Στέφανος Κασσελάκης: Η ακτινογραφία του πόθεν έσχες - Το χαρτοφυλάκιο των $4 εκατ., τα ακίνητα και τα δάνεια

Απουσιάζουν τα στοιχεία για τον Τάιλερ Μακμπέθ - «Έχει υποβάλει δήλωση» λέει ο Καπνισάκης - Οι διαφορές με το excel της Θεσσαλονίκης

Αργά χθες το βράδυ και μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων, με την αρχική δήλωση του πρώην προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος, μετά τα όσα συνέβησαν για τη διαρροή στοιχείων από αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Σύμφωνα με την αρχική δήλωση του κ. Κασσελάκη, η οποία αφορά «χρήση μέχρι τις 24/9/2023» που ανέλαβε καθήκοντα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει επενδυτικά προϊόντα, ακίνητα, αλλά και μικρές καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με τη δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, πάντως, «ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε τη δήλωση πόθεν έσχες για τη χρήση μέχρι τις 24/9/2023 (ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατέθεσαν ή θα καταθέσουν δηλώσεις για τη χρήση του έτους 2021, με δεδομένο ότι η σχετική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες των επόμενων ετών, παραμένει ακόμη κλειστή για όλα τα υπόχρεα πρόσωπα».

«Πρέπει, επίσης, να διευκρινισθεί ότι ο Τάιλερ Μακμπέθ, παρότι νομικά δεν ήταν υπόχρεος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχε ακόμη τελεσθεί ο γάμος του με τον Στέφανο Κασσελάκη, εντούτοις υπέβαλε και ο ίδιος αρχική δήλωση πόθεν έσχες» σημειώνει ο κ. Καπνισάκης στη χθεσινή δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «εφόσον ζητηθεί από οποιονδήποτε έχοντα έννομο συμφέρον, θα προσκομισθεί με τον κίνδυνο βέβαια να διαρρεύσει κι αυτή παρανόμως».

Στην αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για το 2023 1.678.594 δολάρια, όπως και 70.000 δολάρια από ενοίκια. Δηλώνει παράλληλα και μεγάλα ποσά σε αμοιβαία κεφάλαια, άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την αποτίμηση της 31ης Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Χαρτοφυλάκιο 4 εκατομμυρίων το 2023

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης εντός του 2023 (σ.σ. έως 23.9) προχώρησε σε αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων αξίας άνω των 4 εκατ δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • · 59.000 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της Breakwave Dry Bulk Shipping με αξία κτήσης 316.830 δολάρια και αποτίμηση την ημέρα κατάθεσης της δήλωσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα 326.270 δολάρια
  • · 76.430,98 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της Nuveen High Yield Municipal Bond Fund I με αξία κτήσης 1.142.101 δολαρίων και αποτίμηση 1.052.454,54 δολάρια
  • · 171.117,61 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και πάλι της Nuveen High Yield Municipal Bond Fund I αξίας κτήσης 2.649.960,83 δολαρίων και αποτίμηση 2.356.298,48 δολάρια
  • · 1 χαρτονόμισμα Cash and Money Balances αξίας 14.634,1 δολαρίων
  • · 1 τεμάχιο Closed and funds & Exchange traded products αξίας 106.870 δολαρίων


Αντίθετα, διαθέτει χαμηλή ρευστότητα -συγκεκριμένα, δύο τραπεζικές καταθέσεις, η μία σε ευρώ και η άλλη σε δολάρια, ύψους γύρω στις 26.000 η κάθε μία.

Δηλώνει επίσης τα γνωστά ακίνητα ιδιοκτησίας του -το σπίτι στις Σπέτσες, τη γονική παροχή στον Νέο Κόσμο, την ιδιοκτησία 55 στρεμμάτων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης με τη βίλα που διατίθεται προς ενοικίαση και αποφέρει τα έσοδα από τα ενοίκια- ενώ δεν δηλώνει την κατοικία του στο Κολωνάκι, μιας και αγοράστηκε μέσα στο 2024.

Oι δανειακές του υποχρεώσεις σε πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα φτάνουν περίπου το 1,65 εκατ. Στην Cross country mortgage έχει υπόλοιπο οφειλής 1.577.467,15 και στην Miami automobile 78,926,05 δολάρια. Έχει άλλα δύο μικρότερα δάνεια, συνολικής αξίας περίπου 6.000 ευρώ.

Στη δήλωση Πόθεν Έσχες αναφέρεται και η περίφημη Osios LLC, μέ έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, με κεφάλαιο 500.000 δολαρίων, μέσω της οποίας δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις γιορτές του 2023 -με την επισήμανση ότι έχει μεταβιβαστεί. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η εταιρεία κατέχει το 0,4% της Tiptree Marine. Πρόκειται για την εταιρεία που διηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης πριν απολυθεί τον Φεβρουάριο του 2023, λίγο προτού ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορές με τη… Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά την απεικόνιση της περιουσιακής του κατάστασης, όπως την είχε κάνει προεκλογικά από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες δεν εμφανίζονται καθόλου περιουσιακά στοιχεία του συζύγου του, Τάιλερ Μακμπέθ, καθώς αυτός πλέον έχει υποβάλλει αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες, ενώ ο κ. Κασσελάκης εμφανίζει μικρότερα εισοδήματα τώρα, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ, από 2 εκατομμύρια που δήλωνε στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με την επιχειρηματική του δράση, στην αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες δεν διευκρινίζεται πότε και σε ποιον μεταβίβασε την εταιρία OSIOS, με την οποία είχε δανείσει τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προφανώς η μεταβίβαση έλαβε χώρα το 2024, ενώ επιβεβαιώνεται ως ενεργή η απαίτησή του από την εταιρία TipTree Marine για 13,1 εκατομμύρια δολάρια, την οποία είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ».

Ειδήσεις σήμερα:

Πανικός στη Φλόριντα για τον Μίλτον: Περιμένουν πάνω από 5 μέτρα ύψος νερού - Δραματικές εικόνες από την εκκένωση

Σκάνδαλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο: 24χρονη διαιτητής κατηγορείται για sex tape με 61χρονο παρατηρητή διαιτησίας

To σέξι βίντεο της Πάρις Χίλτον που τρέλανε την Λόρεν Σάντσεζ και άρεσε στην Τζέσικα Άλμπα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr