«Σκέτη» εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ από το βίντεο υποψηφιότητας Κασσελάκη - Προσκλητήριο αναμέτρησης στο συνέδριο

«Σκέτη» εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ από το βίντεο υποψηφιότητας Κασσελάκη - Προσκλητήριο αναμέτρησης στο συνέδριο

Εσωκομματικές αντιδράσεις για το νέο βίντεο Κασσελάκη και το «Είμαι ο Στέφανος, σκέτο» - Σενάρια εξόδου για «Κασσελίστας»

kaselakis-arthrou
Χαρακτήρα μετωπικής αναμέτρησης στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις αρχές Νοεμβρίου φαίνεται να προκρίνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, δίνοντας χθες στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο βίντεο της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία, χωρίς, ωστόσο, να δηλώνει πουθενά σε αυτό ρητά υποψήφιος πρόεδρος. Αντίθετα, με ένα σκηνοθετικό εύρημα, ο κ. Κασσελάκης εκκίνησε το βίντεό του λέγοντας πως «είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα», επιχειρώντας έτσι να υπερβεί τις απαντήσεις σε μια σειρά από ζητούμενα, στα οποία, ωστόσο, τόσο οι εσωκομματικοί υποστηρικτές του, όσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι ανέμεναν επί εβδομάδες να τοποθετηθεί.

Συγκεκριμένα, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν δήλωσε:

-ούτε εν ενεργεία Πρόεδρος, όπως αφήνουν να υπονοείται οι υποστηρικτές του,

-ούτε πρώην Πρόεδρος, αποδεχόμενος έτσι εμμέσως το πολιτικό αποτέλεσμα της έκπτωσής του λόγω της υπερψήφισης της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή,

- ούτε ρητά υποψήφιος Προέδρος, αναγνωρίζοντας έτσι την ορισθείσα εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε ανοιχτά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να «μην περιμένετε την ώρα των εκλογών για Πρόεδρο» «Γεμίστε τώρα τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους», όπως είπε, προκειμένου τα νέα μέλη να κατοχυρώσουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Συνέδρων, στις 19-20 Οκτωβρίου, με φόντο το Έκτακτο Συνέδριο.

Δείτε το βίντεο:

Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα. Ζητώ συγγνώμη. Από εσάς που απογοητεύσαμε. Από τους...

Posted by Στέφανος Κασσελάκης - Stefanos Kasselakis on Thursday, October 3, 2024


«Πεδίο μάχης» το Συνέδριο

Η παραπάνω αποστροφή του έκπτωτου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, ήρθε να συναντηθεί με το παράθυρο που άνοιγαν τις τελευταίες ημέρες στελέχη προσκείμενα στον ίδιο, λέγοντας πως στο Συνέδριο θα συζητηθεί και το θέμα της έκπτωσης του κ. Κασσελάκη, πυροδοτώντας την εσωκομματική ατμόσφαιρα. «Πιστεύει κανείς ότι δεν θα συζητηθεί στο συνέδριο το άγος της ανατροπής; Το συνέδριο θα συζητήσει μονοθεματικά αυτό αλλά δεν θα ανατρέψουμε την πορεία προς τις εκλογές» είχε δηλώσει λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Θεοδώρα Τζάκρη, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προσκαλεί πλέον τα νέα μέλη να δημιουργήσουν θετικούς συσχετισμούς υπέρ του στο επικείμενο Συνέδριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβασή του, στον απόηχο και του «εκρηκτικού» Συνεδρίου, του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σφοδρές αντιδράσεις

Παράλληλα, η παραπομπή της πλευράς Κασσελάκη της εσωκομματικής αναμέτρησης στο Συνέδριο μετά το χθεσινό βίντεο δεν άργησε να απαντηθεί, καθώς με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα το χορό των αντιδράσεων άνοιξε πρώτος ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Σε ένα video 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση «θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Πως γίνεται να «είσαι εδώ» και να κρύβεσαι;» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, για να δηλώσει στην συνέχεια στην Πολιτική Γραμματεία πως «αν ο Κασσελάκης εννοεί στο βίντεο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μέρος των σχεδίων της διαπλοκής, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Επίσης, τι είναι ο Κασσελακης από σήμερα με βάση αυτό το βίντεο; Υποψήφιος πρόεδρος; Μέλος του κόμματος; Πρώην πρόεδρος; Ως τι μιλάει;».



Στο ίδιο μήκος κύματος, «δεν άκουσα ανακοίνωση υποψηφιότητας απο τον Κασσελακη. Άκουσα κάλεσμα για το Συνέδριο. Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει. Για να ξέρουμε αν εκλαμβάνεται ή όχι από το κόμμα ως υποψήφιος» ανέφερε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Στο βίντεο που έκανε ο Κασσελάκης, μιλάει πάλι για ΣΥΡΙΖΑ και διαπλοκή. Το ιδιο ειχε κανει τον Αυγουστο και σε ενα βιντεο εναντιον δεκαδων στελεχων του κομματος. Αυτο ειναι προσβολη της προσωπικοτητας των στελεχων, των μελών, και του ιδιου του κομματος» κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Με λενε Παυλο και τα κατεθεσα ολα ,υπογραφες και πόθεν εσχες!! Περιμενω Στεφανο,Σωκρατη,Νικο και Αποστολο! Αντε να μετρηθουμε σε θεσεις και προγραμμα ,οχι σε βιντεακια!» σχολίασε με νόημα σε μεταμεσονύκτια ανάρτησή του και ο Παύλος Πολάκης, προσθέτοντας πως «ΥΓ .Τη διαπλοκη τη χτυπας οταν παιρνεις καθαρες θεσεις για τραπεζες,Ενεργεια,καύσιμα ,χοντρεμποριο,Αττικη Οδο,ΜΜΕ,Δικαιοσυνη,Ταμειο Ανακαμψης!». «ΟΧΙ με γενικολογες επικλησεις του «καινουργιου» του «νέου» του «δικου μας» και λοιπα επεα πτεροεντα..», κατέληξε ο κ. Πολάκης, με φόντο το βίντεο Κασσελάκη.

Με λενε Παυλο και τα κατεθεσα ολα ,υπογραφες και πόθεν εσχες!! Περιμενω Στεφανο,Σωκρατη,Νικο και Αποστολο! Αντε να...

Posted by Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis on Thursday, October 3, 2024


Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «δεν είναι δεδομένο ότι θα κατέβει. Δεν το δηλώνει τουλάχιστον. Αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού υποψηφίων από το συνέδριο, κάτι το οποίο δεν έχει μπει ποτέ στη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μια ανησυχία που δημιουργείται χωρίς λόγο. Δεν αμφισβητεί κανείς από εμάς ούτε τις υπογραφές, ούτε το πόθεν έσχες».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4mfueyudeh5)


«Για να είμαστε σαφείς, το πραγματικό σχέδιο της διαπλοκής είναι να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2031. Όποιος υπονομεύει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ουσιαστικά ενισχύει αυτό το σχέδιο», υποστήριξε ο Γιάννης Μπουλέκος, στέλεχος των «87» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Πόθεν Έσχες

Την ίδια ώρα, έντονη εντύπωση προκάλεσε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει στη δήλωσή του πως «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα. «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί κανένας ψηφοφόρος από την κάλπη». Ανάμεσα στις γραμμές, στελέχη της νέας πλειοψηφίας «διαβάζουν» μια απόπειρα προετοιμασίας του προσωπικού ακροατηρίου του κ. Κασσελάκη, αλλά και την αγωνία του επιτελείου του απέναντι σε «όλα τα ενδεχόμενα», όπως τονίζουν, με δεδομένο ότι για να αποκλειστεί κάποιος πρέπει να μην προσκομίσει μόνο είτε τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, είτε τη δήλωση του Πόθεν Έσχες.

Πάντως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συνεδρίαζε χθες «είδε βίντεο, αλλά αναμένει την υποψηφιότητα» Κασσελάκη, όπως σημείωναν κομματικές πηγές, εννοώντας ότι πέραν του οπτικοακουστικού υλικού, ο κ. Κασσελάκης και οι υπόλοιποι υποψήφιοι (πλην του κ. Πολάκη που το έπραξε ήδη) θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου αίτηση υποψηφιότητας, 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και δήλωση Πόθεν Έσχες.

Σενάρια εξόδου

Με εμφανή, πάντως, την έλλειψη αυτοπεποίθησης στο χθεσινό βίντεο, έμπειρα κομματικά στελέχη δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι πολλαπλά κύματα αποχωρήσεων έχουν σημειωθεί από μέρους των «Κασσελίστας» το τελευταίο χρονικό διάστημα, ερμηνεύοντάς τα ως «σήματα εξόδου» προς το κομματικό κοινό του κ. Κασσελάκη, «σε περίπτωση ήττας του», όπως παρατηρούν.

Αρχής γενομένης από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, όπου τα μέλη της που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη αποχώρησαν μετά την υπερψήφιση της πρότασης Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες, ακολούθως οι εσωκομματικοί υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη αποχώρησαν προχθές από την συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, ενώ το ίδιο έπραξε χθες και η Θεοδώρα Τζάκρη από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η τελευταία δήλωσε αργότερα πως «έφυγα γιατί αμφισβήτησαν αυτό το περιστατικό που έγινε μπροστά σε 43 ανθρώπους χτες. Μου έκλεισαν το μικρόφωνο χτες. Και προκάλεσαν την αντίδραση και της κα Πούλου και επικαλούμαι την μαρτυρία της» αναφερόμενη στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, ενώ στελέχη της νέας πλειοψηφίας χαρακτήριζαν την αποχώρησή της ως «προσχηματική».

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Ρηγίλλης σήμερα η Νέα Δημοκρατία για τα 50 χρόνια της: Το ραντεβού ενότητας και η εκκρεμότητα των «πρώην»

Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στον Νετανιάχου - Μπορεί η αμερικανική διπλωματία να φέρει εκεχειρία στη Μέση Ανατολή;

Βίντεο: Δραματική δολοφονία 26χρονης στη Βραζιλία - Μασκοφόροι την κυνήγησαν σε σούπερ μάρκετ και την εκτέλεσαν σε αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης