικείμενο Συνέδριο, στις 1-3 Νοεμβρίου. Με τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη να κρατά -κατά πληροφορίες μέχρι αύριο, Πέμπτη- κλειστά τα χαρτιά του, τη σκυτάλη έχουν λάβει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ουκ ολίγοι υποστηρικτές του στα κοινωνικά δίκτυα, ορισμένοι εκ των οποίων αφήνουν έντονους υπαινιγμούς περί επιστροφής του στο αξίωμα του Προέδρου του κόμματος από το Συνέδριο, επικαλούμενοι το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Καταστατικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρθρο 20 1. Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Άρθρο 21 1. Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού» ανέφερε, για παράδειγμα, με ανάρτησή του ο Βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ο οποίος απουσίαζε χθες από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.



Σε μια τέτοια προοπτική, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως ανώτατο όργανο δεν αποκλείεται να κληθεί να αποφανθεί στις αρχές Νοεμβρίου αναφορικά με την μομφή και την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενδεχόμενο, ωστόσο, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βουλευτή, Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος σχολίασε πως «εάν το Συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και δημιουργηθούν τέτοιοι συσχετισμοί, πιστεύω ότι κατεβαίνει ο διακόπτης», αυτός της διάσπασης.

Μιλώντας, πάντως, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη απάντησε στον κ. Γιαννούλη πως «θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη δήλωση, δυναμιτίζει τα πράγματα. Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια απόφαση, η Κεντρική Επιτροπή είναι ανώτερο όργανο δεν είναι ανώτατο, πήρε μια απόφαση άρσης της εμπιστοσύνης». «Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Το πολιτικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν» συνέχισε η κυρία Κασιμάτη, καταλήγοντας πως «το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει και κάποιοι να μην ορέγονται να κάνουν black out στη Δημοκρατία», με το θέμα της νομιμοποίησης της έκπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη να επανέρχεται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.



Ντιρεκτίβα για τα social media

Η αμείωτη ένταση που επικρατεί μεταξύ στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τα σενάρια για νέο γύρο σύγκρουσης στο Συνέδριο του Νοεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα τη χθεσινή παρέμβαση με νόημα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να υποβοηθά το κοινοβουλευτικό μας έργο. Ούτε να το υποκαθιστά, ούτε πολύ περισσότερο να το επισκιάζει», συμπληρώνοντας ότι «η δραστηριότητά μας εντός του κοινοβουλίου μπορεί να είναι ενοποιητική και πολλαπλασιαστική για το χώρο μας». Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου απέστειλε οδηγίες στις κατά τόπους οργανώσεις, προκειμένου να εναρμονιστούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία, ωστόσο, προσέκρουσε ήδη σε αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος, όπως της Έλενας Ακρίτα, η οποία σχολίασε πως «κι αν δε συμφωνεί ο λαός, αλλάζουμε λαό».



Το θέμα των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα έθεσε χθες, κατά πληροφορίες, στη συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης, λέγοντας πως πρέπει να βγει απόφαση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι την επόμενη φορά που στη δημόσια τοποθέτησή τους βουλευτές καταφερθούν με χαρακτηρισμούς προσβλητικούς για συνάδελφο ή για υποψήφιο να τίθενται εκτός ΚΟ, στον απόηχο των μαζικών επιθέσεων που δέχτηκε στα κοινωνικά δίκτυα για τη δήλωσή του περί «διακόπτη».

Στο Πειθαρχικό ο Αντώναρος

Τα επίπεδα της σύγκρουσης, ωστόσο, μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα κοινωνικά δίκτυα, είχαν ως αποτέλεσμα να «απασφαλίσει» χθες ο Κώστας Ζαχαριάδης, παραπέμποντας στο πειθαρχικό της Κουμουνδούρου, δηλαδή την Επιτροπή Δεοντολογίας, το Βαγγέλη Αντώναρο.

«Ως εδώ! Το όριο ξεπεράστηκε! Η αναφορά του @EvangAntonaros σε «χουντικές αντιλήψεις» για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι συμβατή με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος», τονίζει σε ανάρτησή του ο κ. Ζαχαριάδης, σημειώνοντας πως «η παράταξή μας έχει βασανισμένους και δολοφονημένους απο τη χούντα».

Μάλιστα, ο κ. Ζαχαριάδης κάλεσε και τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ – συμπεριλαμβάνοντας και τον Στέφανο Κασσελάκη σε αυτούς – να πάρουν θέση για τις δηλώσεις Αντώναρου. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Καλώ τους υποψήφιους προέδρους να πάρουν θέση @SFamellos @NFarantouris @pavpol2222 @skasselakis και παραπέμπω το ζήτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, θέση πρέπει να πάρει και η Πολιτική Γραμματεία. Όταν κάποιος μετέχει σε ένα κόμμα πρέπει να σέβεται τη διαδρομή του, τις αξίες του, τους ανθρώπους του. Η σημερινή τοποθέτηση του Αντώναρου είναι υβριστική για κάθε Αριστερό και Δημοκράτη πολίτη. Εδώ δεν είναι ούτε η ΟΝΝΕΔ ούτε η ΔΑΠ, εδώ είναι η Αριστερά και η Δημοκρατική Παράταξη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Αντώναρου

«Σιγά τα ωα! Ως τι με παραπέμπει ο @CZachariadis στο Συμβούλιο Δεοντολογίας; Ως μετακλητός σε γραφείο βουλευτή; Όσο για τον επιθετικό χαρακτηρισμό ‘χουντικός’ μάλλον δεν ξέρει τι σημαίνει – έχει το ελαφρυντικό της ηλικίας. Σημαίνει την αυταρχική επιβολή από πάνω τι θα δημοσιεύουν οι τοπικές οργανώσεις. Μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του ‘κόμματος’ και τίποτε άλλο. Αν αυτές δεν είναι πρακτικές Παττακού τότε τι είναι; Και για την περίπτωση που δεν το ξέρει: Ο Παττακός ήταν το νούμερο 2 της χούντας του Παπαδόπουλου», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας στον Κώστα Ζαχαριάδη.


Ειδήσεις σήμερα:

Το δίλημμα Νετανιάχου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν και η απάντηση που οφείλει η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή

Βίντεο: Η στιγμή που σερίφης πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή στο Κεντάκι - Είχε βρει τον αριθμό της κόρης του στο κινητό του

«Κάνει χραπ και μου βγάζει το σουτιέν» - Η Κάτια Δανδουλάκη θυμήθηκε το γυμνό που έκανε σε ταινία του Ζυλ Ντασσέν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr