ΣΥΡΙΖΑ: Στην Πολιτική Γραμματεία υπογραφές και Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων - Συνέδριο εντός και εκτός… αίθουσας ετοιμάζει ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Πολιτική Γραμματεία υπογραφές και Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων - Συνέδριο εντός και εκτός… αίθουσας ετοιμάζει ο Κασσελάκης

Τα περισσότερα από τα κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στο καθοδηγητικό όργανο αναμένεται να προκρίνουν στην σημερινή συνεδρίαση την πιστή τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος για τις εσωκομματικές εκλογές

siriza-stelexi
Τα μανίκια αναμένεται να σηκώσουν σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στον απόηχο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και αν επισήμως αμφότεροι η Κουμουνδούρου, αλλά και τα επιτελεία των διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν διακριτικές αποστάσεις από τις εξελίξεις στο όμορο κόμμα, εντούτοις τα επίπεδα πολιτικού πολιτισμού και προεκλογικής αισθητικής που επέδειξε η Χαριλάου Τρικούπη, δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα περισσότερα από τα κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στο καθοδηγητικό όργανο αναμένεται να προκρίνουν στην σημερινή συνεδρίαση την πιστή τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος για τις εσωκομματικές εκλογές, ώστε να απαλείψουν φρέσκιες εστίες έντασης και μαζί πιθανές καθυστερήσεις. Άλλωστε, ακόμη και οι «Κασσελίστας» που φαίνεται να επιθυμούσαν την απόκρουση του κύματος αμφισβήτησής του από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ελπίζοντας το ίδιο να συμβεί και στην περίπτωση του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να κατανοούν τις τελευταίες ώρες ότι τα περιθώρια εσωκομματικών ελιγμών στενεύουν για τον Στέφανο Κασσελάκη, ακόμη και αν ο ίδιος δήλωσε παρών μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη στην εκλογική κούρσα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συμπληρώνοντας έτσι το παζλ των υποψηφιοτήτων.

Υπογραφές και Πόθεν Έσχες

Χωρίς χρονοτριβή, πάντως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σήμερα να μελετήσει σε βάθος τους φακέλους των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ανάβοντας το «πράσινο φως» στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να εντείνουν τις προεκλογικές καμπάνιες τους.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, επισήμως υποψήφιος θεωρείται ο Παύλος Πολάκης έχοντας προσκομίσει στην Κουμουνδούρου, αίτηση, 32 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και το Πόθεν Έσχες του, ενώ παρόντες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσαν το περασμένο Σάββατο οι:

Κλείσιμο
  • · Νικόλας Φαραντούρης, προσκομίζοντας 34 υπογραφές και Πόθεν Έσχες
  • · Απόστολος Γκλέτσος, προσκομίζοντας 32 υπογραφές και Πόθεν Έσχες και
  • · Στέφανος Κασσελάκης, προσκομίζοντας μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη 87 υπογραφές και το Πόθεν Έσχες.


Εφόσον η Πολιτική Γραμματεία αποδεχθεί το περιεχόμενο των φακέλων που κατέθεσαν οι υποψήφιοι πρόεδροι, τότε εκείνοι θα έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην εκλογική κούρσα, ακόμη και αν εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους δια αντιπροσώπων. Στην περίπτωση, δηλαδή, του Στέφανου Κασσελάκη που παρέδωσε υπογραφές και Πόθεν Έσχες μαζί, αλλά όχι αυτοπροσώπως. Ωστόσο, ακόμη και στελέχη που έχουν συγκρουστεί μετωπικά με τον Στέφανο Κασσελάκη όλους τους προηγούμενους μήνες, συνηγορούν στο ότι ο τελευταίος πρέπει να είναι εντός της προεδρικής κούρσας, από τη στιγμή παρέδωσε τα απαιτούμενα και δήλωσε υποψήφιος για το αξίωμα, ευθυγραμμιζόμενος δηλαδή με τα προβλεπόμενα. Από αυτή του τη διάθεση να ακολουθήσει τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαιρούν και την υποχρέωση της δημοσιοποίησης του Πόθεν Έσχες στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Την στιγμή, ωστόσο, που ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να παρακολουθεί τον κοινό, κομματικό βηματισμό, την ίδια στιγμή μοιάζει και να αποκλίνει, δυναμιτίζοντας το εσωκομματικό κλίμα, όπως προχθές, όταν μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων του στα βόρεια προάστια της Αθήνας είπε πως «το συνέδριο θα γίνει και θα είμαστε εκεί (…) Και αν δεν μας χωρέσει μέσα, θα είμαστε απ’ έξω», κλείνοντας το μάτι στους «θορυβώδεις» υποστηρικτές του, και ενώ η Κουμουνδούρου αναμένεται να λάβει σήμερα ενημέρωση σχετικά με τη διαθεσιμότητα συνεδριακών χώρων στην Αθήνα.

Το σήμα Μπουλέκου

Δεν είναι, όμως, μόνο τα λεγόμενα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο Συνέδριο του κόμματος, αλλά και η ρητορική του περί «διαπλοκής» που συντηρούν στο τραπέζι της νέας πλειοψηφίας τη λήψη πειθαρχικών μέτρων, φτάνοντας μέχρι το ενδεχόμενο διαγραφής του. Ήδη, η τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος των «87» με ζητούμενο την ενσωμάτωσή της στην απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής ήταν ένα πρώτο και αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ασχέτως αν η νέα πλειοψηφία αναδιπλώθηκε λόγω της αντίδρασης πρωτίστως του Παύλου Πολάκη, αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Δεοντολογίας καλείται να εξετάσει την επιστολή του πρώην βουλευτή Κοζάνης, Θέμη Μουμουλίδη που παραπέμπει στο πειθαρχικό όργανο τον κ. Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής κι ενώ Βασίλης Κόκκαλης και Γιάννης Σαρακιώτης τάχθηκαν ανοιχτά χθες εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης.

«Καμιά επιθυμία διαγραφής»

Από πλευράς του, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε χθες πως δεν υπάρχει «καμία επιθυμία για διαγραφή Κασσελάκη», για να συμπληρώσει, όμως, πως θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Κασσελάκης τι εννοεί ακριβώς όταν λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να γίνει συνιστώσα μιας κεντροαριστερής διαπλοκής». «Εμείς δεν είμαστε στη λογική των αποκλεισμών, αλλά στης πολιτικοποίησης της συζήτησης, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αφήνει σκιές πάνω από μας σε επίπεδα διαφάνειας και πόθεν έσχες», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4pfrbemwlg1)


Κόμμα… Τασκένδης

Στον αντίποδα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο βουλευτής Πέτρος Παππάς περιέγραψε πως «προσπαθούν να κάνουν ένα μικρό συνέδριο, λέει 600 θα χωράει. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν στο στάδιο του Περιστερίου, αν το έχουν κλείσει και αυτό. Πράγματα τα οποία ευτελίζουν την διαδικασία δημιουργούν φοβερή δυσαρέσκεια, μια φοβερή οργή στον κόσμο». «Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ένα μικρό αριστερό κόμμα, στο οποίο θα συζητάνε για τα γεγονότα της Τασκένδης του 1955. Συγγνώμη, αλλά αυτό το κόμμα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τους προοδευτικούς» συνέχισε ο κ. Παππάς, για να καταλήξει πως «όλη αυτή η νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να πορεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς πρόεδρο αυτή τη στιγμή και τα ποσοστά μας έχουν πέσει στο 6,5%».

Το Συνέδριο θα ανέτρεπε την μομφή

«Το συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο κάθε κόμματος, θα ανέτρεπε αυτή την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εμείς θέλουμε εκλογές και ο κόσμος θέλει δημοκρατικές διαδικασίες».

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Αθήνα: Νεκρός από μαχαιριές 28χρονος – Παραδόθηκαν δύο αδέρφια

Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη

Σκάνδαλο με βιασμούς και trafficking απειλεί rich & famous - Ποιοι «τρέμουν» τις αποκαλύψεις για τα πάρτι οργίων του Diddy
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης