ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση - Μεταναστευτικό και ασφάλεια Ελλήνων στον Λίβανο στο επίκεντρο

ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση - Μεταναστευτικό και ασφάλεια Ελλήνων στον Λίβανο στο επίκεντρο

Παρουσιάστηκαν από την ΕΥΠ και από διπλωματικές πηγές οι εξελίξεις στην περιοχή - Σχέδια για την εκκένωση 3.000 Ελλήνων στον Λίβανο, μόνο 40 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

maximou-kysea-mak1
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, στην σκιά της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά την σκληρή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την αναμονή της ισραηλινής απάντησης στην Τεχεράνη που έχουν θέσει σε συναγερμό την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατ΄επέκταση την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) αλλά και διπλωματικές πηγές έγινε αξιολόγηση για την πιθανή αντίδραση του Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του, καθώς και στον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ειδικά στον Λίβανο, όπου διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες πολίτες.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη θέσει σε ετοιμότητα σχέδια εκκένωσης, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν υπάρξει αυξημένος αριθμός αιτημάτων από την ελληνική κοινότητα, ωστόσο προς το παρόν ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περί τα 40 άτομα.

Δείτε βίντεο από τις αφίξεις στο Μέγαρο Μαξίμου:



Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι χρειάζεται αντίστοιχη προετοιμασία εκκένωσης, καθώς η ελληνική κοινότητα εκεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών. Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει ρευστή και το ΚΥΣΕΑ εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών να αποτελεί προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την πιθανότητα αυξημένων μεταναστευτικών ροών, κυρίως από τον Λίβανο, εάν η κρίση συνεχιστεί και οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Το ελληνικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς μια γενικευμένη ανάφλεξη θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη πιεσμένη μεταναστευτική κατάσταση. Στο πλαίσιο της ετοιμότητας των αρχών, αναμένεται να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διεργασίες στις δομές μεταναστών προκειμένου να μπορούν, εάν χρειαστεί, να φιλοξενήσουν τυχόν μετανάστες που μπορεί να βρεθούν στη χώρα μας. Προς το παρόν ωστόσο, η πρώτη χώρα η οποία θα αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα, θα ήταν η Κύπρος.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ολοκληρώθηκε με την απόφαση να παραμείνουν οι διπλωματικές και στρατιωτικές υπηρεσίες σε εγρήγορση, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ΕΥΠ και άλλες αρμόδιες αρχές, θα συνεχίσει να ενημερώνει την κυβέρνηση και να σχεδιάζει πιθανές ενέργειες, εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η ανακοίνωση από τον κυβερνητικλό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη:

«Συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».


Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση New York Times: Πόλεμος επιβίωσης με τέσσερις εχθρούς για το Ισραήλ - Γιατί επιτέθηκε με 200 πυραύλους το Ιράν

Ιωνάς Καρούσης: Ποιος ήταν ο 26χρονος που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ, γνωστός νευροχειρουργός ο πατέρας του

Έλενα Τοπαλίδου: Η μεγάλη αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της - Δείτε τις φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης