ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία οι εκλογές για την ηγεσία - Τι «κλίμα» δίνουν τα γκάλοπ

ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία οι εκλογές για την ηγεσία - Τι «κλίμα» δίνουν τα γκάλοπ

Ανδρουλάκης και Δούκας προηγούνται στις δημοσκοπήσεις - Οι περιοδείες έκλεισαν, πού θα εμφανιστούν σήμερα οι υποψήφιοι

pasok_2
Με το βλέμμα στραμμένο, στην οργάνωση των τελευταίων κρίσιμων ωρών πριν από τη μάχη της Κυριακής, κινούνται τα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερους «μαγνήτες» στις διαδρομές αναζήτησης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Τα επιτελεία επιχειρούν να παρακάμψουν το «κλίμα» των γκάλοπ, όταν αυτό δεν «ταυτίζεται» με τις προσδοκίες τους και να αδράξουν τις τελευταίες ευκαιρίες για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υποψηφίων αρχηγών που υποστηρίζουν. Οι περιοδείες κλείνουν τον προεκλογικό τους κύκλο και οι υποψήφιοι «κρατούν» για αύριο – μία ημέρα πριν από τις κάλπες- δημόσιες εμφανίσεις σε σημεία ανά την Ελλάδα, που θεωρούν ότι είναι καθοριστικής σημασίας για το συνολικό «αποτύπωμά» τους στον πανελλαδικό εσωκομματικό χάρτη.

Στη δημοσκόπηση της MRB πάντως που προβλήθηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN καταγράφεται ντέρμπι στο …παραπέντε των εκλογών του πρώτου γύρου, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προβάδισμα και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Χάρης Δούκας. Στην πρόθεση ψήφου συγκεκριμένα, για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ -με δείγμα όσους απαντούν πως μάλλον θα ψηφίσουν- τα ποσοστά των υποψήφιων καταγράφονται ως εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης με 26,4%, Χάρης Δούκας με 24,7%, Άννα Διαμαντοπούλου με 17,3%, Παύλος Γερουλάνος με 17,2%, Μιχάλης Κατρίνης με 4,8% και Νάντια Γιαννακοπούλου με 3,1%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ -με δείγμα όσους απαντούν πως σίγουρα θα ψηφίσουν- τα ποσοστά των υποψήφιων καταγράφονται ως εξής:
Νίκος Ανδρουλάκης: 27,3%
Χάρης Δούκας: 25,7%
Άννα Διαμαντοπούλου: 16,9%
Παύλος Γερουλάνος: 17,9%
Μιχάλης Κατρίνης: 3,4%
Νάντια Γιαννακοπούλου: 2,5%

Όσοι δε, μάλλον θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ,απαντούν σε ποσοστό 63,2% πως θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, ενώ το 31,4% απαντά πως δεν θέλει. Από την άλλη, όσοι σίγουρα θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, απαντούν σε ποσοστό 64,8% πως θέλουν αλλαγή ηγεσίας, ενώ το 30,8% απαντά πως δεν θέλει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά «σκοντάφτει» στο πλειοψηφικό αίτημα για αλλαγή ηγεσίας στα γκάλοπ, οργανώνει για σήμερα το βράδυ την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στην Αθήνα και δη στην Παλιά Βουλή, όπου έκανε χθες τη δική του ο Παύλος Γερουλάνος. Το επιτελείο του εκτιμά ότι η συμμετοχή στην συγκέντρωση της Αθήνας θα είναι σαφώς μεγαλύτερη κι ότι θα κερδίσει καταρχάς τη μάχη των εντυπώσεων κλείνοντας την καμπάνια του με την αυριανή εκδήλωση στην Πάτρα.

Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας βρέθηκε προ ημερών για τη δική του εκδήλωση και ο Χάρης Δούκας, όπου αποχώρησε με την αίσθηση της μαζικής προσέλευσης- ήταν εκεί πολλά παπανδρεϊκά στελέχη και κόσμος που στηρίζει διαχρονικά την παράταξη. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν άνθρωποι που είναι κοντά στη μάχη Δούκα εκτιμώντας ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων καταφέρνει να ξεχωρίσει στην πράσινη προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Δούκας έχει την στήριξη πολλών στελεχών με πολιτική και οργανωτική εμπειρία ενώ ο ίδιος δηλώνει μη επαγγελματίας πολιτικός, όταν τον κατηγορούν ότι «κοιτάζει τι σημειώσεις» του, όπως έκανε στο πρόσφατο debate. Εντούτοις ο υποψήφιος αρχηγός επιστρατεύει όλες τις ικανότητές του για τον απευθείας διάλογο με τους πολίτες- κάτι που επιχείρησε και στην κεντρική του εκδήλωση στο Πανελλήνιο της Αθήνας, όπου ουκ ολίγες φορές διέκοψε την ομιλία του για να απαντήσει στα συνθήματα που φώναζαν νεολαίοι του κόμματος. Τελευταίος σταθμός, όπου θα μιλήσει σε συγκεντρωμένους οπαδούς θα είναι απόψε στη Λάρισα- θέλει να συμβολίσει την πρόθεσή του να σταθεί δίπλα στη δοκιμασία των πολιτών από τον Daniel και να προτείνει λύσεις για την επιστροφή της ζωής που είχαν πριν από τις καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Αύριο Σάββατο ο κ. Δούκας θα βρεθεί σε τρεις νομούς της Κρήτης, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπου θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του και θα έχουν ρόλο εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4ljfg5fgl7t)


Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε χθες στην κεντρική εκδήλωση της Αθήνας σχετικά με το τριπλό σχέδιο για την Ελλάδα, την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε και ένα καθαρό πλάνο όσον αφορά στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπογράμμισε τα “ναι” και τα “όχι” στα σενάρια για πιθανές συμπράξεις και τόνισε από την αρχή της ομιλίας της ότι για να πετύχει η προσπάθεια που προτείνει χρειάζεται στο τιμόνι του κόμματος συγκεκριμένη ηγεσία και ηγετική ομάδα μετά από τις εσωκομματικές εκλογές. “Το Σχέδιο αυτό για να πετύχει χρειάζεται Ηγεσία αλλά και Ηγετική ομάδα που να έχουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες αλλά και τις ικανότητες να το υπηρετήσουν αποτελεσματικά, να το προβάλουν αξιόπιστα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με άλλα λόγια να κάνει το ΠΑΣΟΚ ισχυρή αντιπολίτευση, να γίνει Πρώτη Πολιτική δύναμη και αύριο Κυβέρνηση. Γι΄ αυτό στις 6 του Οκτώβρη εκτός από Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίζουν και για τον επόμενο πρωθυπουργό της πατρίδας μας”, εξήγησε η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία με την ομιλία της σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών σημείωσε με νόημα ότι: “Η μεγάλη αυτή ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με μικρά βήματα και χαμηλές προσδοκίες. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο χρεοκοπημένο μοντέλο της ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ουσιαστικό η ηγεσία να μην είναι ανέπαφη από την πραγματική ζωή και τον αγώνα επιβίωσης”.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4mcxc2162s1)


Σύμφωνα με την υποψήφια αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, η ρητορική και το πολιτικό ύφος που απαιτούν οι πολίτες μετά από τόσες απογοητεύσεις θα πρέπει να δώσει την πρόταση που απαιτεί ο 21ος αιώνας. “Και είμαι σίγουρη ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί όπως το 1974 έτσι και το 2024 να φέρει νέες ιδέες και να μιλήσει στην ψυχή και στο μυαλό των ανθρώπων”, άρχισε να λέει ξεκαθαρίζοντας ένα- ένα σημείο του σχεδίου του. Για παράδειγμα αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στα σενάρια περί συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η “υπενθύμιση” της σοσιαλδημοκρατικής ταυτότητας του κόμματος κι ότι “πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής, έως και ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με τις δυνάμεις, που θολώνουν και ρευστοποιούν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθούν εκτός της στρατηγικής ατζέντας του Κινήματος μας.”. Νωρίτερα είχε θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με την Κουμουνδούρου και με άλλες δυνάμεις «τύπου ΣΥΡΙΖΑ», ενώ είχε επισημάνει ότι: “Η χώρα χρειάζεται επειγόντως τον αντίπαλο πόλο, το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης στο οποίο οι πολίτες θα βλέπουν την επόμενη κυβέρνηση”.

Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει πάντως ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει τον στόχο για αλλαγή ηγεσίας στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24» και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μείνει στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα σε περίπτωση που δεν κερδίσει τις απάντησε: «Είναι λάθος το ερώτημα για έναν άνθρωπο που έχει δώσει όλη του την πολιτική ζωή στο ΠΑΣΟΚ, που έχει παλέψει τις δύσκολες εποχές. Κατέβηκα για Δήμαρχος, όταν κανένας πολιτικός δεν τριγυρνούσε την Αθήνα. Ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε πολύ σκληρές μάχες, σε πολύ δύσκολες εποχές. Τώρα μπορεί κανείς να αναρωτιέται αν θα είμαι εκεί την επόμενη μέρα; Είναι αστείο». Και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό, αυτή τη συζήτηση δεν θα την κάνουμε στα κανάλια. Ξέρει ότι αν με πάρει τηλέφωνο θα τα ακούσει πολύ χειρότερα από αυτά που λέω εδώ πέρα. Γιατί το να αμφισβητεί κανείς ότι θα είμαι στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα και θα παλεύω για το ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικά προσβλητικό. Έχω δώσει τις μάχες μου, έχω αποδείξει την πορεία μου. Και αυτό που με απασχολεί είναι αυτό το οποίο απασχολεί τον κόσμο, αν θα δώσουμε μια εναλλακτική διακυβέρνηση αυτού του τόπου, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί από την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4lzaj831zs9)


Ο Μιχάλης Κατρίνης που επέλεξε τον Πύργο, την πρωτεύουσα της εκλογικής του περιφέρειας για να κάνει την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση τόνισε χθες ότι: “Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να χαλάσουν τα σχέδια όλων αυτών που θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ για να μπορούν να το διαχειριστούν. Ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που δεν αποτελεί απειλή για τον κ. Μητσοτάκη αλλά θα μπορεί να γίνει και κυβερνητικό δεκανίκι για να συνεχίσει να είναι Πρωθυπουργός. Ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που δεν θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης που θα εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα γίνει μέρος ενός πολιτικού συστήματος που δημιουργεί αισθήματα απογοήτευσης, παραίτησης και αποστροφής στον πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ξανά πρωταγωνιστής των εξελίξεων.»

Σε γειτονιές του Πειραιά βρέθηκε εν τω μεταξύ χθες η υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου. « Σε λίγες ημέρες ψηφίζουμε για νέα ηγεσία . Δεν είναι συνηθισμένες αυτές οι εκλογές. Με την νέα ηγεσία και όσα είναι επιτακτικό να πράξει και να πράξουμε όλοι μαζί, έχουμε χρέος απέναντι στην χώρα και την κοινωνία : Να ανταποκριθούμε στην εθνική ανάγκη για μια ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ όχι σαν κόμμα μικρών βημάτων, συμβιβασμού με την ουσιαστική ακινησία γύρω από μικρά ποσοστά, αλλά ως κόμμα που θα εκφράσει την κοινωνία και θα μπορέσει να κυβερνήσει την χώρα», υπογράμμισε η κυρία Γιαννακοπούλου ασκώντας εκ νέου σκληρή κριτική στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κασσελάκης: Νέα θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ με το βίντεό του - Γιατί δεν είπε καθαρά ότι θα είναι υποψήφιος και κάλεσε να γραφτούν μέλη

Καιρός - Κακοκαιρία Cassandra: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Europa League: Φοβερός Ελ Κααμπί και ο Ολυμπιακός 3-0 την Μπράγκα στον Πειραιά - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης