ΠΑΣΟΚ: Στρατηγικές, συμμαχίες και πειστικό αφήγημα ψάχνουν Ανδρουλάκης - Δούκας λίγο πριν την τελική αναμέτρηση

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγικές, συμμαχίες και πειστικό αφήγημα ψάχνουν Ανδρουλάκης - Δούκας λίγο πριν την τελική αναμέτρηση

Οι συναντήσεις με Γερουλάνο και η στάση των υπόλοιπων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου - «Πράσινο φως» και από τους δύο υποψήφιους για τη διεξαγωγή debate 

doukas-anrdoulakis-mak1
Με ταχύτητα εξελίσσονται οι κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα από τους δύο υποψήφιους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, εν’ όψει της τελικής μάχης για την ηγεσία την προσεχή Κυριακή.

Ο δεύτερος γύρος απέχει πλέον ελάχιστα 24ωρα, μέσα στα οποία, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας σπεύδουν να συγκροτήσουν καθαρή στρατηγική στόχευση, να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συμμαχίες, να κάνουν άνοιγμα στους άλλους τέσσερις συνυποψηφίους και να απευθυνθούν στις ενίοτε ετερόκλητες δυνάμεις με πειστικό αφήγημα για την επόμενη μέρα των εσωκομμαιτκών εκλογών. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκινά την εκστρατεία με τον αέρα της καθαρής πρωτιάς από τον πρώτο γύρο και απευθύνεται στους τέσσερις υποψηφίους που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου με τη δέσμευση ότι θα τους αξιοποιήσει όλους ενώ ο έτερος μονομάχος οδεύει με δυσμενή συσχετισμό στη μάχη του β’ γύρου – μετά το «τσαλάκωμα» στην Αθήνα και την τέταρτη θέση στην Αττική- να καταστρώσει σχέδιο βελτίωσης της εικόνας του. Και οι δύο έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους άλλους τέσσερις του πρώτου γύρου. Αποτέλεσμα των τηλεφωνημάτων που έχουν κάνει είναι άλλωστε και οι σημερινές συναντήσεις του Παύλου Γερουλάνου: στις 11.30 με τον πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του στη βουλή και στις 13.00 με τον Δήμαρχο Αθηναίων επίσης στη βουλή. Έχουν μιλήσει επίσης με την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Μιχάλη Κατρίνη και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ το επιτελείο τους επιχειρεί νέο κύκλο επικοινωνίας με στελέχη ανά την Ελλάδα για να τα καλέσει να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν εκ νέου ευρύ σώμα μελών και φίλων για την κάλπη της Κυριακής.

ΝΤΙΜΠΕΙΤ

Ενδιάμεσος κρίσιμος «σταθμός» θα είναι η τηλεμαχία στην ΕΡΤ, η διεξαγωγή και το προφίλ της οποίας εξαρτάται από την κατάληξη της συζήτησης που γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των δύο υποψηφίων αρχηγών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης που είχε ζητήσει έναν ελεύθερο και ουσιαστικό διάλογο προς τον πρώτο γύρο, έχει ήδη δώσει θετική απάντηση στην πρόταση του Χάρη Δούκα για τη διεξαγωγή debate και άναψε το πράσινο φως στους συνεργάτες του Βαγγέλη Τσόγκα και Στεφανία Μουρελάτου να συζητήσουν για την ημέρα και το format κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στις 6 το απόγευμα στη Χαριλάου Τρικούπη, με τους εκπροσώπους του Δημάρχου Αθηναίων, την Ανδριάννα Μαγγανιά και τον Παναγιώτη Βλάχο. Η πλευρά Ανδρουλάκη προτείνει για παράδειγμα το debate να γίνει αύριο- ημέρα όμως που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας υπό την προεδρία του Χάρη Δούκα. Η πλευρά Δούκα προτείνει τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας την προσεχή Παρασκευή, καθώς θεωρούν προβληματική την Πέμπτη για την τηλεθέαση καθώς παίζει η Εθνική Ελλάδας με την Εθνική Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ για το Nations League.

Τα βλέμματα στις συναντήσεις

Το γεγονός ότι ο Παύλος Γερουλάνος, ένας από τους πρωταγωνιστές της εσωκομματικής μάχης επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα ραντεβού με τους δύο δείχνει καταρχάς ότι θέλει να δείξει ότι εκείνος και οι άλλοι στο ΠΑΣΟΚ συναντώνται και ανταλλάσσουν απόψεις στο «φως», «χωρίς παζάρια», καθαρά και ξάστερα. Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα όταν επικοινώνησε με τους συνυποψηφίους του θέλησε να τους συγχαρεί για την αναμέτρηση με πολιτικό πολιτισμό και να επισημάνει τη σημασία της ενότητας την επόμενη μέρα ώστε το «ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τη σταθερή ανοδική του πορεία». Ο κ. Δούκας εκτιμά ότι μέσω των συναντήσεων θα διευρύνει τον κύκλο των συμμαχιών, παρότι γνωρίζει κι εκείνος ότι και οι τέσσερις που έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου δεν πρόκειται να υποδείξουν στον κόσμο τους να στηρίξουν τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα. Αυτό για παράδειγμα έκανε χθες σαφές σε στελέχη που την στήριξαν η Άννα Διαμαντοπούλου- σε σύσκεψη στο γραφείο της ξεκαθάρισε τη στάση της, άκουσε τις απόψεις τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να δίνουν μαζί τη μάχη για «ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για τους συνυποψηφίους του που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε σχετικά στο Mega και στο Νίκο Ευαγγελάτο χθες ότι: «Το είπα και πρόσφατα σε μια ομιλία μου εκεί που σταματά η ηθική, ξεκινά η πολιτική. Για μένα πολιτική χωρίς ηθική, δεν είναι πολιτική. Τιμώ τους συνυποψηφίους μου γιατί έδωσαν πραγματικά έναν σημαντικό αγώνα, δεν υπάρχει παζάρι αλλά η ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε όλοι μαζί». Συνεργάτες του προσθέτουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να απευθυνθεί με όσο το δυνατόν σαφή λόγο στους συνομιλητές του, καλώντας τους να συνεχίσουν αυτήν την πολιτισμένη διαδρομή για να μπει ξανά το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά διεκδίκησης της πρωτιάς στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4pobv4fnfsx)


Αναφερόμενος δε στις βελτιώσεις και τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει, ο κ. Ανδρουλάκης κάνει λόγο για πιο ριζοσπαστική επικοινωνιακή πολιτική και οργανωτικά δίκτυα. «Δεσμεύομαι σε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ότι αν με τιμήσουν την επόμενη Κυριακή θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στα νέα του όρια, που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν» λέει χαρακτηριστικά ενώ όταν ερωτάται για τη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ότι το 70% των ψηφοφόρων τον αποδοκίμασε, ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει: «Επειδή είμαστε και οι δύο μηχανικοί ξέρουμε και καλά μαθηματικά. Η λογική αυτή νομίζω ότι κάνει ένα άλμα. Στην ίδια περίπτωση, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το 80% του είπε ότι κακώς κατέβηκε υποψήφιος;».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4po56wlzk15)

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4po93u60y21)


Ο Χάρης Δούκας επιχειρεί τώρα να βελτιώσει την εικόνα του ειδικά στην έδρα του, στην Αθήνα και στην Αττική, όπου σχετικά με το χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε προσοάθησε να εξηγήσει χθες στο OPEN: «Όλα με προβληματίζουν και όλα τα λαμβάνω υπόψη μου. Και λέω ότι επέλεξαν τελικά τη δική μου πρόταση για να είμαι στο δεύτερο γύρο και να εκφράσω το αίτημα της αλλαγής. Θέλω να εκφράσω ακριβώς τις ανησυχίες όλων των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Παύλο, την Άννα, τον Μιχάλη, τη Νάντια, γιατί έχουμε κοινές αγωνίες. Και κοινή μας αγωνία είναι να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ, να μην υπάρχουν μηχανισμοί, αλλά να ανοίξει, να είναι συμμετοχικό, συμπεριληπτικό, να έχουν όλοι οι φίλοι και τα μέλη, ρόλο, λόγο και ευθύνη». Υπέρ του Χάρη Δούκα τάχθηκε χθες ο Χάρης Καστανίδης, που συγκρούστηκε ανοιχτά με το Νίκο Ανδρουλάκη, όταν στις εθνικές εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4ppm7ea8u8p)


Από τον α’ στον β γύρο

Την πρώτη Κυριακή ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως προβλεπόταν και στις δημοσκοπήσεις τερμάτισε πρώτος αλλά με ποσοστό κάτω από το 30% και ο Δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε ουκ ολίγες φορές (μέχρι να μπει στο β’ γύρο) να χάνει στον «πόντο» από τον Παύλο Γερουλάνο.

Το θρίλερ για τη δεύτερη θέση κράτησε αρκετές ώρες και το παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τα επιτελεία των τριών υποψηφίων αρχηγών. Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε εκ νέου την πρωτιά στον πρώτο γύρο αλλά με περίπου 10 χιλιάδες ψήφους λιγότερες από το 2021, τον χωρίζουν οκτώ μονάδες από τον Χάρη Δούκα και επτά ημέρες για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η άνετη ή όχι επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας είδε να κινδυνεύει από τον Παύλο Γερουλάνο λόγω των χαμηλών επιδόσεών του στην «έδρα» του, ενώ τώρα μπορεί να ελπίζει μόνο στη γρήγορη κάλυψη της απόστασης για τη βελτίωση των συνθηκών που τον αφορούν στη μάχη.

Οι άλλοι υποψήφιοι και η συμμετοχή

Το βέβαιο είναι ότι οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου δεν πρόκειται να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας. Το απέδειξαν με τις δηλώσεις τους αργά το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας να φανεί επίσης ότι αναμένουν από τους δύο μονομάχους να διατηρήσουν με τη στάση τους το κλίμα ενότητας και πολιτικού πολιτισμού. Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι το καθαρό προβάδισμα Ανδρουλάκη του δίνει τη δυνατότητα να κάνει με μεγαλύτερη ευκολία από τον Χάρη Δούκα τις επόμενες κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να επιχειρήσει να βελτιώσει τη θέση του όσον αφορά στη διεκδίκηση συμμαχιών με δυνάμεις κυρίως στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πέρασε – για παράδειγμα- κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη και κατέγραψε ισχυρές δυνάμεις στη Λάρισα και στη Γιάννενα.

Η συμμετοχή πάντως στις κάλπες ήταν μαζικότερη από το 2021, αφού ψήφισαν 303.223 μέλη και φίλοι, αλλά δεν έδειξε ιδιαίτερη προσέλευση από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ανέμεναν κάποιοι. Ψήφισε κατά βάση το κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, παρότι οι υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου λέγεται ότι προσέλκυσε και κοινό από τον «καναπέ». Ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 ψήφους και ποσοστό 29,64%, ο Χάρης Δούκας 64.490 και 21,41%, ο Παύλος Γερουλάνος 63.632 και 21,12%, η Άννα Διαμαντοπούλου 58.809 και 19,52%, ο Μιχάλης Κατρίνης 18.163 και 6,03% και η Νάντια Γιαννακόπουλου 6.890 και 2,29%.

Οι πρωτιές στην Αττική

Στο Δήμο Αθηναίων η πρωτιά ήταν του Παύλου Γερουλάνου, ακολούθησε η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας ήρθε τρίτος και τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην Ανατολική Αττική οι δύο μονομάχοι μοιράστηκαν την τρίτη και την τέταρτη θέση, ενώ Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος την πρώτη και τη δεύτερη αντίστοιχα αποδεικνύοντας τη δυναμική τους στο λεκανοπέδιο. Στη Θεσσαλονίκη η σειρά κατάταξης έδειξε Διαμαντοπούλου, Ανδρουλάκη, Γερουλάνο, Δούκα και να ακολουθούν Κατρίνης και Γιαννακοπούλου. Στην περιφέρεια Κρήτης ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε τις υψηλότερες πτήσεις και αυτή τη φορά (άνω του 60%), στο Νότιο Αιγαίο κονταροχτυπήθηκε το δίδυμο του δεύτερου γύρου, ενώ στην Αρκαδία πέρασε οριακά στην πρώτη θέση ο νυν αρχηγός.

Με τις δηλώσεις τους τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Χάρης Δούκας αξιοποίησαν για αρχή -στην αφετηρία της μάχης προς το δεύτερο γύρο- ενωτικούς τόνους. ‘Όποιος πιστεύει στη δημοκρατία πιστεύει και στο αποτέλεσμα», δήλωσε και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος παρότι έχασε τη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά δεν μπήκε στην αναζήτηση στοιχείων για να προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψήφων. Για «σημαντική αφετηρία για μια δημιουργική πορεία», μίλησε και η Άννα Διαμαντοπούλου την οποία κάποια γκάλοπ εμφάνιζαν έτοιμη να κατακτήσει την δεύτερη μάχη και την είσοδο στο δεύτερο γύρο. «Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα», τόνισε ο κ. Κατρίνης, ενώ και η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της εν’ όψει του δεύτερου γύρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Αθήνα: Νεκρός από μαχαιριές 28χρονος – Παραδόθηκαν δύο αδέρφια

Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη

Σκάνδαλο με βιασμούς και trafficking απειλεί rich & famous - Ποιοι «τρέμουν» τις αποκαλύψεις για τα πάρτι οργίων του Diddy
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης