ΣΥΡΙΖΑ: Σφίγγει ο κλοιός για τη διαγραφή Κασσελάκη - Τρεις προειδοποιητικές βολές από τους «87», τα επόμενα βήματα

Εντάσεις και εσωκομματικές διαφωνίες με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος

Σε συνθήκες μεγάλης έντασης και με την αποχώρηση των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη από το καθοδηγητικό όργανο, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η οποία ενέκρινε το νέο χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου του κόμματος.

Προηγήθηκε νωρίς χθες το πρωί έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία έφερε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μία εβδομάδα μετά τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή στις 8 Νοεμβρίου, αλλά και την καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών στις 25 Οκτωβρίου, την επομένη δηλαδή της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος. Και αν το Συνέδριο μετατοπίστηκε ελλείψει διαθέσιμου χώρου στην Αθήνα, η μεταβολή που επήλθε στις εγγραφές μελών συνδέεται ευθέως με την πίεση που ασκεί η νέα πλειοψηφία στον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει τα χαρτιά του, ώστε είτε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιότητας, είτε να διαφοροποιηθεί, χωρίς να αποκλείονται τυχόν συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής.

«Μισό βήμα»

Η αιφνίδια αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση εκ μέρους της Θεοδώρας Τζάκρη 87 υπογραφών (τρολάροντας την ομάδα των «87» ως προς τον αριθμό) και του Πόθεν Έσχες του πρώην Προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή, κάνοντας μισό βήμα εκ μέρους του κ. Κασσελάκη στην κατεύθυνση του εναρμονισμού με το κομματικό πλαίσιο, αλλά και καταγγέλλοντας ταυτόχρονα στην τοποθέτησή της τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. «Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Τζάκρη πριν αποχωρήσει από την αίθουσα μαζί με τα στελέχη που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη στο κομματικό όργανο και έκαναν λόγο για «μεθόδευση», με αφορμή τις αλλαγές στον οδικό χάρτη.





Αμέσως μετά την παρέμβαση της κυρίας Τζάκρη, στο βήμα ανέβηκε η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας της πως «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων». Στην ίδια κατεύθυνση, «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος», τόνισε με νόημα η κυρία Γεροβασίλη, εκτοξεύοντας την πρώτη προειδοποιητική βολή προς την πλευρά Κασσελάκη. «Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα» συνέχισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, καταλήγοντας πως «ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

Πόθεν Έσχες … «δια αντιπροσώπων»

Πλην του περιεχομένου της τοποθέτησης της Θεοδώρας Τζάκρη, που στελέχη των «87» χαρακτήρισαν «υβριστικό», τα ίδια στελέχη αποδίδουν την «έκρηξη» της Όλγας Γεροβασίλη στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να καταθέσει υπογραφές και Πόθεν Έσχες, χωρίς να είναι ο ίδιος παρών. Και αυτό, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης δεν κατέθεσε αυτοπροσώπως την υποψηφιότητά του ότι θα εκληφθεί ως επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας η χθεσινή κίνησή του δια της Θεοδώρας Τζάκρη, για να ακολουθηθεί στην συνέχεια η διαδικασία που έχει ορισθεί, προβλέποντας και τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής δεν ήταν σαφές το τι θα επακολουθήσει, τη στιγμή που μέλη της νέας πλειοψηφίας «διάβαζαν» πίσω από την κίνηση της κυρίας Τζάκρη «έναν τακτικισμό», ώστε ο έκπτωτος Πρόεδρος «να δραπετεύσει από τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του μέχρι το Συνέδριο», όπως τόνιζαν, επιχειρώντας εκεί την «παλινόρθωσή» του.

«Παρόντες» Φαραντούρης και Γκλέτσος

Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος, παρόντες στην κούρσα εκλογής νέου Προέδρου εμφανίστηκαν χθες ο Ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος. Ο κ. Φαραντούρης συνόδευσε την υποψηφιότητά του με 34 υπογραφές, δηλώνοντας πως «ανακτάμε τη δύναμη και την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου Αριστερού, Πράσινου, Ευρωπαϊκού κόμματος. Λειτουργούμε όλοι, η κορυφή και τα όργανα του κόμματος, με ενότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη». Συγκινημένος από την συμμετοχή του στο καθοδηγητικό όργανο και στη διαδικασία εμφανίστηκε από πλευράς του ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος έκανε αίσθηση στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, παρατηρώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «εμείς φταίμε. Το παιδί δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και εμείς τον χρίσαμε Στρατηγό στον πόλεμο».

Φάμελλος: Πάνω από 300.000 ευρώ στο κόμμα

Στην προαναγγελία της κατάθεσης υποψηφιότητας και επισήμως την άλλη εβδομάδα προχώρησε χθες και ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αποκάλυψε στην τοποθέτησή του πως «το 2024 οι βουλευτές έχουν συνεισφέρει πάνω από 300.000 ευρώ στο κόμμα ενώ τον Ιούνιο 16 βουλευτές δώσαμε 18.000 ευρώ επιπλέον για τις ευρωεκλογές και αρχές Ιουλίου 10 βουλευτές και 3 ανώτατα στελέχη δώσαμε 13.000 ευρώ για τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος. Αλλά εκεί φτάσαμε να διαδίδονται τέτοια ψέμματα». Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «Οι εξελίξεις μεταφέρουν σε άλλο επίπεδο το διακύβευμα των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου», ενώ διερωτήθηκε με νόημα: «το διακύβευμα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι κόμμα της κοινωνίας ή μαγαζί του ενός; Που μπορεί όποτε θέλει να του αλλάζει και ταμπέλα και να το δίνει για υπενοικίαση;».

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητάς του και το πόθεν έσχες. Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή, χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου» ανέφερε σε δηλώσεις του και ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος, ωστόσο, εξέφρασε τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, υποστηρίζοντας προς τους «87» ότι «Κοψτε τις ΑΗΔΙΕΣ περι διαγραφης!!!Ελατε να μετρηθουμε στα ισια με ιδεες ,προτασεις,προγραμματα και οραματα!». «Δεν γουσταρω ουτε την ίντριγκα των εκκαθαρίσεων, ουτε το εργο «ελεηστε το Βασιλακη Καιλα» που προσπαθει να παίξει ο πρωην γιατι δεν μπορει να κανει κατι άλλο !! Μπορει ο Κασσελακης και οι υπόλοιποι να αντιπαρατεθουμε σε αντιστοιχα με αυτα που λεω στο παρακατω βιντεο;; Μπορειτε να συμβαλλετε σε λαικη εμπνευση που θα οδηγησει σε αριστερη δημοκρατικη διεξοδο μετα την πτωση του Μητσοτακη;;;; ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ!!», κατέληξε ο κύριος Πολάκης.



Πίεση και… πειθαρχικό

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη δεν είναι ασύνδετη με τα άλλα δύο προειδοποιητικά μηνύματα που έστειλαν χθες οι «87» προς την πλευρά Κασσελάκη, ανοίγοντας για πρώτη φορά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο διαγραφής του από μέλος του κόμματος. Δεν ήταν μόνο η υπερψήφιση της τροπολογίας των Γιάννη Μπουλέκου, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη που προβλέπει πως «προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος», αλλά κυρίως η παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος από τον πρώην βουλευτή, Θέμη Μουμουλίδη.

Μάλιστα, η επιστολή του κυρίου Μουμουλίδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας θα πρέπει να συζητηθεί από το αρμόδιο όργανο και εκείνο να ζητήσει στην συνέχεια τη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι συσχετισμοί κάθε άλλο παρά με το μέρος του Στέφανου Κασσελάκη είναι. Κατόπιν αυτών, πηγές από το περιβάλλον του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετέδιδαν χθες πως «ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές του χθες, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη», για να καταλήξουν πως «η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Όσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή».


Ειδήσεις σήμερα:

Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών σε Λίβανο και Συρία – 21 νεκροί από επίθεση σε τζαμί στη Γάζα

Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ - Πώς και ποιοι μπορούν να ψηφίσουν, πλήρης οδηγός

Υποψίες για δολοφονία του Ιρανού επικεφαλής της Δύναμης Κουντς - Εθεάθη τελευταία φορά στη Βηρυτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr