"Στάση παρατηρητή" επιλεγεί η ΝΔ

Αν και η λεωφόρος Συγγρού δηλώνει ότι “δεν μπορούμε να πάρουμε θέση όσο οι διαπραγματευσεις είναι σε εξέλιξη” ωστόσο βιάστηκε διά του εκπροσώπου της

"Απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο", σε αυτό συμπυκνώνεται η στάση της ΝΔ όσον αφορά την έγκριση της συμφωνίας για την διαχείριση του ελληνικού χρέους με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αν και η λεωφόρος Συγγρού δηλώνει ότι “δεν μπορούμε να πάρουμε θέση όσο οι διαπραγματευσεις είναι σε εξέλιξη, θα τοποθετηθούμε για την συμφωνία όταν θα έχουμε το πλήρες και οριστικό κείμενο” ωστόσο βιάστηκε διά του εκπροσώπου της να δηλώσει ότι “η συμωνία δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία”.

Το ερώτημα στο οποίο δεν απαντά η λεωφόρος Συγγρού είναι “πώς ξέρει ότι η συμφωνία δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία -δηλαδή δεν περιλαμβάνει απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων- αφού δεν την έχει δει; Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει ούτε να υπερψηφίσει την συμφωνία αλλά ούτε και να προκληθούν εκλογές λόγω της δικής της άρνησης να ψηφίσει. Φαίνεται ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της πρόκλησης εκλογών αφού θα αντιμετώπιζε αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας αλλά ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματος καθώς είναι ουκ ολίγοι οι βουλευτές της που θεωρούν ότι στην κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα δεν υπάρχει εναλλακτική. Γι αυτό και τηρεί στάση παρατηρητή των εξελίξεων ώστε να μπορεί στην πορεία να επικαλεστεί ότι δεν έχει ευθύνη. Η νευρικότητα που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος έγινε εμφανής στην ενημέρωση του εκπροσώπου του κόμματος στους πολιτικούς συντάκτες χθες και προχθές. Σήμερα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν έγινε χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Προφανώς η ηγεσία του κόμματος δεν θέλει να συντηρήσει την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα της έγκρισης της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία. Η εξέλιξη αυτή αναιρεί το βασικό πολιτικό πρόταγμα του κ. Σαμαρά: την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εγκαίρως φροντίσει να περιορίσει το έυρος της “επαναδιαπραγμάτευσης” στα επιμέρους σημεία της λύσης που θα επιβληθεί στην Ελλάδα. “Πρέπει να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται” λέει η ΝΔ και αφήνει να εννοηθεί ότι αν έλθει στην εξουσία δεν θα αμφισβητήσει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους εταίρους και πιστωτές της χώρας ούτε τις μείζονες κατευθύνσεις αλλά θα ζητήσει βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς και περίοδο χάριτος. Η ΝΔ δεν αμφισβητεί ούτε την εκτεταμένη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας αρκεί να μην υπάρχει ρητή εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ξένους παράγοντες, δεν αρνείται ούτε τη μόνιμη παρουσία της τρόικας αλλά ούτε και τις “συμβουλευτικές υπηρεσίες” του κλιμακίου της Ευρωπαικής Ένωσης υπό τον κ. Ράιχνεμπαχ ο οποίο άλλωστε όπως δήλωσαν και οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι “φίλος της Ελλάδας και θέλει το καλό μας”.

Η συμπεριφορά αυτή της ηγεσίας της ΝΔ ικανοποιεί την νεοφιλελεύθερη και συναινετική τάση του κόμματος αλλά δυσαρεστεί τους “λαικοδεξιούς” οι οποίοι θα προτιμούσαν μία πιο σθεναρή στάση του κόμματος και επισείουν τον κίνδυνο να απομονωθεί το κόμμα από τις ευρείες λαικές μάζες που αγανακτούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr