Αρχίζει η μάχη των μηχανισμών στον ΣΥΡΙΖΑ: Δείπνα Πολάκη με «Κασσελίστας», μητέρα των μαχών η Αττική

Αρχίζει η μάχη των μηχανισμών στον ΣΥΡΙΖΑ: Δείπνα Πολάκη με «Κασσελίστας», μητέρα των μαχών η Αττική

Συναντήσεις με στελέχη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων 

kasselakis_polakis
Σε καταγραφή εσωκομματικών δυνάμεων έχουν επιδοθεί τα περισσότερα επιτελεία των υποψήφιων Προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς το ημερολόγιο δείχνει Οκτώβριο και δεν αργούν πολύ οι κάλπες για την ανάδειξη νέων συνέδρων, ολοκληρώνοντας το πρώτο βήμα του οδικού χάρτη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Με δεδομένο ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί έχουν μεταβληθεί άρδην σε σχέση με την περυσινή αναμέτρηση, αλλά και την αποχώρηση πολλών μεσαίων στελεχών στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, κρίσιμος για την έκβαση της διαδικασίας θεωρείται ο ρόλος των ενεργών κομματικών στελεχών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, συναντήσεις και δείπνα με στελέχη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Αττική πραγματοποίησε χθες ο υποψήφιος Προέδρος, Παύλος Πολάκης, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, επικεντρώνοντας την συγκρότηση ισχυρής ομάδας για την υποψηφιότητά του, στην Αττική. Η επιλογή Πολάκη να εστιάσει στο λεκανοπέδιο κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, καθώς πρόκειται για την κατεξοχήν περιφέρεια, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει τις πλέον ισχυρές του εσωκομματικές δυνάμεις, ενώ οι περισσότερες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περιοχή προχώρησαν στην έκδοση ψηφισμάτων, διαφωνώντας ανοιχτά με την έκπτωσή του πρώην Προέδρου.

Από πλευράς του, ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ, δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας πως «είναι και δικό μου λάθος» η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Για τον κ. Κασσελάκη τόνισε ακόμα ότι «τον είχα γνωρίσει τον Οκτώβριο του 2022 ως ομογενής» και «τον γνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας και τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο ως ομογενή», όπως δήλωσε, ενώ για τα κριτήρια στήριξής του ο Παύλος Πολάκης εξήγησε ότι την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «τους θεωρούσα υπεύθυνους για την όχι σκληρή γραμμή αντιπολίτευσης στην ΝΔ». Για τις ημέρες της ηγεσίας Κασσελάκη, ο Βουλευτής Χανίων παρατήρησε πως «ούτε πολιτικό επιτελείο έφτιαξε», ενώ «τα σκέπασε όλα η εικόνα της προσωπικής του υπερπροβολής, της ιδιοσυγκρασίας του, του πλούτου», όπως είπε. «Θεωρούσε ότι έτσι θα προχωρούν τα πράγματα» υποστήριξε για τον Στέφανο Κασσελάκη, για να συμπληρώσει για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών πως «δεν μπορεί να χάνει η ΝΔ ένα εκατομμύριο ψήφους και εμείς 300.000».

Ωστόσο, ο «διεμβολισμός» της δεξαμενής στελεχών που μέχρι τώρα στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του επιτελείου Πολάκη, καθώς ο Βουλευτής Χανίων δεν εμφανίζει διασπαστικές τάσεις, αλλά μάλλον το αντίθετο. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχω δηλώσει ότι εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλω μια κυβερνώσα Αριστερά. Αν ήθελα να κάνω ένα κόμμα κομματάκι για να κάνω το κομμάτι μου θα το είχα κάνει από το 2023» ξεκαθάρισε χθες ο Βουλευτής Χανίων, γεγονός που επιτρέπει σε αρκετούς «Κασσελίστας» να συνομιλούν μαζί του.

Το μήνυμα Σπίρτζη

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, «“οι “87” στηρίζουν όλους τους υποψηφίους που έχουν δημόσια και ανοιχτά ταχθεί ενάντια στον πολιτικό εφιάλτη που ζήσαμε 11 μήνες» δήλωσε ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, αποτυπώνοντας την δυνατότητα πολλαπλών επιλογών σε σχέση με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από πλευράς των «87», χωρίς να αποκλείεται από τη βεντάλια επιλογών τους και ο Παύλος Πολάκης. Ταυτόχρονα, κινητικότητα εμφανίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επέμεινε χθες στη διεξαγωγή ντιμπέιτ.

Μιλώντας στο Kontra24, «με την δική μου πρόταση υποψηφιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ισχυρότερος ώστε να μην κινδυνεύει από συγχωνεύσεις και από ωσμώσεις οι οποίες δεν θα έχουν ταυτότητα. Δεν πιστεύω σε αυτές τις ωσμώσεις. Πιστεύω όμως στην εκλογική συνεργασία για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρός χώρος ιδεών, ξεκάθαρος με ριζοσπαστική οικολογική Ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτό είναι η Αριστερά. Αυτή είναι η πρόταση μας. Με πραγματική προοδευτική συμμαχία που να εκφράζεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως συμπλήρωμα κάποιων συγγενών που ήρθαν τελευταία στιγμή» δήλωσε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας πως «πρέπει να γίνει debate και όχι μια φορά».

Υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ τάχθηκε και ο υποψήφιος Πρόεδρος, Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος τόνισε χθες στην ΕΡΤ πως «προσκομίζω μία διάθεση ενωτική. Θέλω ο λόγος μας να είναι πολιτικός. Δεν μιλάω με όρους οπαδικούς “εμείς και οι άλλοι” και νομίζω ότι δεν περισσεύει κανείς στην επόμενη μέρα από τη συστράτευση για έναν ΣΥΡΙΖΑ ηγέτιδα δύναμη της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης».

Εν τω μεταξύ, για αύριο Παρασκευή προσδιόρισε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση συζήτησης της έκπτωσης του κ. Κασσελάκη στο επικείμενο Συνέδριο του Νοεμβρίου. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, η κυρία Τζάκρη ανέφερε πως ««πιστεύει κανείς ότι δεν θα συζητηθεί στο συνέδριο το άγος της ανατροπής; Το συνέδριο θα συζητήσει μονοθεματικά αυτό αλλά δεν θα ανατρέψουμε την πορεία προς τις εκλογές», ενώ «έχουμε και γεννήτριες για να αποφευχθεί» σχολίασε για το ενδεχόμενο «black out» από τυχόν ακύρωση της μομφής στο Συνέδριο.

Πειθαρχικό με… νόημα

Στο ενδιάμεσο, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στον απόηχο της γνωστοποίησης από πλευράς του Κώστα Ζαχαριάδη για παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Βαγγέλη Αντώναρου. Η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Ζαχαριάδη δε στερείται εσωκομματικού νοήματος, καθώς αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το ευρύτερο κλίμα, αλλά και τις προθέσεις των «87» να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους, σε περίπτωση που η εσωκομματική κρίση εκτραχυνθεί με χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα ενόψει του Συνεδρίου, ιδίως μετά την πρόθεση των «Κασσελίστας» να θέσουν θέμα μομφής σε αυτό.

Την ίδια ώρα, βολές κατά των Άρη Σπηλιωτόπουλου και Βαγγέλη Αντώναρου εξαπέλυσε και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας ότι «δεν μπορώ να τους βλέπω να μου κουνάνε εμένα το δάχτυλο και να μου λένε εκείνοι τι είναι και τι δεν πρέπει να είναι η Αριστερά και να λέει ότι η άλλη Αριστερά, έξω από αυτούς, είναι χουντική…». «Ο κ. Αντώναρος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του ’50, δεν τον θυμάμαι στον αντιχουντικό αγώνα, ώστε να έχει όλο αυτό το θράσος να χαρακτηρίζει κάποιους αγωνιστές, που έκαναν φυλακή, που βασανίστηκαν, που κάποιοι δολοφονήθηκαν κιόλας, να τους χαρακτηρίζει με χουντική αντίληψη» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας πως «καλά κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης και τους έχει υποστηρικτές, αλλά ας τους κατεβάσει το δάχτυλο και να μη μιλούν με αυτόν τον τρόπο. Εγώ όταν έφυγα από το ΚΚΕ έγραψα άρθρο 25 σελίδων κι εξήγησα τους λόγους. Εκείνοι, ωστόσο, δεν είπαν και δεν εξήγησαν ποτέ τους λόγους που έφυγαν από τον Καραμανλή και τη ΝΔ. Διαλύουν κάποιοι σήμερα την ηθική, το ήθος και τους κανόνες της Αριστεράς», κατέληξε ο πρώην Υπουργός.

Βολές, όμως, εξαπέλυσαν και οι «Κασσελίστας» κατά των «87» στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με την ντιρεκτίβα για τις αναρτήσεις των κομματικών οργανώσεων στα social media. Κατά τους «Κασσελίστας», υπαίτια για την οδηγία είναι η Ελένη Συμεωνίδου, ένα από τα τρία μέλη του οργανωτικού και μέλος της ομάδας των «87», την οποία εγκαλούν ότι συνέγραψε «αυτοβούλως και παρακάμπτοντας το όργανο» τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, προκαλώντας αντιδράσεις αρκετών μελών της Επιτροπής.


Ειδήσεις σήμερα:

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η «σκληρή» απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

Θρήνος για τον 26χρονο Ιωνά Καρούση που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ - Συντετριμμένοι οι δικοί του

Χωρίς τέλος ο διχασμός των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών: Τι υποστηρίζει η Καρυστιανού στο εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης