ΣΥΡΙΖΑ: Επέστρεψε το εξώδικο η Πολιτική Γραμματεία - Απειλεί με εισαγγελέα τώρα ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Επέστρεψε το εξώδικο η Πολιτική Γραμματεία - Απειλεί με εισαγγελέα τώρα ο Κασσελάκης

Συγκαλείται εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο για τη διαγραφή Κασσελάκη - «Ναι» στη διαγραφή από τους «87», αντίθετος ο Πολάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Επέστρεψε το εξώδικο η Πολιτική Γραμματεία - Απειλεί με εισαγγελέα ο Κασσελάκης
arthrou-kassel-gerovas
Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για να αποφασιστεί η απάντηση στο εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη  αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνεδρίαση θα υπάρξει ενημέρωση των μελών για το εξώδικο που έστειλε ο κ. Κασσελάκης σε  Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία, μετά τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του σε εφημερίδα. Το εξώδικο επιστρέφεται ως απαράδεκτο, διαμηνύουν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας. 

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συζητήσει και θα εκτιμήσει ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά. 

«Η Πολιτική Γραμματεία έστειλε πίσω το εξώδικο κι αυτός απειλεί με εισαγγελική παρέμβαση. Το θέμα ξεπερνά τα όρια της Πολιτικής Γραμματείας και γι' αυτό πρέπει να πάμε πίσω στα μέλη της ΚΕ να πάρουμε αποφάσεις, ανέφερε. 

Κλείσιμο
Κατά την ψηφοφορία που έγινε, αντίθετοι με το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν οι Ρένα Δούρου και Πάνος Ρήγας, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ήδη αποχωρήσει. Κατά της διεξαγωγής Κεντρικής Επιτροπής ψήφισε και η Ολυμπία Τελιγιορίδου. 

Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε την ανάρτηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων προέδρων με αλφαβητική σειρά στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ 8/10/2024

· Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.

· Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

· Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν ο,τιδήποτε». Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα.

Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου.

Σε εμπόλεμη κατάσταση συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία 

Ήδη από το πρωί, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά και την πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, λόγω του εξωδίκου που απέστειλε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, με αφορμή την διαρροή του πόθεν έσχες του.

Η κυρία Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας πρότεινε τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη ζητώντας δε και την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, μονοπωλώντας τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Πολάκης: Απαράδεκτη η διαρροή πόθεν έσχες, απαράδεκτο και το εξώδικο Κασσελάκη

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης αποχωρώντας από την συνεδρίαση, αντιτίθεται στο ζήτημα της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη συμπληρώνοντας πως όσο απαράδεκτη είναι η δημοσιοποίηση της ενός μόνο πόθεν έσχες, άλλο τόσο απαράδεκτη είναι η κίνηση με το εξώδικο από τον κ. Κασσελάκη. Ο ίδιος δε ζήτησε τη δημοσιοποίηση του δικού του πόθεν έσχες και από τον κ. Κασσελάκη να αποσύρει άμεσα το εξώδικο που έστειλε σε ένα κόμμα που ο ίδιος θέλει να ηγηθεί μέσω μίας δημοκρατικής διαδικασίας.

Αντίδραση Πολάκη για το εξώδικο


Υπέρ της διαγραφής η Νοτοπούλου, αντιδράσεις από Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλο, Ραγκούση


«Ο Κασσελάκης εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης», ανέφερε στην τοποθέτηση της στην Πολιτική Γραμματεία η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπουλου, που τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του έκπτωτου προέδρου.

Η κυρία Νοτοπούλου πρότεινε: Πρώτον, σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής για να απορρίψει την υποψηφιότητά του, κατηγορώντας τον ότι δεν σέβεται τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις και ότι μόνος στόχος του να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ Δεύτερον, παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να τον διαλύσει ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που ανέφερε ότι για τους υποψηφίους, μία εκ των προϋποθέσεων ήταν ο σεβασμός των συλλογικών οργάνων. Ο κ. Κασσελάκης έστειλε «εξώδικο στα συλλογικά όργανα του κόμματος με την ιδιότητα του προέδρου». Ως εκ τούτου, πρότεινε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να αποφασίσει τα περαιτέρω.

Σύγκληση της ΚΕ και ποινικοποίηση της κομματικής ζωής πρότεινε και ο Γιάννης Ραγκούσης. «Πρέπει να συγκληθεί η ΚΕ γιατί η σημερινή εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής - λόγω ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας - εκφεύγει της αρμοδιότητας της ΠΓ. Στην συνεδρίαση της ΚΕ - το αργότερο - οφείλουν να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι για αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά Γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Στεφ. Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του», ανέφερε.

Παραίτηση Σβίγκου ζήτησε η Τζάκρη

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου. 

«Η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει πλέον γραμματέας στο κόμμα μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες, γιατί στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΚΕ, Μαρία Κουβέλη σε τυπωμένα αντίγραφα και όχι ηλεκτρονική μορφή και είχε την υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του κυρίου Κασσελάκη και να τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κόμματος», ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία. 

Η κυρία Τζάκρη ανέφερε ότι η Ράνια Σβίγκου είχε υποχρέωση να προστατεύσει τα προσωικά δεδομένα. «Παραβίασε τα καθήκοντα της, λειτούργησε ως θεσμός αλλά ως κομματάρχης», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων στο σάιτ του κόμματος και «άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κυρίου Κασσελάκη».

«Εδώ δεν είναι μόνο η δημοσιοποίηση του Πόθεν έσχες, εδώ έχει προβεί η εφημερίδα σε αξιολογικές κρίσεις» σημείωσε, εμμένοντας στη «δημοσιοποίηση ταυτόχρονα και με ίσους όρους για όλους τους υποψήφιους και άλλο η επιλεκτική διαρροή».

«Η κυρία Γεροβασίλη εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι ο κύριος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος» ανέφερε ακόμη η κυρία Τζάκρη, επιβεβαιώνοντας ότι Όλγαγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης έθεσαν θέμα διαγραφής Κασσελάκη, ενώ η ίδια καταψήφισε το ψήφισμα του κομματικού οργάνου.

Επιπλέον, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε ενημέρωση για την αίθουσα και την ακριβή ημερομηνία, που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος: «Θέλω να με ενημερώσετε τώρα σε ποια αίθουσα θα γίνει το συνέδριο και ποια ημερομηνία ακριβώς. Και αυτό θα ανακοινωθεί στα μέλη σήμερα. Είναι σαφές από την πλευρά Κασσελάκη ότι η οποιαδήποτε ύπαρξη zoom δεν επιτρέπεται αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η καρέκλα και για τον τελευταίο σύνεδρο εντός της αίθουσας. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι επιτρέπεται μόνο για την ύπαρξη αντικειμενικού κωλύματος συντρόφων ή συντροφισσών που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν αυτοπροσώπως. Καταθέτω συγκεκριμένη συμβολή τροπολογιών προκειμένου το σχέδιο πολιτικής απόφασης να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις και το κεκτημένο των συνεδρίων του 2022 και του 2023».

Επέμεινε η Γεροβασίλη, απαντώντας στην Τζάκρη: Στο πώς απαντάμε στο εξώδικο, η προσωπική μου γνώμη είναι με διαγραφή

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε ότι ο τρόπος να απαντηθεί το εξώδικο Κασσελάκη είναι η διαγραφή.

«Έχει δίκαιο η Θεοδώρα. Έθεσα αρχικά το ερώτημα αν είχε την έγκριση του Στέφανου Κασσελάκη όταν έφερε το φάκελο στην Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο ότι δεν είχε πουθενά τη δική του υπογραφή. Σήμερα έχουμε ένα εξώδικο το οποίο υπογράφει ως πρόεδρος του κόμματος και πιο μέσα λέει ότι κατέθεσε υποψηφιότητα. Άρα, είναι υποψήφιος», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, «το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία οφείλουν να το παραλάβουν το κόμμα και να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. «Στο πως απαντάμε σε αυτό, η προσωπική μου άποψη είναι με διαγραφή», τόνισε η κυρία Γεροβασίλη.

Η ίδια δήλωσε πως ο «κύριος Κασσελάκης έδειξε για άλλη μια φορά ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση και εξωθεί την κατάσταση στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση να αποστείλει εξώδικο ως πρώην πρόεδρος κόμματος, του οποίου επιθυμεί να ηγηθεί. Να απειλεί με προσφυγή όλο το κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρόνια είναι πρωτοφανές να στείλει εισαγγελέα στο κόμμα του οποίου θέλει να ηγηθεί»σημείωσε.

«Με την εκτίμηση μου ότι ο ίδιος θέλει να τορπιλίσει το κλίμα λόγω του φόβου του να προσφύγει στη βάση, απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, αλλά σε ΠΓ και ΚΕ και προκάλεσε τη Θεοδώρα Τζάκρη να απαντήσει πάνω σε αυτό είπε ότι «δεν απαντώ», κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, που είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την Θεοδώρα Τζάκρη να διευκρινίσει τι εννοούσε όταν έλεγε στην Κεντρική Επιτροπή «δεν σας αναγνωρίζω» και «οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά», με τη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να του απαντά ότι «επρόκειτο για σχήμα λόγου»


Την ίδια ώρα, πηγές των «87» σημειώνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή είχε θέσει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων. Αντίθετα, ο κ. Κασελάκης έστειλε εξώδικο στα συλλογικά όργανα του κόμματος και μάλιστα υπογράφοντας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Δείτε βίντεο: ΣΥΡΙΖΑ: Επέστρεψε το εξώδικο η Πολιτική Γραμματεία - Απειλεί με εισαγγελέα ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Επέστρεψε το εξώδικο η Πολιτική Γραμματεία - Απειλεί με εισαγγελέα ο Κασσελάκης




Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Γεροβασίλη: Έθεσε θέμα διαγραφής Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το εξώδικό του, ζητά σύγκληση της ΚΕ

Γιάννης Πλούταρχος: Μηνύει εμμονική θαυμάστρια - Είχε επηρεαστεί από το ερωτικό του ρεπερτόριο, απαντά η δικηγόρος της

Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες με τις νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα - «Απεγκλωβίζονται χιλιάδες μεταβιβάσεις», λέει ο Κυρανάκης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης