Σέβη Βολουδάκη: 10+1 παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα

Σέβη Βολουδάκη: 10+1 παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως η μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

voloudaki
Την ανάγκη άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων στην Ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα και την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων υπογράμμισε η κυρία Σέβη Βολουδάκη με παρέμβασή της στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ενημερώνει για την έκθεση του του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της Ε.Ε.

Η εισηγήτρια εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε αρχικά πως “Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας μας. Χωρίς αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα η γεωργία - τα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα - μπορούν να εγγυηθούν την επίτευξη ενός εξαιρετικά κρίσιμου διπλού στόχου: Την περαιτέρω ανάπτυξη και την εξασφάλιση αυτάρκειας, ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που οι αβεβαιότητες και οι ακραίες εξωγενείς κρίσεις πληθαίνουν.Και αυτό τον διπλό στόχο οφείλουμε να αναδείξουμε ως βασική εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική” για να υποστηρίξει στην συνέχεια πως οι στόχοι επιτυγχάνονται “με όραμα, σχέδιο και δράση. Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές δράσεις που θα απαντούν στο εκρηκτικό πρόβλημα του κόστους παραγωγής”.

Η κυρία Βολουδάκη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων όπως η μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, μειώσεις φόρων και παροχή φορολογικών κινήτρων αλλά και στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Σημείωσε ωστόσο ότι “οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες και να σχεδιάσουμε περισσότερες παρεμβάσεις που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στους αγρότες για να παραμείνουν στα χωράφια τους”.

Ειδικότερα, τόνισε πως πρέπει να ενταθεί η πίεση προς την Ε.Ε. για την διόρθωση της νέας ΚΑΠ. “Η “πράσινη μετάβαση” που προβλέπει η ΚΑΠ και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που προωθεί δεν έχουν σταθμίσει ορθά το αυξημένο κόστος που προκαλεί στον Ευρωπαίο παραγωγό. Κυρίως, δεν συνεκτιμούν ότι την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν τηρούν καμία προδιαγραφή δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό” είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει “Απαιτούνται λοιπόν παρεμβάσεις στη νέα ΚΑΠ. Άμεσες παρεμβάσεις, χωρίς γραφειοκρατίες και χωρίς πρακτικές που τελικά καταλήγουν να στραγγαλίζουν τους αγρότες, ιδίως τους μικρομεσαίους παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Απαιτείται η δυνατότητα, τα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τους πόρους της ΚΑΠ στις τοπικές ανάγκες τους, με τον εποπτικό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι αυστηρός. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της σύναψης εμπορικών συμφωνιών με όλα τα κράτη στα οποία η Ε.Ε. εξάγει αγροτικά προϊόντα ώστε να προστατευτεί η προέλευση των ελληνικών προϊόντων και η αυθεντικότητά τους”.

Παράλληλα, κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στις εξής στοχευμένες παρεμβάσεις: 

Κλείσιμο
- Πρέπει το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Οι καταβολές πρέπει να γίνουν έγκαιρα

- Επίσης, παραμένει η διαχρονική στρέβλωση της ανισοκατανομής των άμεσων ενισχύσεων. Μόλις το 10% των εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνει περίπου το 50% των άμεσων ενισχύσεων ενώ το 45% που στην πλειοψηφία τους είναι μικροκαλλιεργητές λαμβάνουν ελάχιστα.

- Παράλληλα, για τις όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ - αν τελικά υπάρξουν - θα πρέπει να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και ενημέρωση των αγροτών

- Απαιτούνται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την προστασία της αγροτικής γης, ειδικά αυτής με υψηλή παραγωγικότητα. Λύση μπορεί να δώσει η δημιουργία ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού με ζώνες προτεινόμενων καλλιεργειών. Ειδικά σε περιοχές με πίεση, λόγω τουριστικής ανάπτυξης, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να προστατεύεται η αγροτική γη.

- Απαιτείται επίσης εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής αρδευτικού νερού ανάλογα με τη χρήση, την κατανάλωση και τις τεχνολογίες άρδευσης. Κίνητρα για εγκατάσταση μετρητών και συστημάτων στάγδην άρδευσης. Επενδύσεις σε επαναχρησιμοποίηση νερού από άλλες δραστηριότητες.

- Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε λήψη μέτρων προστασίας της ελληνικής ελαιοκομίας, κυρίως της ορεινής και των μειονεκτικών περιοχών καθώς είναι σημαντική πηγή εισοδήματος, συγκράτησης πληθυσμού και διατήρησης της τοπικής βιοποικιλότητας. Τα μέτρα πρέπει να συνοδευτούν και από εντατικοποίηση χημικών ελέγχων στις πύλες εισαγωγής της Ε.Ε.

- Στην Κτηνοτροφία: Οφείλουμε να αναζητήσουμε χρηματοδοτικά κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών. Όπως επίσης, να διερευνήσουμε την επέκταση των φορολογικών κινήτρων και για την συνεργασία συνεταιρισμών φυτικής παραγωγής για την παραγωγή ζωοτροφών και συνεταιρισμών ζωικής παραγωγής.

- Πρέπει να ενθαρρύνουμε επενδύσεις για νέου τύπου σταβλικές εγκαταστάσεις με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι όλο και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

-Οφείλουμε, ακόμη, να μελετήσουμε το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της επιδότησης της ζωικής παραγωγής με δικαιώματα βοσκοτόπων σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις εκτροφές.

-Πρέπει όμως να ενισχύσουμε κα τον κλάδο της μελισσοκομίας, με επιδότηση στην αγορά νέων κυψελών ώστε να αυξηθεί η επικονίαση των φυτών και η αναπαραγωγική τους δυνατότητα”.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων εκπαίδευσης των αγροτών αλλά και την παροχή “αγροτικών πτυχίων” για τους κατ επάγγελμα αγρότες που θα τους παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

“Η εκπαίδευση στα προγράμματα νέων αγροτών θα πρέπει να ξεκινάει με την εκκίνηση του επενδυτικού σχεδίου και να μην υλοποιείται στο τέλος του” ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει “

Επίσης, το πρόγραμμα των Γεωργικών Συμβούλων ξεκίνησε επιτέλους τώρα μετά από 20 χρόνια. Θα πρέπει όμως να αξιολογηθεί σε αυτή τη φάση ώστε στην επόμενη πρόσκληση να είναι ένα μέτρο που θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον παραγωγό.

Ακόμη, πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού για το Agricultural Knowledge and Innovation Systems όπως έχει εισηγηθεί η αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Η γεωργική κατάρτιση θα πρέπει να είναι δια βίου και πιο ευέλικτη και σύντομη και να ενισχυθεί με τεχνικές εκπαίδευσης εκπαιδευτών.

Το αγροτικό επάγγελμα θα πρέπει να συνοδεύεται με αγροτικό πτυχίο στα πρότυπα άλλων διετών ή τριετών πτυχίων. Ο πτυχιούχος αγρότης θα έχει πλεονεκτικότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ και επιπλέον φορολογικά κίνητρα”.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση: Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν - Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

Αρχίζει η δίκη για τον φόνο της Φαίης - Στο εδώλιο μητέρα, αδελφή και σπιτονοικοκυρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης