Νέα Δημοκρατία: Πώς είδε το Μαξίμου το εκλογικό θρίλερ του ΠΑΣΟΚ - Η ανάλυση για τον δεύτερο γύρο

Το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει να πορεύεται με αυτοτελή στρατηγική και έμφαση στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην κόψει τους δεσμούς με την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που στήριξαν τη ΝΔ το 2019 και το 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνηθίζει να κοιμάται νωρίς, καθώς ξυπνάει νωρίς το πρωί. Η χθεσινή βραδιά-θρίλερ με φόντο τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ανατρέψει την πρωθυπουργική συνήθεια, γύρω στα μεσάνυχτα όμως ο Χάρης Δούκας «κλείδωσε» την παρουσία του στον δεύτερο γύρο έναντι του Παύλου Γερουλάνου και ο πρωθυπουργός έκλεισε την τηλεόραση.

Επισήμως και σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση πρόκειται να τηρήσει σιγή ιχθύος για το αποτέλεσμα της κάλπης, αρνούμενη να σχολιάσει δημοσίως τις εσωκομματικές εξελίξεις. Είναι, βεβαίως, προφανές το ενδιαφέρον και στις τάξεις της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το βλέπουν να «πλασάρεται» στη δεύτερη θέση, με δεδομένη και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για ραγδαία άνοδο της συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία.

Η έκβαση του πρώτου γύρου με το ζευγάρι Ανδρουλάκη-Δούκα στον δεύτερο γύρο ήταν μια μάλλον προβλέψιμη εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εδώ και καιρό φαινόταν ότι οι δύο άνδρες προηγούνταν. Προβάδισμα, βεβαίως, που έγινε πιο οριακό μετά το debate, όπου ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου κέρδισαν πόντους και είναι προφανές ότι προσέλκυσαν και κεντρογενείς ψηφοφόρους στις κάλπες. Αρκετοί εξ αυτών που ενεγράφησαν ως «φίλοι» του ΠΑΣΟΚ δε είναι εξαιρετικά πιθανό να προέρχονται από τη δεξαμενή κεντρογενών πολιτών που ψήφισαν ΝΔ το 2023.

Μεταξύ των κ.κ. Ανδρουλάκη ή Δούκα το Μαξίμου δεν έχει καμία… προτίμηση, φανερή ή υπόγεια. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι γνωστός στον κ. Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι αντιπαρατίθενται από το 2021. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν περιορισμένη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να «απαγκιστρώσει» κεντρώους ψηφοφόρους από τη ΝΔ. Όσο για τον πιο «αριστερόστροφο» κ. Δούκα, οι αντιπαραθέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει επί δημαρχιακής του θητείας και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει αντιμετωπιστεί πρακτικά ως «συνεχιστής» της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται δε και το γεγονός ότι βγήκε τέταρτος στην Αττική, αλλά και ειδικότερα στην Α’ Αθηνών, όπου βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων.

Είναι προφανές ότι τυχόν «προσπέρασμα» του κ. Γερουλάνου έναντι του κ. Δούκα και η παρουσία του στον δεύτερο γύρο του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε ανακάτεμα της τράπουλας στον κεντρώο χώρο, καθώς αρκετοί πολίτες που μπορεί να είχαν ψηφίσει ΝΔ το 2023 στήριξαν τον κ. Γερουλάνο και την κυρία Διαμαντοπούλου στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ. Και προφανώς η παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου στη διαδικασία «έκοψε» ψήφους από τον κ. Γερουλάνο.

Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει να πορεύεται με αυτοτελή στρατηγική και έμφαση στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην κόψει τους δεσμούς με την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που στήριξαν τη ΝΔ το 2019 και το 2023, αν και δεν προέρχονταν από αυτή. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν τις εξελίξεις εκ δεξιών του κόμματος με ιδιαίτερη προσοχή, καταγράφοντας την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει το σήμα ότι θα δώσει τη μάχη των εκλογών του 2027 ως επικεφαλής της ΝΔ, για μια τρίτη τετραετία στο Μαξίμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τελικά αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ: Πρώτος ο Ανδρουλάκης με 29,64% - Δεύτερος ο Δούκας με 21,41%, τρίτος ο Γερουλάνος με 21,12%

Βίντεο: 20χρονος YouTuber διέλυσε McLaren $200.000 σε live streaming - Κοίταζε το κινητό του ενώ οδηγούσε υπό βροχή

Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr