Κύπρος: Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο

Κύπρος: Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο

Στο αεροδρόμιο Πάφου ήδη βρίσκονται μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Γερμανίας ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι βρετανικές Βάσεις

kypros1
Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να εξετάσει την κατάσταση μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την πιθανότητα απάντησης του Ισραήλ με χτυπήματα στο Ιράν και κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.


Στο αεροδρόμιο Πάφου ήδη βρίσκονται μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Γερμανίας ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι βρετανικές Βάσεις στη Κύπρο.

Μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε πως η κατάσταση έχει εισέλθει σε άλλη φάση από πλευράς επικινδυνότητας και είναι κάτι που ανησυχεί όλους μας, ενώ η ΕΕ έχει προβεί σε δήλωση, όπως και τα πλείστα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην παρούσα φάση, κατά τον κ. Κόμπο «προτεραιότητα δική μας είναι η ασφάλεια, τόσο στην Κύπρο όσο και των Κυπρίων που βρίσκονται στην περιοχή και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για επαναπατρισμό τους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από τους ιδίους, να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους κλπ ώστε να δούμε πως προχωρούμε. Υπάρχουν ανοικτά αεροδρόμια, υπάρχει ένα θέμα με της πτήσεις, προσπαθούμε και με ιδιωτική εταιρεία για το Λίβανο και με τη βοήθεια της Ελλάδος να λύσουμε τα ζητήματα». Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στη Κύπρο ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για να απεγκλωβιστούν Κύπριοι από τον Λίβανο.


kypros_2
Κλείσιμο


Εκτροπές πτήσεων

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών ανέφερε πως χθες έκλεισαν οι εναέριοι χώροι σε διάφορες περιπτώσεις για κάποιες ώρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως είχε συμβεί και 13 Απριλίου, αριθμός πτήσεων που βρίσκονταν στους εναέριους χώρους των χωρών του Ισραήλ, Ιράν, Λιβάνου, Ιράκ και Ιορδανίας να εκτραπούν με αποτέλεσμα να προσγειωθούν σε κυπριακά αεροδρόμια. Είχαμε 12 πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι 5 έχουν ήδη αναχωρήσει για τον προορισμό τους. Από τις υπόλοιπες είχαμε ένα σύνολο 1858 επιβάτες, έχουν αναχωρήσει οι 804. Ακόμα 349 άτομα διαμένουν σε ξενοδοχεία και φιλοξενούνται μέχρι να καταστεί δυνατή η αναχώρηση τους, ενώ 705 θεωρούνται ότι είναι στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Όσον αφορά το κυπριακό Σχέδιο Εστία, αυτό ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και επίσημα έχει ενεργοποιηθεί με σκοπό να είναι πλήρως γνωστό σε όλους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη. Είχαμε μέχρι αυτή τη στιγμή ένα επίσημο αίτημα για μεταφορά στη Κύπρο πολιτών που φεύγουν από τον Λίβανο και έχουν παρασχεθεί διευκολύνσεις σε 9 κράτη που έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Κύπρου.




Ειδήσεις σήμερα:

Κεντάκι: Η στιγμή που σερίφης πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή - Είχε βρει τον αριθμό της κόρης του στο κινητό του

Σοφία Βόσσου για Στέφανο Κασσελάκη: «Πολύτιμη ψυχή σε αγαπώ»

Ανδρέας Μικρούτσικος για Ματούλα Ζαμάνη: Σαν κίνηση δεν μου αρέσει και όχι για το αν είναι υπέρβαρη ή όχι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης