Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτωπο» και όχι πρόσωπο επιλέγουν οι «87»

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτωπο» και όχι πρόσωπο επιλέγουν οι «87»

Στις 11 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, με τοενδιαφέρον των περισσότερων στελεχών να στρέφεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων

neo_siriza_ko
Στις 11 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κι ενώ το ενδιαφέρον των περισσότερων στελεχών στρέφεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, χωρίς να μένουν αδιάφορα και απέναντι στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετρά πέντε υποψηφιότητες για την Προεδρία του, η εικόνα των χθεσινών δημοσκοπήσεων είναι μάλλον αποθαρρυντική, με δεδομένο ότι η καθοδική πορεία δεν φαίνεται να ανακόπτεται, ούτε με την εκκίνηση των εσωκομματικών εκλογών. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται τρίτος στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 9,5%. Αντίστοιχα, στην έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, η Κουμουνδούρου σημειώνει ποσοστό 8,4%, φτάνοντας μετά βίας την πέμπτη θέση.

Μολονότι το προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος επανέρχεται και στις δύο αυτές μετρήσεις, εντούτοις κατά 10 μονάδες μειώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες η στήριξη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2024 ως προς την επανεκλογή του. Συγκεκριμένα, μόνον το 37% δηλώνει ότι θέλει τον κ. Κασσελάκη να επανεκλέγεται στη θέση του προέδρου του κόμματος, αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, καθώς δεν έχουν ανακηρυχθεί ακόμη επίσημα οι υποψήφιοι για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενότητα, αντί για πρόσωπα

Εν τω μεταξύ, μετά από ευρεία σύσκεψη τους χθες το βράδυ οι «87» της «φρουράς Τσίπρα» προσανατολίζονται στο να στηρίξουν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποψήφιους με πολιτικά χαρακτηριστικά, στη λογική ότι αυτοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος, αλλά και διέξοδο από την παρατεινόμενη εσωστρέφεια.

Κλείσιμο
Σε μια τέτοια εξέλιξη, ένα από τα μαζικότερα εσωκομματικά μπλοκ φαίνεται να προκρίνει τη δημιουργία «μετώπου» για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντί της επιλογής ενός μόνο υποψηφίου, ώστε να απελευθερωθούν ευρύτερες κομματικές δυνάμεις, αλλά και να εξασφαλιστεί η παρουσία ενός εκ των εκλεκτών τους στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την Προεδρία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τίποτε δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένο, μετά το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης προς τους υποστηρικτές του, ώστε να εγγραφούν νέα μέλη μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, δίνοντας ραντεβού στο Συνέδριο. Εκεί, οι «Κασσελίστας» φέρονται αποφασισμένοι να φέρουν το «άγος» της έκπτωσης του κ. Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Προλαμβάνοντας, σε κάθε περίπτωση, τυχόν παρεκκλίσεις, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται σήμερα να ασχοληθεί με «συμπεριφορές» κομματικών στελεχών που απασχόλησαν τη δημόσια σφαίρα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τα λεγόμενα του Βαγγέλη Αντώναρου για «χουντικές αντιλήψεις». Παράλληλα, στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να τεθεί το θέμα της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και οργανωτικά ζητήματα, με δεδομένο ότι τη Δευτέρα ξεκινά επισήμως ο προσυνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σε αυτό το κλίμα, «ο πρώην πρόεδρος ζητά συγγνώμη από τους πολίτες, ειδικά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν στις εκλογές, αλλά για τις αποφάσεις των οργάνων. Θα περίμενα και ο ίδιος αλλά και όλοι μας να κάνουμε μια αυτοκριτική για τα λάθη που γίνανε και οδήγησαν στη συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και εγώ είμαι διατεθειμένος να το κάνω εδώ. Γιατί για αυτό το λόγο πάμε για εκλογή νέου προέδρου. Για αυτό προέκυψε η μομφή, γιατί συρρικνώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καθόδου του Στέφανου Κασσελάκη στον εκλογικό στίβο, μετά το βίντεό του.

Από πλευράς του, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε χθες στο Ξυλόκαστρο, όπου είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη και πολίτες της περιοχής, χωρίς να λείψουν και έμμεσες αναφορές στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την επιθυμία του να αλλάξει το κόμμα, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών, και υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι να δώσει την εξουσία στα χέρια τους, τονίζοντας: «Εσείς θα αποφασίζετε».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον διαβεβαίωσαν για τη στήριξη τους λέγοντας: «είμαστε μαζί σου, θα είσαι πάντα ο Πρόεδρός μας» ενώ συμπλήρωναν «Πέσαμε πολλές φορές Πρόεδρε κ τώρα ήρθες εσύ μας σήκωσες». Ο ίδιος, απαντώντας στην ενθουσιώδη υποστήριξη, ανέφερε: «η διαδρομή έχει εμπόδια, πέφτουμε, ξανασηκωνόμαστε».

Με αιχμές τοποθετήθηκε χθες και ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, λέγοντας ότι τη συμμετοχή του στην κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ «ως δύναμη κεντρομόλος, ως φωνή ενότητας». «Περιμένω να δω αν τελικά θα προχωρήσει σε κατάθεση. Έχω κι εγώ τις εύλογες απορίες μου για το τι θα γίνει τελικά» ανέφερε ο κ. Φαραντούρης για τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ. Θα είναι «μια συζήτηση με τους συντρόφους, συνυποψηφίους έτσι ώστε να αναδειχθούν τα ζητήματα πολιτικής ουσίας και όχι προσωπικές αντεγκλήσεις. Και μάλιστα νομίζω ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τονίζουν όλοι πόσα κοινά πράγματα μας έχουν ενώσει για να βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στέγη και όχι πόσα πολλά ενδεχομένως μας χωρίζουν», όπως σημείωσε. Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποψήφιος Πρόεδρος δήλωσε περήφανος για την κυβερνητική θητεία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι «το τελευταίο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές υπήρξε πράγματι μια όξυνση, η οποία νομίζω δεν δικαιολογείτο και κυρίως δεν ωφελούσε». Αναφορές για μαύρα ταμεία, συζητήσεις οι οποίες μας αποδυνάμωναν ένα σοβαρό και κυβερνητικό κεκτημένο στο χώρο μας. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες συνθήκες και είμαστε περήφανοι για την κυβερνητική μας θητεία. Και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού», κατέληξε ο κ. Φαραντούρης.

Υπέρ ντιμπέιτ και ο Πολάκης

Πρόταση για διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των υποψήφιων Προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει και ο υποψήφιος Πρόεδρος, Παύλος Πολάκης. Με δεδομένο ότι ο κ. Πολάκης είναι ο πρώτος από τους συνυποψηφίους του που έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα για την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του (δηλαδή αίτηση, 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δήλωση του Πόθεν Έσχες), «άντε να μετρηθούμε σε θέσεις και πρόγραμμα, όχι σε βιντεάκια!» ανέφερε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή ανάρτησή του, «δείχνοντας» προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.



Ειδήσεις σήμερα:

Τα ξεκάθαρα μηνύματα Μητσοτάκη, τα «πηγαδάκια» της Ρηγίλλης και τα σχόλια για Καραμανλή - Σαμαρά

Το Βατικανό των Τιράνων: Η ιστορία των Μπεκτασήδων - Η Τουρκία, η Ελλάδα και ο Ράμα

Υποχωρούν οι τιμές στο ελαιόλαδο – «Επανέρχεται η ισορροπία στην αγορά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης